Mechelen viert Week van de Vrijwilliger 2018

Mechelen deelt Prijs van de Vrijwilliger uit

0 Shares

Week van de Vrijwilliger knallend van start

Ruim 15.000 Mechelaars zetten zich dagelijks en belangeloos in, en dat beloond de stad tijdens de Week van de Vrijwilliger. Dit jaar reikte het stadsbestuur de prijs uit aan Walter Bogaerts en Dierenbescherming Mechelen.

Week van de Vrijwilliger te Mechelen

Zondagmorgen was er in Dienstencentrum De Schijf (Oud-Oefenplein) heel wat belangstelling bij het uitreiken van de Prijs van de Vrijwilliger. De Week van de Vrijwilliger en de prijsuitreiking vond plaats in het bijzijn van burgemeester Bart Somers, en de schepenen Katleen Den Roover, Koen Anciaux, Stefaan Deleus en Greet Geypen. Deze week in het teken van alle vrijwilligers werd met twee knallen aan confetti in gang geschoten.
Sinds 2005 wordt ieder jaar na een nominatieronde door de Mechelaars, door een jury een individu en een organisatie verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar. Dit jaar 2018 waren er 21 verschillende nominaties. Op vrijwillige basis je bijna dagdagelijks inzetten in onder andere het lokaal verenigingsleven, socio-culturele organisaties, welzijns- en buurtwerkingen, … het is iets dat we in onze samenleving niet meer kunnen wegdenken. Deze prijs staat dan ook symbool voor het vrijwillig engagement van alle Mechelaars.

De waarde van een vrijwilliger is onschatbaar. Zij vormen ontegensprekelijk hoekstenen in onze maatschappij en leveren beslist een uitermate voorname bijdrage ter bevordering van de sociale cohesie. Zo bepalen deze mensen mee het kloppend hart van Mechelen”, weet Katleen Den Roover als schepen van Wijk- en Dorpszaken te vertellen..

Dat de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers wel degelijk wordt geapprecieerd, bewijst het almaar stijgend aantal genomineerden voor de Mechelse Prijs voor de Vrijwilliger. Uit de in totaal 27 inzendingen koos de jury de eerstgenoemde twee laureaten.

Walter Bogaerts: ‘duizendpoot’ in wijk Nekkerspoel

De keuze voor een individu, die zich op bijzondere wijze vrijwillig verdienstelijk maakte, viel op Walter Bogaerts. De man is haast onzichtbaar, maar wel heel belangrijk zet hij zich via de werkgroep ‘Ontmoeting’ constant in voor een betere sociale cohesie in de wijk Nekkerspoel. Iedere woensdag houdt Walter het wijkhuis Papenhof open. Zowat overal speelt hij een voorname rol die varieert van trekker of voorzitter tot chef-kok of keukenhulp aan de afwas.

Walter Bogaerts Prijs van de Vrijwilliger 2018 als individu uit Mechelen

Bij de maandelijkse activiteit zorgt hij dat wijkhuis Papenhof klaarstaat en opgeruimd is. Inkopen doen, inschrijvingen voor activiteiten regelen, boekhouding, verslagen maken, … niets is hem teveel. Ook hulpbehoevende en/of (oudere) buren helpt hij waar hij kan: boodschappen doen, naar de Post gaan, vervoeren, in orde brengen van papieren, enzovoort. ‘Duizendpoot’ Walter Bogaerts is voorzitter geweest van de wijkraad en ambassadeur in het participatietraject ‘ Samen voor Nekkerspoel’.

Hart voor dieren en positieve inspiratie voor mensen

In groepsverband zijn het de vrijwilligers van de Dierenbescherming Mechelen die de Mechelse Prijs voor de Vrijwilliger 2018 in ontvangst mochten nemen. Zowat 150 vrijwilligers ontfermen zich bij de Mechelse Dierenbescherming over de opvang en verzorging van gevonden, afgestane en in beslag genomen dieren.

Dierenbescherming Prijs van de Vrijwilliger 2018 als organisatie te Mechelen

Ze gaan op zoek naar adoptie kandidaten, staan in voor het neutraliseren en vangen van zwerfkatten en gaan evenzeer de strijd aan met dierenmishandeling en –verwaarlozing. Deze vrijwilligers zetten samenwerkingsverbanden op met andere organisaties, zowel binnen als buiten Mechelen. Hun werking inspireert blijkbaar andere mensen op positieve wijze. Gemiddeld staan er 50 mensen op de wachtlijst om ook vrijwilliger te kunnen worden bij de Dierenbescherming Mechelen.    

Vrijwilligers creëren een warme samenleving

De Week van de Vrijwilliger is gestart op 3 maart en loopt tot en met 11 maart. Dit jaar staat deze week in het teken van ‘Diversiteit in het vrijwilligerswerk’.

Mechelen viert Week van de Vrijwilliger 2018

Vrijwilligerswerk versterkt het sociaal weefsel in woonbuurten. Het creëert mee een warme samenleving waarin solidariteit en verbondenheid voorname pijlers betekenen. Deze vrijwilligers verdienen dan ook op tijd en stond aandacht, en moeten in de bloemetjes gezet worden”, aldus nog schepen Katleen Den Roover (N-VA).

Wil je meer te weten komen, surf dan snel naar de website www.mechelenmakers.be die vorig jaar door de stad Mechelen werd gecreëerd en waar vraag en aanbod rond vrijwilligerswerk een plaats heeft.

Uw reactie op dit artikel is onderaan welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.