Oud-scouts hijsen de vlag op Sint-Romboutstoren

Groen-gele vlag wappert op Sint-Romboutstoren te Mechelen

0 Shares

Oud-scouts laten vlag wapperen op Sint-Rombouts

De oud-scouts van Sint-Rombouts lieten vrijdagavond de vlag wapperen op de top van de Sint-Romboutstoren. Met de groen-gele vlag hielden de oud-scouts een jaarlijkse traditie in ere. Ook werd hulde gebracht aan Gust Biesemans voor zijn inzet in de scoutsbeweging. Schepenen Koen Anciaux en Bart De Nijn stapten mee op de treden van de toren.

Oud-scouts hijsen de vlag op Sint-Romboutstoren

De scouts van Sint-Rombouts bestaan al lang niet meer. De vereniging ging destijds op in het huidige Sint-Katron. Maar de oud-scouts van Sint-Rombouts zijn ondanks dat levendiger dan ooit.

Het was vrijdag in de vooravond voor het veertiende jaar op rij dat ze, in uniformen, de 538 trappen van hun toren beklommen om op het dak hun vlag te hijsen, naast de stadsvlag en die van de Vlaamse Gemeenschap. Daar blijft ze tot maandag 30 juli wapperen.

We brengen hiermee ook hulde aan de overleden makkers van weleer. Bovenop onze magistrale toren hernieuwen we ook onze scoutsbelofte”, zegt coördinator Francis Jannes.

Huldiging van modelscout op den toren

De temperatuur was nog een flink stuk boven de dertig graden toen de oud-scouts en sympathisanten op de trappen van de Sint-Romboutskathedraal verzameling bliezen. Voor de wandeling naar het hoogste punt in Mechelen werd ook stilgestaan bij de huldiging van een verdienstelijke oud-scout.




Die eer viel de 76-jarige Gust Biesemans te beurt. Een rasechte Maneblusser die geboren werd in het Nieuwwerk, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Gust kwam als vijfde telg uit een kroostrijk gezin van 7 kinderen. “Het waren harde tijden”, zegt Gust. “Tijdens de tweede wereldoorlog en de jaren nadien hadden vele gezinnen het moeilijk om de eindje aan elkaar te knopen. Op veertienjarige leeftijd vroeg mijn moeder mij niet meer naar school te gaan want er was ‘brood op de plank’ nodig”, herinnert hij zich nog goed.

Biesemans vond werd in de autosector, altijd zijn stokpaardje geweest, en via avondonderwijs, tot zijn 23ste, en een middenstandsopleiding heeft hij een mooie loopbaan opgebouwd. Een harde werker. Pas op zijn 72ste ging hij met pensioen.

Gust Biesemans
Gust Biesemans ( tweede van links bovenaan )

In 1951 sloot hij aan bij de welpen van Sint-Rombouts. De leiding had meteen begrepen dat hij een kranig kereltje was met wie rekening moest gehouden worden. Na welp werd hij verkenner. Hij verliet in 1959 de scouts om zijn legerdienst in Duitsland te gaan vervullen. Gust is iemand die goed beseft dat men in het leven hard moet werken om iets te bereiken. Zijn totem ‘Stoutmoedige Jaguar’ zegt genoeg over zijn persoonlijkheid”,  aldus nog Jannes.

Legerdienst en scouts hebben mijn leven gehard

Gust Biesemans kan dat alleen maar beamen. “Mijn legerdienst en het werk dat ik bij de scouts van Sint-Rombouts heb gedaan, hebben mij in het leven gehard. Je plan leren trekken en voor jezelf opkomen, zijn de lessen die ik daaruit heb getrokken. De bijeenkomsten met de oud-scouts, een heuse vriendenkring, zijn voor mij iedere keer een fantastische belevenis en deze klim is alweer de apotheose”, vertelt Gust.

Om 17.15 uur bestegen de oud-scouts de trappen van Sint-Rombouts. “Zolang de laatste van ons nog te voet boven geraakt én dat het plezant blijft, houden we deze traditie in ere”, klonk het bij de oud-scouts in koor.

Tekst en foto’s Leo De Nijn voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.