Mechelen in de bres tegen racisme en discriminatie

0 Shares

Dag tegen Racisme en Discriminatie in Mechelen

Woensdag 21 maart mochten leerlingen 5de jaar Humane Wetenschappen uit het Scheppersinstituut, kennismaken met de Hotbot. Het Messenger programma werd voorgesteld naar aanleiding van Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Leerlingen Schpeersinstituut testen Hotbot op Dag tegen racisme en discriminatie

Met 138 nationaliteiten streeft onze stad Mechelen voluit naar gelijke kansen voor elke inwoner. Met respect voor elkaar komen we tot één hechte samenleving. Dit maakt dat er in Mechelen hoegenaamd geen plaats is voor eender welke vorm van racisme en discriminatie. Dit geldt zowel voor discriminatie op grond van geslacht, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond en mensen met een beperking. Daarom ondersteund het stadsbestuur jaarlijks een actie om dit thema onder de aandacht te brengen.

Wij zijn zeer blij dat we voor de eerste keer dit project van de stad kunnen projecteren. Vooral ook dat we onze leerlingen kunnen engageren om op te komen tegen racisme en haatspraak. Dat is zeer belangrijk om onze leerlingen weerbaar en sterk te maken. We moeten ze ook leren haatspraak op het internet niet te negeren, maar effectief op te reageren, enkel op die manier kunnen we dat ook stopzettenaldus Mevr Veerle Scheirs (directrice Scheppersinstituut sinds 2017).

Digitale campagne geeft heel wat tips met Hotbot

De campagne in Mechelen richt zich hiermee op jonge social mediagebruikers. De stad lanceert daarom een digitale campagne tegen haatspraak op sociale media. De aanwezige studenten kregen een korte vragenronde, waaronder de vraag wie de betekenis ‘haatspraak’ kent. Nadien werden we geconfronteerd met een door de stad Mechelen gemaakte video, waar discriminatie werd aangetoond.

Dag tegen Discriminatie 2018

Negeren, blokkeren of reageren…wat doe jij? #dagtegendiscriminatie http://bit.ly/chatbot-dagtegendiscriminatie

Publié par Stad Mechelen sur mercredi 21 mars 2018

De studenten mochten daarna als eersten kennismaken met hotbot of chatbot, een geautomatiseerd antwoord programma via Facebook/Messenger. Gebruikers kregen aanstootgevende en racistische posts te zien. Ze werden uitgenodigd om te reageren, kregen tips om op een constructieve manier te antwoorden en werden aangespoord om haatspraak te rapporteren.

Hotbot wordt geintroduceerd in Scheppersinstituut te Mechelen

Het gebruik van de hotbot is een zeer positieve ervaring. Dit zijn kleine initiatieven die eigenlijk vaker mogen voorkomen om meer actie voeren tegen haatspraak en discriminatie. Als we ethisch kijken zou iedereen moeten reageren om daar een ommekeer in te brengen. zegt Anass Amir als student in het Scheppersinstituut.

Reageren op haatspraak maar niet negeren

Ook Unia krijgt als onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert, meldingen over haatspraak. Volgens Els Keytsman (directeur van Unia), zijn deze wellicht een fractie van wat er circuleert op sociale media. Als jongeren leren hoe ze kunnen reageren op discriminerende en racistische posts, is dat een belangrijke stap. Discriminatie of racisme op het internet, dat mag je niet negeren. Daar moet je op reageren.

Studenten testen hotbot automatisch antwoordprogramma via messenger

De stad Mechelen heeft samen met Unia en de sociale school Heverlee deze chatbot ontwikkelt. Hier in het Scheppersinstituut wordt de leerlingen aangeleerd hoe ze moeten omgaan met negatieve berichten op facebook en andere sociale media. Ze moeten in ieder geval reageren of melden maar zeker niet negeren. Zoals de meeste jonge mensen zijn zij goed bedreven met sociale media. Opvallend is wel dat ik zag dat ook deze jonge mensen zich kwaad maken als ze deze berichten lezen, maar niet goed weten hoe ze daar moeten mee omgaan. Ook volwassen mensen zouden moeten beseffen dat die negatieve kritieken op sociale media heel wat in gang kunnen zetten. “ vertelt Marc Hendrickx als schepen van Onderwijs (N-VA).

Naast de online acties wordt er ook in de publieke ruimte zichtbaarheid gegeven aan het thema. Aan het stadhuis wappert een grote banner met opschrift ‘21 maart– Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’. De campagne werd mogelijk gemaakt dankzij een nauwe samenwerking tussen stadsdiensten en met partners Unia, Thomas More, H30 en Sociale School Heverlee.

Wil u de chatbot ook gebruiken, klik dan hier en doe mee.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.