Koen Anciaux in Sociaal Huis te Mechelen

Een betere toekomst voor senioren te Mechelen

0 Shares

Onderzoek naar leefsituatie en behoeften 60-plussers

Het Sociaal Huis en de stad Mechelen start in oktober en november een onderzoek naar de leefsituatie en behoeften van thuiswonende 60-plussers. Door dit onderzoek wil men alles in kaart brengen. De enquetes zullen gedaan worden door senioren, en juist daarom is men nu op zoek naar kandidaat-enquêteurs.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met het onderzoeksteam Belgian Ageing Studies van de VUB. Sinds 2002 voert de VUB dit onderzoek al uit in zo’n 140 Vlaamse en Waalse  steden  en  gemeentes. Mechelen is in het najaar aan de beurt, zo kan de stad beroep doen op de expertise die aanwezig is binnen het team van professor Dominique Verté van de VUB.

De vrijwillige senioren zullen met zo’n 800 schriftelijke enquêtes een selectie Mechelse senioren aanspreken. Deze selectie gebeurt dankzij de samenwerking met VUB, op een wetenschappelijk verantwoorde manier. De enquête behandelt d

e meest uiteenlopende thema’s: huisvesting, buurtbetrokkenheid, mobiliteit, gezondheid, vrijetijd, mediagebruik, sociale netwerken, … Met de resultaten zal men het beleid nog beter kunnen afs

temmen op de behoeften van de Mechelse 60-plussers.

Hoe gaat dit in zijn werk ? Wel, de vrijwilligers, zelf senioren, komen bij u langs. Zij overhandigen u de vragenlijst, en helpen waar nodig bij het invullen. Doet u hetzelf, geen probleem, de lijst wordt nadien terug opgehaald.

Ben jij een enthousiaste 60-plusser, en heb je in oktober of november wat vrije tijd, werk je graag nauwgezet, kom je afspraken na en draag je verantwoordelijkheid, dan ben jij het geschikte profiel. Uiteraard voorziet de stad een korte opleiding op donderdag 5 oktober in de voormiddag.

Koen Anciaux in Sociaal Huis te Mechelen

Het is leuk als je u wil engageren, en je wordt dan ook beloond voor je inspanningen. Buiten de opleiding ontvang je een legitimatiebadge, de nodige verzekeringen, een Mechelenbon ter waarde van € 25 en de voorstelling van de resultaten van het onderzoek.

Senioren die willen meewerken, nemen contact op met de seniorenconsulenten: senioren@mechelen.be of 015/44 52 50 (enkel in de voormiddag behalve op dinsdag).

De resultaten worden in het voorjaar van 2018 bekend gemaakt. “We willen ons beleid in de toekomst beter richten op de behoeftes van senioren in Mechelen.  Hierop willen we graag inspelen”, zegt Koen Anciaux schepen van Senioren en voorzitter van het Sociaal Huis.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.