Samenlevingsdienst voorgesteld in De Lisdodde

Mechelen pioniersstad Samenlevingsdienst

0 Shares

Startschot voor Samenlevingsdienst

Het officiële startschot van de Samenlevingsdienst in Vlaanderen, werd woensdagnamiddag plechtig voorgesteld in Woonzorgcentrum De Lisdodde. Het waren 15 jongeren die net aan hun Samenlevingsdienst begonnen zijn, die de inwoners van de De Lisdodde de tijd van hun leven schonken. Astrid Gepts, directeur van het woonzorgcentrum, opende dit heuglijke moment.

Woonzorgcentrum De Lisdodde te Mechelen

Ik ben trots dat Mechelen pilootstad is voor de Samenlevingsdienst. Voor de jongeren is dit project een uitgesproken kans om zich te ontplooien en te oriënteren. Onze samenleving heeft hier veel baat bij. Dit aspect van het project is gericht op Welzijn, waarin jongeren en ouderen leren van elkaar. Bovendien haalt het de ouderen uit isolement. Wij blijven inzetten op burgerparticipatie in Mechelen en dit is een uitstekend voorbeeld.” zegt Koen Anciaux als schepen van Welzijn.

Kort samengevat betekent een Samenlevingsdienst dat jongeren tussen 18 en 25 jaar, uit alle lagen van de bevolking, de kans krijgen om zich gedurende 6 maanden vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Ze werken aan een project bij een gastorganisatie en krijgen allerlei vormingen rond burgerschap. Voor de jongelieden is dit een ware periode van verrijking, en kunnen zij in verschillende Europese landen terecht. Dit is ondermeer zo in Duitsland, Frankrijk en binnenkort ook in Nederland. In België is de Samenlevingsdienst nog niet geïnstitutionaliseerd, nochtans kan het concept op heel wat bijval rekenen.

Stad Mechelen pionier van de Samenlevingsdienst

In afwachting daarvan, start het Platform voor de Samenlevingsdienst pioniersprojecten op in Vlaanderen. Als innovatieve stad die inzet op burgerparticipatie en kansen geven aan jongeren, is Mechelen de uitgelezen stad om als pionier dit project mee vorm te geven. Daarnaast lanceert het Platform voor de Samenlevingsdienst een warme oproep naar lokale vertegenwoordigers, om net zoals Stad Mechelen, mee de Samenlevingsdienst uit te dragen via de campagne ‘Mijn Gemeente voor de Samenlevingsdienst’.

Samenlevingsdienst voorgesteld in De Lisdodde

Mechelen wil meer dan ooit een kansenfabriek zijn. Of het nu over klimaat of ondernemen gaat, diversiteit of stadsvernieuwing: steeds opnieuw slagen we erin met nieuwe oplossingen te komen en een innoverende aanpak uit te werken die vaak elders wordt overgenomen. Maar we zijn ook niet te beroerd om good practices van anderen over te nemen. Samenlevingsdienst is er zo eentje. Mits wat verstelwerk sluit het perfect aan bij ons Mechels model dat ernaar streeft om mensen dichterbij elkaar te brengen.” vertelt burgemeester Bart Somers.

Jongeren ontdekken samen met de ouderen de thé dansant

Daarna was het tijd voor actie én een onderdompeling in wat een Samenlevingsdienst zoal kan inhouden. De eerste afspraak in Woonzorgcentrum De Lisdodde, organiseerden zij een thé dansant voor en samen met de bewoners. De insteek:was uitwisseling tussen oud en jong, feesten vroeger en nu. Dat hebben ze in verschillende stappen gedaan.

Jongeren vertellen hun ervaringen van de Samenlevingsdienst

Eerst leerden ze het idee van de ‘thé dansant’ kennen, daarna oefenden ze ‘gesprekstechnieken met ouderen’ op de Thomas More Hogeschool. De tips en tricks uit de oefensessie brachten ze onmiddellijk in de praktijk door in gesprek te gaan met de bewoners van het woonzorgcentrum: hoe werd er vroeger gefeest ? En weet je hoe het er nu bij jongeren aan toe gaat ? Ideeën en herinneringen werden samengelegd en tijdens een brainstorm gaven de jongeren hun evenement vorm

Hiermee is deze week de officiële aftrap van de Samenlevingsdienst in Vlaanderen een feit. Een 15-tal jongeren zijn net begonnen met een startweek in Mechelen. Vier dagen trokken ze er samen op uit en bleven ze overnachten in De Nekker. De eerste dagen maakten ze kennis met elkaar en het concept van de Samenlevingsdienst.

Jongeren vertelden, met filmpjes op de achtergrond, over waarom ze een Samenlevingsdienst willen doen, hun eerste ervaringen en hoe ze samen dit project voor en met de bewoners van WZC De Lisdodde aangepakt hebben. Na de toespraken van Bart Somers, Koen Anciaux en Céline Rimaux werd met een groot feest voor jong en oud de Samenlevingsdienst afgetrapt.

Meer info op de website van de Samenlevingsdienst.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.