Lentebraderie op Ijzerenleen en Guldenstraat te Mechelen

Mechelen blijft scoren volgens Stadsmonitor

0 Shares

Vlaamse Stadsmonitor plaatst Mechelen aan de top

Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur maakte deze week de resultaten van de Stadsmonitor 2017 bekend. Daaruit blijkt dat onze burgemeester Bart Somers (Open-Vld) een indrukwekkende score haalt, waaruit we kunnen concluderen dat de Mechelaars achter hun burgervader en het beleid staan.

Stadsmonitor 2018

Mechelen schittert in de 2-jaarlijkse stadsmonitor tussen de 13 Vlaamse centrumsteden. Wij selecteerden voor jou alvast een aantal interessante cijfers. #2800lovewww.mechelen.be/stadsmonitor-2018

Publié par Stad Mechelen sur mardi 20 mars 2018

Bekijk deze duidelijke voorstelling op video

De stadsmonitor is een graadmeter die elke twee of drie jaar verschijnt en de dertien grootste Vlaamse steden met elkaar vergelijkt op tal van aanwijzingen. De Stadsmonitor beschrijft maatschappelijke ontwikkelingen in de grootsteden Antwerpen en Gent en de centrumsteden Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Uit dit onderzoek blijkt dat Mechelen er de voorbije jaren zowat overal op vooruit is gegaan. Absolute toppers waarin Mechelen zeer goed presteert zijn netheid, vertrouwen en veiligheid.

Metamorfose van de stad werpt zijn vruchten af

Als Mechelaars kunnen en mogen we ook niet onder stoelen en banken steken dat onze stad een indrukwekkende metamorfose heeft ondergaan. Bij de eerste Stadsmonitor uit 2004 sloot Mechelen voor zowat alle criteria volkomen achteraan het peloton.

Stad Mechelen met Bart Somers scoort zeer goed in Stadsmonitor

Zowel burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-M+), eerste schepen Marc Hendrickx (N-va) als tweede schepen Walter Schroons (CD&V) zijn dan ook bijzonder tevreden met dit rapport:

Dit rapport toont aan dat we de afgelopen jaren hard gewerkt hebben en dat ons werk door het overgrote deel van de Mechelaars wordt gewaardeerd. Mechelen is uitgegroeid tot een stad die voorop loopt. Daarmee doen we haar rijke geschiedenis opnieuw eer aan.”

Dat het vertrouwen in onze stad nergens groter is, toont een voorsprong van 52%, wat 12 procentpunten meer is dan de volgende stad in het rijtje. In 2004, bij de eerste stadsmonitor, was dat vertrouwen nog het kleinst van alle steden met amper 29%. Ook de fierheid kende een totale ommekeer waar we van de 13e plaats in 2004 naar de 2e plaats vandaag gekatapulteerd zijn.

Mechelaars algemeen best tevreden

Het vertrouwen in de politie steeg van een bedenkelijke laatste plaats in 2004, na de stad Leuven, naar een tweede plaats in 2017. Dit hangt ongetwijfeld samen met de daling van het onveiligheidsgevoel van de 13e naar 6e plaats. De totale criminaliteitsgraad daalt van de 9de plaats in 2007 naar een 7de plaats in 2016. Ook inzake vertrouwen in de medemens behoren we dankzij een daling van 11 naar 3, tot de meest open steden.

Wat de algemene tevredenheid over de stad betreft hebben we ook hier een onwaarschijnlijk traject gelopen van de 13de naar de 3de plaats..

Iets wat we dagelijks opmerken als we door de stad wandelen is de netheid. Vooral het stadscentrum maar ook de buitenwijken scoren goed. Nergens is netheid van het stadscentrum hoger dan bij ons, wat Mechelen dan ook meermaals als referentiestad maakt. Ook met de uitstraling van onze gebouwen, pleinen en parken halen we de eerste plaats en kloppen we stedentrip topper Brugge.

Winkelen op de braderie of koopzondagen te Mechelen

Als inwoners zijn we ook meer bereid om mee te praten en te werken aan een betere stad. Als tweede digitale stad scoren de administratieve diensten zeer goed. Als centrumstad zien we ook steeds meer groene rustplekjes verschijnen, en scoren recreatieve voorzieningen, fiets- en voetpaden beter dan vroeger. De bereikbaarheid van het stadscentrum met de fiets brengt Mechelen als beste uit de bus van alle steden. Opvallend: nergens bezoeken inwoners zoveel festivals als in Mechelen en nergens zoveel in eigen stad als bij ons.

Er blijft er werk aan de winkel, ook in Mechelen

Vanzelfsprekend blijft er ook nog werk aan de winkel met tal van verbeterpunten. Met de nieuwe bibliotheek zal het bezoekerscijfer omhoog kunnen, met het openen van het ziekenhuis en de bouw van twee nieuwe rust- en zorgcentra (nieuw Hof van Egmont én een nieuw centrum nabij het ziekenhuis) zal ons zorgaanbod voor senioren gevoelig verbeteren. En ook op het vlak van de schoolse vertraging hebben we stappen vooruit gezet maar is er nog beterschap mogelijk.

Kinderen komen op tegen pesten op de grote Markt te Mechelen

 

Wie deze cijfers ziet, moet toegeven dat de ommekeer in Mechelen op amper 15 jaar tijd ronduit spectaculair te noemen is. Ook in deze bestuursperiode ging onze stad er op rasse schreden op vooruit. Dat is het werk van heel wat partijen en vooral van tal van Mechelaars. Van zieke broertje onder de centrumsteden behoren we vandaag tot de absolute top en zijn we in alle kerndomeinen stilaan de referentiestad bij uitstek. Dat we daarin slagen met een superdiverse bevolking en met historisch veel armoede maakt dit tot een echt huzarenstuk”, aldus Somers, Hendrickx en Schroons.

Een stad is nooit af, of zoals het spreekwoord zegt ‘Rome is niet in één dag gebouwd’. Ook in onze geliefde stad blijft het verder bouwen aan een mooie toekomst waar iedereen zich thuis en goed voelt. Maar samen kunnen we Mechelen nog meer op de kaart plaatsen, en net daarom zet ik me dagelijks in om hieraan mee te helpen.

Alle informatie en cijfers van de stadsmonitor kan u hier raadplegen in pdf.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.