Allerheiligen op Stedelijke Begraafplaats te Mechelen

Allerheiligen, bloemen en hulde aan overledenen

33 Shares

Herfst en Allerheiligen, een mooi samenspel

De zonnestralen baanden zich een weg door de vallende bladeren. Herfst bracht kleur op de dag van Allerheiligen, het moment om overleden familieleden en vrienden te herdenken. Families, grootouders, kinderen en kleinkinderen of zomaar vrienden, dragen bloemen en kransen, naar.de laatste rustplaats, een grafzerk of strooiweide. Ieder beleeft het op zijn manier, met woorden, met tranen maar ook teruggetrokken, eenzaam in stilte.

Allerheiligen op Stedelijke Begraafplaats te Mechelen

Op Allerheiligen (1 november) herdenken katholieke gelovigen hun heiligen. Op Allerzielen ( 2 november) worden alle overledenen herdacht. Die twee dagen is het steeds druk op de stedelijke begraafplaats (kerkhof) aan de Ziekenbeemden, maar ook op de kerkhoven van onze deelgemeenten. 

In tal van Mechelse kerken werden s’morgensvroeg eucharistievieringen ter nagedachtenis van de overledenen gebracht. In vele parochies werden tijdens de hoogmis alle overledenen van het voorbije jaar opgesomd.

Hulde aan gesneuvelden bij Heldenmonument

Klokslag 10.20 uur verzamelden aan de nieuwe ingang van de stedelijke begraafplaats, afgevaardigden van het Koninklijk Verbond Oud-Strijders (?) regio Mechelen, een overkoepelend orgaan van vaderlandslievende verenigingen. Naar jaarlijkse traditie start hier de optocht richting oude begraafplaats georganiseerd door de stad Mechelen. Het was de Koninklijke Harmonie van de Mechelse Politie die gevolgd door de vaandeldragers van het Koninklijk Verbond, scouts St.Rombouts, genodigden en Mechelse schepenen, zich richting oud kerkhof begaven.  .

Hulde aan de gesneuvelden bij Heldenmonument te Mechelen

Op het Militaire Ereperk aan het ‘Heldenmonument’ uit de hand van beeldhouwer Boudewijn Tuelinckx, werd door tal van prominenten en oudgedienden ere gebracht. Bloemenkransen werden gelegd aan de voet van het witte monument dat ter nagedachtenis van de gesneuvelden uit WOI ontworpen werd. De politieharmonie blies ‘Ten Velde’ en ‘Last Post’ op Cornet. Opvallend veel meer belangstelling van bezoekers dan andere jaren, allemaal in stilte gehuld.

Bloemen en hulde voor mensen die we nooit mogen vergeten

De Vos Adolf, oudgediende en bedenker van deze herdenking, legt een bloemenkrans neer, en leest vrij vertaald, een gedicht van Laurence Binyon, een Brits frontsoldaat uit WOI.

Ze zullen nooit oud worden, als wij die overleefden,
leeftijd zal hen niet vermoeien,.
ook zal de toekomst hen nooit veroordelen.
Wij zullen hen gedenken,
bij het ochtendgloren, en het ondergaan van de zon.
Wij zullen hen blijven gedenken,
Als je naar huis gaat, vertel dan over ons,
want voor jullie toekomst gaan wij strijden

Kippevel en rust daalt neer over graven en grasvelden wanneer doedelzakspeler en Pipe Master Filip ‘Flowers of the Forest’ bracht. Dit muziekstuk wordt enkel en alleen gespeeld bij een grafmonument. Origineel is het geschreven voor de gesneuvelden van de ‘Battle of Flodden’ uit 1513. Er bestaat ook een mooie gezongen versie van Isla St.Claire.

Schotse doedelzakspeler brengt Flowers of the Forest

Het voorgedragen kort gedicht is door Binyon geschreven in september 1914. Ook bij herdenkingen van onder andere de ‘Slag bij Passendale’ worden regelmatig zinnen uit het gedicht geciteerd. Zelf breng ik dit korte gedicht, dat tot op heden nog niets aan betekenis verloren heeft, hier al vele jaren” vertelt De Vos Adolf..

Vervolgens speelde de Politieharmonie de hymnen tijdens het hijsen van de vlaggen van Engeland, USA, de Russische Federatie, Frankrijk, de Vlaamse Leeuw en België.

Een begraafplaats waar mensen elkaar ontmoeten

Na het einde van de ceremonie wandelde ik nog even doorheen het oude kerkhof. Een kerkhof dat het licht zag in het jaar 1784. Je ontdekt er pareltjes van grafzerken, monumenten en familiegraven. Ik hield even halt bij een mooie graftempel. Daar ontmoette ik een ingetogen ver familielid van de familie Lamon. De dame vertelt me dat de tempel acht familieleden in zich draagt, waaronder de vroegere eigenaar van de Mechelse cinema Eldorado.

Grafkapel op oud kerkhof van Mechelen

De ceremonie bij de laatste rustplaats van oud-burgemeesters uit onze stad is intussen ten einde. Mensen lopen van her naar der, ontmoeten lang niet geziene vrienden, familie en kennissen. Allerheiligen, de dag dat iedereen in vrede elkaar ontmoet, op een kerkhof.

Na het bezoek aan de begraafplaatsen, nemen mensen even afscheid van hun dierbaren, en klampen zich nog even vast aan die laatste strohalm. Sommigen trekken huiswaarts, anderen praatten na bij een tas koffie en pannenkoek..

Hebt u een reactie op dit artikel, schrijf het dan hieronder neer. Bedankt als u dit artikel een “Vind ik Leuk” wil geven en ‘Delen’

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

33 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.