De Langhestraat te Mechelen heeft nieuwe Muurschildering en Buurttuin

Laat de zomer maar komen met nieuwe buurttuin

0 Shares

Kleurrijke buurttuin siert De Langhestraat

Zondag namiddag hebben bewoners van De Langhestraat met de hulp van VELT de eerste kruiden geplant in een buurttuin. De wijk Heihoek kijkt mede door de imposante muurschilderingen en de buurttuin uit naar een mooie lente.

Buurttuin in De Langhestraat wijk Heihoek te Mechelen

De buurtbewoners van de De Langhestraat willen af van hun grijze steenwoestijn, en toegegeven daarmee zijn ze goed op weg. Blinde muren kregen de voorbije maanden zeer kleurrijke muurschilderingen. Het gaat om heuse kunstwerken van Jurgen Gielen (41) die zelf in de wijk woont en al mooie zaken op zijn palmares heeft staan.
De meeste Mechelaars zullen mij kennen van muurschilderingen die ik heb aangebracht in dierenpark Pairi Daiza, in de Zakstraat en aan restaurant Puro in de Guldenstraat. Zo’n muurschildering aanbrengen in de straat waar je zelf woont, is ook iets speciaals. Daarom ben ik graag op de vraag van de bewoners ingegaan.”, zegt kunstenaar Gielen. De muurschildering was net op tijd klaar want zondagochtend is hij vertrokken naar Kopenhagen voor een opdracht.

Op de blinde gevel aan de buurttuin schilderde Jurgen een grote lamp met daarin een boom met kinderen en met échte vogelhuisjes die daar zijn in gehangen.

Opvallend in de muurschildering is het opschrift met het bijschrift ‘If you plant a garden today, you believe in tomorrow’ vertaald klinkt het ‘Als je vandaag een tuin plant, geloof je in morgen’. Een vertaling van de Engelse wijsheid, maar dan vertaald in het Deens.

Buurt Heihoek wil komaf maken met sluikstorten

De buurt is in ieder geval opgetogen op welke manier hun grijze buurt stilaan een kleurrijk tintje heeft gekregen. “We willen er een mooie lente en dito zomer van maken. Daarom hebben we in de tuin plantenbakken aangebracht en tegen de gevel is er nu ook een bijenhotel”, vertelt buurtbewoner Lejo Vanhaelen.

Heihoek heeft in De Langhestraat te Mechelen zijn buurttuin

Twee jaar geleden werd er op het pleintje, een stuk braakgrond van zorgbedrijf Rivierenland Sociaal Huis Mechelen achter dienstencentrum Den Deigem, nog aan sluikstorten gedaan. Daar wilden we komaf mee maken. We zijn zelfs beginnen bloemen planten. Nu we van de stad dertien plantenbakken hebben gekregen  was de tijd rijp om er kruiden in te planten. Wanneer ze plukrijp zijn, mag iedereen uit de buurt er vrij over beschikken. Bedoeling is dat hier geplant wordt door de buren voor de buren. Maar het belangrijkste is dat we hier een ontmoetingsplaats creëren, want we zijn een buurt met veel diversiteit”, zegt Zeger Sioen.

Bewoners van De Langhestraat kijken uit naar de zomer

Ook Jamal bevestigt de goede sfeer in deze Mechelse wijk. “Nog voor de zomer ga ik een tafel van boomschors maken. Van de stad krijgen we nog stoelen. Ja, we gaan hier een toffe zomer tegemoet”, lacht de enthousiaste bewoner.

De Langhestraat te Mechelen heeft nieuwe Muurschildering en Buurttuin

De bewoners uit deze buurt komen onder meer van Marokko, Wit-Rusland en Armenië. Dit is helemaal geen getto, maar een krachtwijk en de samenhorigheid kan hier in onze buurttuin nog sterker worden”, besluit Sioen.

Begin mei vieren de buurtbewoners hun jaarlijks buurtfeest Hallo Heihoek met een grote rommelmarkt en heel wat animatie. Meer info op hun website.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.