Krankemollen Buurtfeest en Rommelmarkt te Mechelen

Krankemollen met barbecue en rommelmarkt

0 Shares

Krankemollen organiseert gezellig Buurtfeest

Krankemollen, was zaterdag toe aan zijn 7de editie. Het buurtfeest en rommelmarkt in de wijk KrankenveldenSchorsmolenstraat, is met de jaren uitgegroeid tot een gezellig samenzijn. Het was al in de late namiddag, onder een stralende lentezon, als ik poolshoogte ging nemen. Opvallend was de gezellige drukte, vooral aan de drank- en eetstand.

Krankemollen Buurtfeest en Rommelmarkt te Mechelen

Alles is destijds begonnen met een Kerstdrink, met als bedoeling om de mensen in de buurt samen te brengen.

Ik had aan enkele buren gevraagd om tussen kerst en nieuwjaar een jeneverke te komen drinken in mijn garage. Dit sloeg aan, en de gedachte kwam al snel om hier iets meer mee te doen” vertelt Huysmans Francis, in de buurt gekend als de Cisse. Een man die weet hoe hij mensen moet entertainen. Hij kent als ex-barman van de voetbal dan ook de kneepjes van het vak.

Barbecue en rommelmarkt brengt mensen samen

Zo gezegd, zo gedaan. Het jaar daaropvolgend werd beslist om vanaf dan iedere eerste zaterdag van juni, iets te organiseren. Een straatbarbecue was het eerste buurtinitiatief dat het daglicht zag. Dit was een succes voor de bezielers achter het buurtfeest wat vandaag de Krankemollen noemt. Tachtig mensen uit de buurt hadden zich ingeschreven voor de allereerste barbecue.
Vanaf het derde jaar besliste men om het buurtfeest verder uit te breiden met een rommelmarkt. Met een schrale tiental deelnemers, was het een zeer kleinschalige markt waar de buren hun tweedehands spulletjes mochten verkopen. Vandaag is deze, ik zal maar zeggen, vlooienmarkt met 30 standjes uitgegroeid tot een heuse fancy fair.

Vanaf dit jaar heeft buurtbewoner Els, zich mee achter de kar gespannen. Zij heeft via Rommelmarkt.be wat meer aandacht gevraagd voor hun buurtinitiatief.

Dat heeft ertoe geleid dat niet enkel buurtbewoners maar ook verkopers uit andere buurten hun spullen op Krankemollen komen verkopen. De volgende stap zal het verspreiden van affiches zijn om meer bekendheid te krijgen, en verder te kunnen uitbreiden. Bovendien blijft de wijk uitbreiden door de aanbouw van nieuwe appartementen in de Schorsmolenstraat, waar nieuwe bewoners reeds contact gezocht hebben nadat ze gehoord hadden over de buurtinitiatieven.

‘Marollen’ in de stad Mechelen ?

De vraag die op mijn lippen lag, vanwaar de naam Krankemollen.

Ik woon en ben geboren in de Schorsmolenstraat, maar mijn achterdeur ligt in de Krankenvelden. Omdat wij dat hier met twee buren samen doen, moesten we van ons twee iets hebben. Daarom hebben we gekozen voor Kranke- en de Mol(len) van Schorsmolenstraat” verduidelijkt Cisse

Krankemollen start op een zonnige zaterdagmorgen

Toch kom ik te weten dat het verhaal hierachter nog dieper gaat. De huizen wijk achter ‘De Racing’ noemde men destijds ‘De Marollen’. “Kranke- van de Krankenvelden en de Mollen van de Marollen, dat is de Krankemollen”. Je moet er maar op komen en denken dat de Marollen enkel in onze hoofdstad Brussel bestonden.

Een bruisende stadswijk die blijft groeien

Dat de buurt hier nog bruist van de energie bewijst onder andere het aantal deelnemers aan hun zomers etentje. “Wij hebben een gemiddelde van 80 à 90 mensen die steeds inschrijven voor onze barbecue. Eén keer zijn we zelfs over de 100 eters gegaan. Het was toen meer dan 30 graden, waardoor ook toevallige passanten zich mee aan de barbecue tafel hebben gezet” geeft Marc Holemans te kennen. Marc kan je best beetje een hobbykok noemen. Hij heeft dan ook het bakken van het vlees op de grill, samen met een buurman op zich genomen. De nodige verse groenten van ’t Winkeltje aan de Korenmarkt, en sauzen stonden netjes gekoeld als buffet opgesteld in een garage.

Het maakt ons zo blij, dat we mensen kunnen samenbrengen. Hetgeen we vandaag zien, dat stemt ons goedgezind” zeggen beide bezielers van dit evenement. “Ook onze kinderen moeten kunnen spelen terwijl de ouders en bewoners onder elkaar een praatje maken. Daarom hebben we ook een springkasteel geplaatst.

Aan initiatieven geen gebrek bij Cisse en Marc

In deze Mechelse wijk zijn ze nog lang niet uitgeblust. In de toekomst willen ze nog veel meer organiseren om de mensen bij elkaar te houden. Op 19 mei heeft de buurt mee deelgenomen aan de Mechelse Burendag. Voor volgend jaar staat een busuitstap gepland. Waar naartoe, daar moet nog over gebrainstormd worden. Ook een danstent behoort tot de plannen van Cisse en Marc. Al deze en toekomstige initiatieven worden betaald door inkomsten van onder andere de barbecue, de Kerstdrink, …

Mijn conclusie, ik werd hier met open armen ontvangen. Met eigen ogen heb ik kunnen vaststellen dat een ‘volkse buurt’ hier nog steeds bestaat. Er werd gelachen, gegeten, gedronken, ik ben ervan overtuigd dat dit buurtfeest pas in de late uurtjes afgesloten is geweest.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Volledige fotoreportage weldra hier te bekijken

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.