500 studenten en leerkrachten Ursulinen Mechelen tegen pesten

Pesten, dat kan niet voor Ursulinen Mechelen

250 Shares

Ursulinen Mechelen wint hoofdprijs ‘Pesten, dat kan niet’

Pesten, het blijft een heikel punt in onze samenleving. In het kader van de start van de Vlaamse Week tegen Pesten, mocht Ursulinen Mechelen vrijdag uit handen van Gie Deboutte, pestdeskundige en voorzitter van ‘Kies Kleur tegen Pesten’, de hoofdprijs ‘Pesten, dat kan niet’ in ontvangst nemen.

Ursulinen Mechelen neemt hoofdprijs 2500 € in ontvangst voor antipest beleid
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vroeg in de morgen dansten en zongen op de speelplaats zo’n 500, 1ste en 2de jaars leerlingen, op een kortdurend DJ-feestje. Diane De Wachter en Elise Roels (Emma uit Thuis) verwelkomden leerlingen en leerkrachten met een woordje uitleg. Het feestje draaide op volle toeren met een dans op het nummer ‘what a feeling’ door de Dance-crew, en het uitrollen van 4 grote gekleurde anti-pest-stippen, de ‘Do-Nut-Challenge’, in parachutestof. Een uurtje later trok iedereen met een ‘donut’ richting klassen.

500 leerlinge en leerkrachten samen tegen pesten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

10 scholen beloond voor hun anti pestbeleid

De secundaire school Ursulinen Mechelen wint voor zijn antipestbeleid in een zeer diverse, stedelijke context een bedrag van 2500 euro. Negen andere scholen, waaronder Busleyden Atheneum, Campus Caputsteen en Basisschool De Ark krijgen ieder 500 euro.

De prijs is voor ons zeer belangrijk” vertelt Liesbet Sourbron (zorgcoördinator en leerlingbegeleider). “Het heeft ons doen beseffen dat door mee te doen, door een lijvig dossier in te dienen dat verband houd met preventie tegen pesten, het allemaal bijdraagt tot een warm schoolklimaat” (kom eerstdaags meer te weten op de bijgevoegde video onderaan het artikel)


Liesbet Sourbron (Ursulinen Mechelen) neemt hoofdprijs in handen van
Gie Deboutte, pestdeskundige en voorzitter van ‘Kies Kleur tegen Pesten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Dance-crew op speelplaats Ursulinen Mechelen tegen pesten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Jeugdorganisatie Tumult uit Mechelen beloont jaarlijks scholen die werk maken van het strafste antipestbeleid. Kinderen, jongeren maar ook volwassenen worden ondanks alle campagnes nog steeds vaak geconfronteerd met pestgedrag. Ook ouders en begeleiders van kinderen en jongeren komen ermee in aanraking.

De winnaars zijn gekozen door een onafhankelijke jury die vooral kijkt hoe pesten een plaats krijgt binnen het schoolbeleid en welke acties er allemaal ondernomen worden op jaarbasis tegen pesten. Met deze prijzen wil men scholen aanmoedigen om niet enkel tijdens de Vlaamse Week Tegen het Pesten aandacht te schenken aan deze problematiek maar dit op een duurzame preventieve manier in hun schoolbeleid te integreren.

Matchmakers zijn ambassadeurs Meet, Mix en Match

Als winnaar en gastschool mocht Ursulinen hun anti-pest beleid in de feestzaal toelichten. De school heeft het project Meet, Mix en Match in de praktijk gebracht, waar een mix van leeftijden, culturen, leerkrachten, leerlingen, …  voorop staat. Deze groep zijn de ambassadeurs van het project en noemt men de ‘Matchmakers’.

500 studenten en leerkrachten Ursulinen Mechelen tegen pesten
Samen hand in hand op Vlaamse Week tegen Pesten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Door deze vorm van deelname zijn heel wat initiatieven als het peter- en metersysteem, de babbelboom, vertrouwensleerlingen, activiteiten samen met de kleuters, … ontstaan. Uit de toespraken bleek trouwens dat niet alle scholen in Vlaanderen vandaag een pestbeleid hebben, wat eigenlijk onbegrijpelijk is.

Samen voor een pestvrije wereld

Een pestvrije wereld, dat is waar iedereen naar uitkijkt. Gelukkig zijn er mensen die het goed menen met elkaar. Voor anderen kunnen we enkel hopen dat zij ooit tot het besef komen, dat pesten fout is. Gelukkig zijn er organisaties en mensen die zich inzetten om ‘pesters’ tot andere gedachten te brengen. ‘Kies Kleur tegen Pesten’ brengt dit probleem meer en meer onder de aandacht.

Eén van de acties is STIP IT, waarmee kinderen, jongeren en volwassen tonen dat ze pesten niet oké vinden. Op de speelplaats van Ursulinen Mechelen was vrijdag dan ook ruime belangstelling van pers- media en influencers.


Vertrouwensleerlingen Chloé Bruyninckx en Helena Decorte bij Ketnet tv
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wij zorgen ervoor dat leerlingen bij ons in vertrouwen een babbel kunnen komen doen” vertellen Chloé Bruyninckx en Helena Decorte beiden 16 en vertrouwensleerlingen in Ursulinen Mechelen. “De drempel bij ons is lager dan bij bijvoorbeeld leerkrachten of ouders. Pesten is een heel belangrijk thema, omdat je het niet altijd opmerkt, maar het is er wel. Ook cyberpesten pakken wij samen met een leerkracht aan” (kom eerstdaags meer te weten op de bijgevoegde video onderaan het artikel)

Vier stippen tegen pesten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

We zien ze de laatste tijd meer en meer opduiken, de stippen. Wat zijn ze eigenlijk ?  Met 4 stippen op zoveel mogelijk handen maak je een krachtige vuist tegen pesten. Elke stip betekent dat je akkoord gaat met

  • Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.
  • Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.
  • Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  • Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Ook Abdrahman Labsir kwam als schepen van Jeugd en Preventie de actie ondersteunen. “Als schepen van Jeugd en Preventie ben ik enorm trots om te zien dat er in Mechelen zo’n groot engagement wordt aangegaan tegen het pesten, ondertussen hebben we tal van mooie praktijkvoorbeelden waarvan ook 23 Mechelse KiVa scholen, die zich één voor één inzetten voor gezond en positief schoolklimaat waar ieder kind uniek en gelijkwaardig is.”


Abdrahman Labsir schepen van Jeugd en Preventie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Move tegen Pesten

Tot en met vrijdag 1 maart 2019 organiseren scholen, jeugdwerkingen en andere organisaties acties tegen pesten. Ook Ketnet, de jongeren tv zender, brengt met ‘Move tegen Pesten’, pestgedrag regelmatig onder de aandacht in zijn televisie programma’s. Ketnet sluit de Vlaamse Week af met een ‘Antipestival’, op 1 maart. Het jongerenplatform WAT WAT rolt tevens een social media campagne uit, met straffe videoportretten van jongeren met een pestverleden.

Uw reactie is welkom onderaan dit artikel of YouTube en op facebook

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

250 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.