MUG-voertuig Battenburg-striping AZ Sint-Maarten Mechelen

Nieuw MUG-voertuig AZ Sint-Maarten te Mechelen

0 Shares

Urgentieteam ontvangt nieuw MUG-voertuig

Een gloednieuw MUG-voertuig voor het AZ Sint-Maarten in de Leopoldstraat, wordt maandag 8 mei in dienst genomen. Het urgentieteam van het Mechels ziekenhuis kan vanaf dan dagelijks gebruik maken van de Volvo XC 90 T5 AWD, een wagen uitgerust met de modernste technische snufjes.

MUG-team AZ Sint-Maarten Mechelen
Al 21 jaar rukt het MUG uit in de ruime Mechelse regio. Vandaag bestaat het voltallige team uit 30 personen. Vorig jaar telde het AZ Sint-Maarten nog 1280 interventies, dat zijn er meer dan drie per dag. De spoedartsen en urgentieverpleegkundigen zullen met deze nieuwe auto nog sneller aanwezig zijn.

Wij hebben met deze wagen specifiek gekozen voor de veiligheid van de passagiers en personeel. Daarbij komt de Battenburg-striping die uniek is in Vlaanderen. Wat ons MUG team betreft bedienen wij de regio Mechelen, maar in speciale gevallen kan dit ook verder gaan. Belangrijk is ook dat wij nu rechtstreeks vanuit het hulpcentrum 100 de straal coördinaten krijgen voor ons GPS toestel, wij moeten dan nog enkel op ‘ok’ drukken en de route wordt berekend. Dat betekent een enorme tijdswinst om bij de patiënt te geraken” vertelt Bart Rens ( Hoofdverantwoordelijke spoedgevallendienst AZ Sint-Maarten)

Battenburg-striping zichtbaar op 500 meter

Eén van de meest in het oog springende nieuwigheden is de Battenburg-striping. Het is de eerste operationele MUG (Mobiele Urgentie Groep) in Vlaanderen met deze veiligheidsmarkering.

Deze striping kenmerkt zich door een schaakbordpatroon in fluorescerende of retroreflecterende groene en gele kleuren op de zijkanten van het voertuig. Door deze specifieke veiligheidsmarkering vergroot de zichtbaarheid, ook bij regenval, mist of ‘s nachts. Zonder ingeschakelde prioritaire verlichting is het voertuig zowel overdag als ’s nachts zichtbaar vanop meer dan 500 meter.

MUG-voertuig Battenburg-striping AZ Sint-Maarten Mechelen

De Battenburg-striping wordt de nieuwe norm voor interventievoertuigen binnen de dringende (geneeskundige) hulpverlening maar is voorlopig nog erg zeldzaam. In de nabije toekomst gaan trouwens alle officiële MUG-voertuigen en ziekenwagens met Battenburg-striping uitgerust worden. Het Verenigd Koninkrijk maakt al jaren gebruik van dit type veiligheidsmarkering. In Vlaanderen zijn op dit moment enkel de voertuigen van FAST (Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst) en enkele brandweerwagens ermee uitgerust. De naam is afkomstig van Battenberg-cake. Deze van oorsprong Engelse cake heeft een typisch twee-bij-twee geblokt patroon.

Efficiëntere hulpverlening door technische snufjes

Zo worden de straal coördinaten voortaan rechtstreeks vanuit de noodcentrale naar het GPS-toestel in de MUG gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de spoedarts of urgentieverpleegkundige het adres niet langer manueel in het navigatiesysteem moet ingeven en er sneller uitgerukt kan worden.

Verder is de wagen onder meer ook uitgerust met automatische luchtvering. Dit elektronisch geregeld dempingssysteem zorgt ervoor dat het voertuig, ongeacht de lading, steeds mooi parallel ligt ten opzichte van de weg. De wagen is volledig voorzien van LED-verlichting.

Safety First en rijcomfort …

Veiligheid was, samen met rijcomfort, ecologische voetafdruk en prijs, een belangrijk criterium bij de keuze van deze wagen. De Volvo XC 90 T5 AWD haalt de maximumscore van vijf sterren op de Euro NCAP veiligheidstest en is daarmee de veiligste SUV ooit gebouwd. Het voertuig is uitgerust met ‘All Wheel Drive’ om de grip op de weg te verhogen en slippen te voorkomen. Een ander belangrijk voordeel is dat ook op moeilijke berijdbare wegen, deze wagen zijn dienst zal kunnen bewijzen.

MUG-voertuig Volvo van AZ Sint-Maarten te Mechelen

Verder beschikt de hij onder andere over een achteruitrijcamera.  Pilot assist, verwittigt de bestuurder om tussen de zijmarkeringen van de rijbaan te blijven en een vooraf geselecteerd tijdsverschil ten opzichte van de voorligger aan te houden. Een veilig rijgedrag van de MUG-bestuurder blijft echter de belangrijkste factor in het vermijden van verkeersongevallen. Hiervoor investeert het ziekenhuis in het najaar in een bijkomende opleiding prioritair rijden voor de MUG-bestuurders.

Betere vorming creëert 4 zitplaatsen

Opvallend aan deze nieuwe MUG is dat hij vier zitplaatsen heeft. Dit heeft als gevolg dat artsen en verpleegkundigen in opleiding voortaan mee kunnen met de MUG, wat de vorming ten goede komt. Tot nu bestond een MUG-team steeds uit twee personen: een urgentiearts en een urgentieverpleegkundige.

De wagen is door de firma AB Technics uit Malle volledig omgebouwd tot een hypermodern MUG-voertuig.

Nu zondag tijdens Open Wervendag kan je trouwens dit MUG-voertuig bekijken wanneer u een bezoek brengt aan het nieuwe AZ Sint-Maarten ziekenhuis aan de Liersesteenweg

Tekst en foto’s Verschueren Eddy0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.