Kookclubje op Marokkaanse kookworkshop bij Zahia's Cuisine

Vegetarisch koken onder de Sint-Romboutstoren

59 Shares

Workshop Marokkaans koken bij Zahia Cuisine

Kookprogramma’s, we zien het dagelijks op televisie. Hobbykoks en chef’s tonen aan miljoenen mensen hun kookkunsten. Op facebook ontdekte ik een Marokkaanse kookworkshop bij Zahia’s Cuisine. Dit was mijn moment om al die gepassioneerde hobbykoks live aan het werk te zien.

Kookclubje op Marokkaanse kookworkshop bij Zahia's Cuisine

Door de zaterdagmarkt was het druk in Mechelen. In het restaurant van Zahia Belkhiri, heerste een gezellige bedrijvigheid. Voor de vitrine nodigde een pancarte voorbijgangers uit om een kijkje te komen nemen. Voor de workshop hadden zich negen kookfanaten ingeschreven. Eerst even kennismaken met uiteraard Zahia en haar pop-up kookteam Muriel, Edith, Dagmar, Griet, Tine, Iris, Gitte, Samanta, en jawel één man Maarten. Ik was dus, gelukkig maar, niet de enige man tussen het vrouwelijk gezelschap.

Bont gezelschap hobbykoks kookt vegetarisch
Op het programma van de workshop stond het maken van vegetarische gerechten. Er werd in deze ‘cursus’ gewerkt met peulvruchten als linzen, kikkererwten, bonen, maar look en koriander, …  Tussen de pruttelende tajines en vlijmscherpe messen, maakte ik praatjes met de deelnemers.

Marokkaanse keuken is een gezonde en veelzijdige keuken. Er is een zeer grote verscheidenheid aan vegetarische gerechten. In onze Marokkaanse keuken wordt heel veel gebruikt gemaakt van kruiden ‘Ras El Hanout’” vertelt Zahia

Wat onze Westerse vegetarische keuken betreft zijn er toch wel heel wat verschillen merkbaar. Klopt zegt Zahia “In Westerse landen wordt bewust geen vlees gegeten om vegetarisch te zijn, in Afrika doet men dit uit armoede. In zeer veel berber dorpjes is vlees onbetaalbaar voor de mensen, en eten ze dan ook peulvruchten, de perfecte vleesvervanger”.

Volwaardige gerechten met peulvruchten en kruiden

De Afrikaanse bevolking waaronder de Marokkaanse berber bevolking, zijn dan ook grotendeels landbouwers, waardoor ze zelf hun producten planten en oogsten. Tijdens deze workshop heb ik dan ook geleerd dat peulvruchten de perfecte vleesvervanger zijn, en we er zonder twijfel een volwaardig gerecht kunnen mee maken. Peulvruchten bevatten dan ook zeer veel eiwitten en koolhydraten.

Koken met de tajine op Marokkaanse workshop

Dagmar is van Duitse origine, maar woont al enkele jaren in ons land. Tot een jaar terug heeft zij in ons land gewerkt in een Duitse school. Binnenkort verhuist Dagmar uit haar huidige woonplaats Hever-Schiplaken, en komt zich settelen in Mechelen. Ik sprak met Dagmar, die voor de eerste keer deelneemt aan de kookcursus.

Ik hou heel erg van de Marokkaanse keuken. Alles is eigenlijk begonnen toen we hier in het restaurant kwamen eten. Ik vroeg aan Zahia of ze geen interesse had om een kookworkshop te organiseren  Voor haar was dit ok, maar ik moest zelf mensen warm maken om mee te komen, en nu staan we vandaag hier. Nu hebben we de kans om samen nog beter veganistisch te koken, en je leert nog andere mensen kennen, en dat is fijn toch ?

Ondernemende allochtone vrouw brengt mensen samen

Zahia is een zeer ondernemende sterke vrouw. Voor zij haar restaurant opende, werkte Zahia als maatschappelijk hulpverlener. Als Marokkaanse vrouw heeft zij ook deelgenomen aan debatten en forums, waar onder andere werd gesproken over de hoofddoeken, afkomst en andere maatschappelijke problemen. Zahia toont dan ook heel wat interesse in het interactieve en sociale in onze samenleving. Als allochtone vrouw heeft ze in het Mechelse een vrouwenwerking opgericht, waar ze vormingslessen sport, nederlands en kooklessen begeleidt. Ergens was dit de start van de workshops die ze vandaag al acht jaar organiseert.

Zahia leert haar cursisten het beste van de Marokkaanse keuken

Ik vind mijn gading en voldoening bij de mensen die naar mijn kookworkshops komen. Ze tonen hiermee al een zekere culturele openheid. Mensen die deelnemen aan de Marokkaanse kookworkshops praten over hun en onze cultuur en de eetgewoonten” vertelt Zahia.

Creatief koken met tajines

In dit tijdelijke kookclubje is Maarten vandaag het enige mannelijke gezelschap. Op zich geen probleem, want het draait hem allemaal rond samen kokkerellen. Maarten is single, en moet dan ook zijn eigen potje koken.

Inderdaad, ik moet voor mezelf zorgen, en ben geen liefhebber van kant en klare maaltijden. De Marokkaanse keuken heb ik leren kennen bij mijn tante die samen is met een Marokkaanse man. Zelf heeft zij enkele jaren in Marokko verbleven, en ben ik daar op bezoek geweest. Het is daar dat ik Tajines heb leren eten

Maarten is kort daarop thuis vlees tajines beginnen koken, maar is sinds dit jaar veganist geworden. Voor hem komt een veganistische kookworkshop dan ook als uit de oven gehaald, waar vooral ook het creatieve uit deze wereldkeuken hem aanspreekt. In het  dagdagelijkse leven verklapt Maarten, kookt hij weinig uit de traditionele Belgische keuken.

Tussen de potten, de pannen en de tajines werd intussen naarstig verder gewerkt. Toch kon ik nog snel een praatje maken met Muriel, één van de Eva Mechelen vrijwilligsters.

Hobbykoks proeven van zelfgemaakte Marokkaanse vegetarische gerechten

Eigenlijk ben ik gevraagd door Dagmar, en ik had direct interesse om vegetarisch en Marokkaans te koken met al die lekkere kruiden. Ik wou vooral het geheim weten achter al die lekkere gerechten. Zahia is ook de ideale gastvrouw, want ze geeft heel wat tips om het lekker te doen smaken. Het leuke aan deze keuken is dat er veel gewerkt wordt met peulvruchten, iets wat we in onze Belgische keuken nauwelijks gebruiken.”.

Kookworkshop brengt interactie en maakt vrienden
Toch kom ik te weten dat er in de Marokkaanse keuken een ommekeer keer is naar meer vleesgebruik, net nu wij in onze Europese contreien, steeds minder vlees gerechten op tafel brengen.

Het is dan ook opvallend dat een kookworkshop als deze, mensen op een positieve manier samenbrengt. Ik heb het zelf ook gemerkt dat er veel interactie en samenwerking was, en dat is uiteraard prachtig om te zien. De geur van kruiden heeft zich intussen doorheen het restaurant een weg gebaand. Mijn tijd was te kort om mee aan tafel te proeven, maar de deelnemers van de kookcursus, die konden uiteraard hun smaakpapillen ten volle laten genieten van hun zelfgemaakte Marokkaanse schotels.

Wil je zelf deelnemen aan één van de kookworkshops bij Zahia’s Cuisine, dan kan je alle info hier verkrijgen. Bekijk alle foto’s via Flickr en Google Foto en Facebook

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

59 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.