Ei van Sint-Pieter vrijwilligers te Mechelen

Het Ei van Sint-Pieter project in Blokstraat te Mechelen

0 Shares

Het ei van Sint-Pieter, kippenhok aan de Blokstraat

Het Ei van Sint-Pieter is een buurtinitiatief voor een gezamenlijk kippenhok. Het idee kwam van enkele buurtbewoners die de handen uit de mouwen staken. Het buurtkippenhok situeert zich achter de stadsschouwburg en het zaaltje van de Sint-Pietersparochie (Sint-Pieters en Pauluskerk).

Het Ei van Sint-Pieter vrijwilligers te Mechelen

In juni 2016 wint het Ei van Sint-Pieter de subsidie wedstrijd van Mechelen Klimaatneutraal ter waarde van € 5000. Met het geld hebben ze onder andere het materiaal voor het bouwen van het kippenhok, een watertank en de omheining kunnen aankopen. Maar ook bijvoorbeeld graanvoorraad en andere benodigdheden.

Duurzaam, ecologisch en diervriendelijk project

Een 7-tal gezinnen zorgt hier samen voor 20 kippen in dit duurzaam, ecologisch en diervriendelijk project.  De kippen verwerken groente-, fruit- en keukenafval, en geven voor wat granen en water gezonde eitjes terug. Voor de goede werking is er een takenlijst voor de buurtbewoners die aan dit project meewerken. De kippen moeten nauwgezet dagelijks opgevolgd en verzorgd worden. De eitjes die de kippen produceren worden verdeeld onder de vrijwilligers die meewerken aan dit project.
Verschillende mensen hebben hier zeer hard aan gewerkt. Mensen en kippen horen eigenlijk samen, wij eten de eitjes en de kippen eten ons afval. Samen met Mechelen Klimaatneutraal hebben wij een kippenhok kunnen oprichten hier aan de Blokstraat” vertelt Marjon De Boodt, coördinator die ervoor zorgt dat alles in goede banen loopt.

De kippen brengen ook een beetje natuur in de stad en bevorderen de samenhang in de buurt. Bovendien vermindert het lokale karakter van het project transport emissies en voedselkilometers (vervoer eieren, kippen, afval, …). Zo zie je maar dat we samen ook op kleine schaal kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke stad.

Kunstproject van Koen Vanmechelen

De kippen, die deel uitmaken van een groter verhaal,  zijn afkomstig van Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen. De kunstenaar wil met dit kunstproject de dialoog rond bioculturele diversiteit aangaan, met en tussen verschillende gemeenschappen wereldwijd. Het project verbindt bewoners met elkaar, net zoals Vanmechelens kippen dat wereldwijd doen.

Het Ei van Sint-Pieter te MechelenDe Mechelse Koekoek, een ras kip gecreëerd voor de wereldtentoonstelling van 1958, was het startpunt van Cosmopolitan Chicken Project (CCP). Dit artistiek kruising project draagt op dit moment al het genetisch materiaal van kippen uit 20 landen in zich.

De Planetary Community Chicken (PCC) die je hier ziet is een kruising tussen de jongste generatie CCP kip en een lokale commerciële kip. Het is een kruising tussen diversiteit en productiviteit, tussen het globale en het lokale. Een nieuwe soort ‘van bij ons’ die op haar beurt een andere gemeenschap voorziet van eieren.

Het Het Ei van Sint-Pieter en de kunstenaar Koen Vanmechelen vinden en versterken elkaar in dit project. Mechelen, waar 128 nationaliteiten thuis zijn, slaagt er dagelijks in om van diversiteit een troef te maken. Het is de toekomst die telt, niet de afkomst. Het buurtkippenhok staat daarom perfect op zijn plaats in dit toch wel vergeten hoekje van onze stad Mechelen.

Mechelen Klimaatneutraal en het Ei van Sint-Pieter

Schepen Marina De Bie: “Naar analogie met ‘Paraat voor het klimaat’ voor de scholen, willen we met de ondersteuning van buurt- en andere initiatieven ook daar een extra boost geven aan Mechelen Klimaatneutraal. Het ei van Sint-Pieter is een prachtig voorbeeld van zo’n project. Kippen zorgen voor de verwerking van keukenafval, waardoor de hoeveelheid restafval daalt. Kippen houden is in het dichtbebouwde centrum echter vaak geen optie, buurt kippen zijn een uitstekend idee om dit probleem op te lossen. Dat het project op die manier ook aan de buurtcohesie werkt is een prachtige bonus.”

Kippenhoek van het project Het Ei van Sint-Pieter te Mechelen

Quassima El Monanbit is één van de medewerksters van het project Het ei van Sint-Pieter. Zij zorgt eveneens voor het voederen, verzorgen, de eitjes verdelen, …Quassima heeft jaren in de Mechelse binnenstad gewoond, maar is nu gehuisvest in Hombeek. De interesse naar kippen toe heeft ze door haar mama, die steeds kippen gehouden heeft. “Het is ook voor de kinderen zeer leuk, dat ze de eitjes kunnen rapen”.

Uiteraard kijkt het stadsbestuur uit, naar nieuwe projecten in de stad. Buurtbewoners die zich geroepen voelen om een project als dit op poten te zetten, kunnen zich steeds wenden tot de stad. De toegang tot het kippenhok Het Ei van Sint Pieter, is aan de kant van de parking van stadsschouwburg en ziekenhuis in de Keizerstraat

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Leo De Nijn0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.