Anderstalige nieuwkomers certificaten Inburgering

Anderstaligen ontvangen certificaten voor inburgering

0 Shares

Nieuwkomers tonen positieve ingesteldheid

Zaterdag ontving een nieuwe lichting anderstalige nieuwkomers certificaten na een inburgering traject. Iedereen werd verwacht in de Kolommenzaal van het Mechelse stadhuis waar schepen Marc Hendrickx en Agentschap Integratie en Inburgering hen het verdiende certificaat overhandigde.

Samen Inburgeren levert certificaat inburgering op te Mechelen

Duo’s van allochtonen met hun ‘coaches’ namen deel aan het project ‘Samen Inburgeren’. Het certificaat is voor de nieuwkomers een extra duwtje in de rug om zich verder positief te integreren in onze stad.

In samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering doorliepen vorig jaar in totaal 246 anderstalige nieuwkomers in de regio Mechelen (44,3 % mannen en 55,7 % vrouwen met gemiddelde leeftijd 35 jaar) een inburgeringstraject. Het betreft mensen uit verschillende herkomstlanden (onder wie 22,4 % mensen in het rijksregister geregistreerd als vluchteling). Om hun integratie hier te bevorderen, volgden zij onder meer cursussen maatschappelijke oriëntatie (het aanreiken van kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om actief aan de samenleving deel te nemen) en NT2 (Nederlands als tweede taal). 120 ‘inburgeraars’ behaalden tussen 1 september 2017 en 28 februari 2018 een inburgeringsattest. Momenteel zijn er 605 nieuwe Mechelaars die zo’n inburgeringstraject volgen

Japanse tv-interesse voor Inburgering in Mechelen

Ook namen van oktober 2017 tot maart 2018 twaalf duo’s deel aan het project ‘Samen Inburgeren’, een initiatief van de stad Mechelen. Een half jaar samen op stap gaan in de stad, onderling cultuur en informatie uitwisselen en het Nederlands oefenen, de nieuwkomers vinden het fantastisch. Dit project inburgeren genoot recent zelfs uitgebreide aandacht van een Japanse televisiezender die hier in Mechelen voor een reportage een inburgerings duo is komen volgen en interviewen. Deze week zijn opnieuw intakegesprekken gestart om voor de komende maanden nieuwe duo’s te vormen.

Anderstalige nieuwkomers certificaten Inburgering

De uitreiking van de attesten aan de inburgeraars en de Samen Inburgeren-duo’s deden we voor de eerste keer tegelijkertijd. Zodoende beogen we nog meer een kruisbestuiving tussen verschillende doelgroepen. Diversiteit maakt Mechelen tot een sterke hedendaagse Vlaamse stad. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een migratieachtergrond, die hier hun toekomst willen uitbouwen, zich geëngageerd inschakelen in onze lokale gemeenschap en er actief aan deelnemen. Het verwerven van kennis van de Nederlandse taal vormt hierbij een heel belangrijk aspect. Als op en top Vlaamse stad zetten wij daar al jaren voluit op in. Dit bevordert bij onderlinge communicatie onmiskenbaar een meerwaarde voor een betere samenleving in diversiteit. Daartoe leveren het inburgeringstraject en project Samen Inburgeren beslist een voorname bijdrage die leidt tot een vlottere integratie”, aldus schepen van Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx (N-VA).

Het plechtige moment startte met een miniconcert en eindigde met een korte receptie. Nadien werd iedereen uitgenodigd voor een wandeling door de stad met stadsgids.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.