Bart Somers wint 2016 World Mayor Prize voor Mechelen

0 Shares

Bart Somers verkozen tot beste burgemeester van de wereld


Bart Somers
(52), is reeds 16 jaar burgemeester van onze stad Mechelen. Gedurende deze periode heeft hij Mechelen een heel andere aanblik gegeven, en is de stad er serieus op vooruit gegaan. Vandaag heeft hij terecht de erkenning gekregen als “2016 World Mayor Prize” de beste burgemeester van de wereld.

Burgemeester Bart Somers in gesprek met inwoners tijdens nieuwjaarsdrink te MechelenEen jaren verwaarloosde stad, heeft hij omgetoverd tot één van de meest gewilde plaatsen om te wonen in Vlaanderen, maar ook als stedentrip in België staat Mechelen hoog aangeschreven.

Dat merken wij de ieder jaar aan het stijgende aantal toeristen die onze stad bezoeken. Als burgervader begeeft Bart Somers zich ook regelmatig op straat, tussen zijn burgers, waar hij ten allen tijde tijd maakt voor een praatije. Als geboren Mechelaar weet hij dan ook wat er leeft in de stad, en wat de bevolking wil.

In dezelfde periode is Mechelen uitgegroeid tot een rolmodel voor integratie. Inwoners van Noord-Afrikaanse afkomst, die samen ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaken, worden erkend en zien zichzelf als volwaardige burgers van Mechelen. Burgemeester Somers is er trots op om te benadrukken dat niemand van de jonge moslim mannen zijn stad verliet om te vechten in Syrië en Irak.

De World Mayor Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Filantropische Burgemeesters Foundation. Een burgemeester die uitzonderlijke bijdragen aan zijn of haar gemeenschap levert, en wiens visie voor stedelijk wonen om dorpen en steden in de hele wereld betrokken is, zijn enkele van de voorwaarden waar een burgemeester moet aan voldoen. De World Mayor Commendations erkenden tevens de uitstekende prestaties van de stad en hun gemeenschappen in het gastvrij opvangen van vluchtelingen tijdens de afgelopen jaren en de lange termijn integratie van immigranten uit verschillende culturen, religies en sociale achtergronden.

Mobiele beiaard inhuldiging MechelenDe burgervader ziet de betiteling niet als een persoonlijke prestatie, maar draagt hem met alle plezier op aan “alle Mechelaars” die er de voorbije jaren voor gezorgd hebben dat we elkaar niet hebben losgelaten, dat we met onze 128 nationaliteiten de boel toch bijeen houden.

Als “Best World Mayor” zal Bart Somers een trofee ontvangen in de vorm van een uniek kunstwerk van de Franse artiest Manuel Ferrari. Belgische burgemeesters doen het overigens al langer goed bij de World Mayor Prize. Bij de vorige editie in 2014, eindigde de Gentse burgervader Daniël Termont (sp.a) nog als tweede. De rest van het podium bestaat ditmaal uit Wolfgang G. Müller van het Duitse Lahr en Georgios Kaminis van de Griekse hoofdstad Athene, die allebei een eervolle vermelding krijgen

Om de overwinning te vieren trakteerde dinsdagavond de super gelukkige burgemeester, zijn inwoners op een heus feest op de Grote Markt. Niemand kon er vandaag voorbijkijken, het grote spandoek aan het balkon van het Mechelse stadhuis “Proficiat Burgemeester

Foto’s Verschueren Eddy en leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.