Pop-up restaurant Min Albi aan Korenmarkt te Mechelen

Min ALBI Syrisch pop-up restaurant in Mechelen

0 Shares

Anderstalige nieuwkomers koken aan de Korenmarkt

Zondag 13 januari opent pop-up restaurant Min ALBI aan de Korenmarkt 17, eertijds Café Autobus. Het zal gerund worden door voornamelijk vluchtelingen uit Irak en Syrië. De anderstalige nieuwkomers zullen onder begeleiding staan van ‘From Syria with Love

Alles is ontzettend snel gegaan” zegt Toon Diependaele als voorzitter vzw Mest. “Het project dat we vandaag voorstellen is ook kansen geven aan starters anderstalige nieuwkomers. Ook kansen geven aan Mechelaars om nieuwe culturen te leren kennen. Met dit project willen we de mensen dichter bij elkaar brengen, en tegelijkertijd veel sneller werken aan integratie en ondernemerschap

From Syria with Love

‘From Syria with Love’ is een collectief catering bedrijf van en door Syrische vluchtelingen. Dankzij vzw Mest krijgen deze mensen de kans om door te groeien en te proeven van het ondernemerschap. Sinds eind 2017 hebben al vijf startende ondernemers de kans gehad om in ‘De Proeftuin’ hun horecaconcept te testen.

“Ik ben heel blij met dit pop-up restaurant.”zegt schepen Gabriella De Francesco als schepen van Sociaal beleid en Diversiteit. “Ik vind het belangrijk dat mensen van allerlei origines kansen krijgen. Mechelaars kunnen hier op een laagdrempelige manier kennis maken met een cultuur die vandaag zeer negatief in beeld komt. Maar ook Syriërs eten, en geloof me dat is een zeer lekkere keuken. Ik kijk dan ook de komende drie maanden ernaar uit hoe de Mechelaar het gaat ontvangen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit project met open armen gaan ontvangen

Pop-up restaurant Min Albi aan Korenmarkt te Mechelen

In MinALBI gaan in de opstartfase vijf vluchtelingen samen koken, onder leiding van Yara Al-Adib, de initiatiefneemster achter ‘From Syria With Love’. Dit is een Antwerps cateringbedrijf dat vrouwen met een migratieachtergrond wil laten participeren in de maatschappij. Yara stelde een divers team samen dat ze coacht richting zelfstandig ondernemerschap. Het resultaat zijn heerlijk kleurrijke gerechten die je tot eind maart kan proeven in ‘De Proeftuin’.  

“We nodigen iedereen uit om te komen proeven van de warme smaken die de Levant regio (Zuidwest-Azië) te bieden heeft, maar ook van de positieve boodschap van veerkracht die we met dit project brengen. Vanuit het hart, wat de betekenis is van de naam ‘MinAlbi’, is ook de manier waarop we in dit project staan met ons team.” vertelt Yara.

Vluchtelingen koken streekgerechten uit Syrië en Irak

De mensen die u de lekkere streekgerechten uit Syrië en Irak in buffetvorm zullen aanbieden zijn Maha uit Hassaka (Syrië) waar ze advocate was. Zij is moeder van vier kinderen en startte ondertussen met de steun van Starterslabo in Antwerpen een eigen cateringservice. Haar lievelingsgerecht is de Irakese versie van het rijstgerecht Biryani, met saffraan, komkommer, amandelen en vele verschillende kruiden.

Jehan woonde voor de oorlog in Damascus (Syrië). Ze was lerares psychologie en woont nu samen met haar drie kinderen in Lier. Ze houdt van koken, de rust en de vrijheid in België. Ze werkte enkele jaren als chef in een schoolrestaurant in Dubai en vervolledigt het team van chefs in de MinAlbi keuken.

Wissam Is de klusjesman én barman van MinAlbi. Hij werkte als advocaat in Bagdad (Irak). Hij houdt van schilderen en woont nu zeven jaar samen met zijn vrouw Wassan in Merksem

Mular is afkomstig uit Hassaka (Syrië) en is Assyriër. In Syrië had hij 12 jaar een eigen restaurant, waar hij vooral vlees en vis grilde op de barbecue. Hij sport graag en zal bij MinAlbi ook de man zijn die de inkopen doet en de drankjes serveert

Suha  woont nu vijf jaar met haar man en vier kinderen in Mechelen. Ze studeerde Engels en was tolk in Irak. Ze houdt van koken en sporten. In België eet ze het liefst frietjes en wafels, maar in Irak kwam er het vaakst dolma (gevulde wijnbladeren) op de tafel van haar gezin.

Wij gaan van dinsdag tot vrijdag een lunchbuffet aanbieden, maar er zullen ook evenementen georganiseerd worden.” vertelt Amelien Van de Pol, Project co-ordinator minALBI. “Mensen gaan bijvoorbeeld aan één lange tafel kunnen samenkomen, een ontmoeting tussen verschillende culturen. Om de twee weken is het de bedoeling om te brunchen en kookworkshops te voorzien. Het team dat hier zal werken zal bedienen in het nederlands, wat hun op heel wat vlakken kansen zal bieden. Achter deze mensen zit heel wat veerkracht, en een positieve opstelling.

Lokale handelaars worden nauw betrokken bij MinALBI

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij partners vzw Mest, Interreg (via het project SIREE), From Syria With Love, Stad Mechelen & Sociaal Huis Mechelen. Voor de inrichting van het restaurant is onder andere samengewerkt met De Kringwinkel. Men zal ook nauw samenwerken met lokale handel voor bijvoorbeeld de ingrediënten. “Het is de bedoeling dat ze door die samenwerking het sociale weefsel gaan versterken. Van in het begin van dit project is het hard onze bedoeling om alles wat Mechels is daarin te betrekken en te promoten” aldus Toon Diependaele.

“Ik denk dat het belang van vzw Mest, en dat dat wat we al verwezenlijkt hebben in onze stad, niet te onderschatten is. De voorbije vijf jaar is er enorm veel gerealiseerd, en de komende zes jaar willen we daar verder ten volle op inzetten. Startende ondernemers willen we maximaal kansen geven, en dat zijn niet enkel jonge mensen. Met ons activeringsbeleid willen we proberen kansen, werkgelegenheid te bieden aan mensen met een leefloon. Dit project is daar al een mooi voorbeeld van”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie..

minAlbi pop-up restaurant Mechelen

MinALBI is geopend van dinsdag tot vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur. Zondag 13 januari 2019 is officiele opening. Andere evenementen zullen in een agenda aangekondigd worden.

Reageren op dit artikel kan onderaan

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en vzw Mest voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.