71 nationaliteiten bakken wereldrecord frieten

334 Shares

Welcome in Mechelen organiseert ‘Wereldrecord Frieten Bakken’

De vluchtelingenwerk organisatie ‘Welcome in Mechelen’ is zeer tevreden dat zoveel mensen uit de stad gehoor hebben gegeven aan de oproep om met zoveel mogelijk nationaliteiten en origines het ‘Wereldrecord Frieten Bakken’ te ondersteunen. Bij het binnenstappen op het binnenplein van het stadhuis zat de sfeer er al goed in.

Nationale Vereniging van Frituristen bakt 500 kg frieten goudgeel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Bij Welcome in Mechelen was men naar aanleiding van de jaarlijkse ‘UNO World Refugee Day’ op zoek naar een verbindend internationaal initiatief. Het is vrijwilliger Ali Alani met Irakese roots die met het idee kwam opdraven om een frietfeest te organiseren.

500 kg aardappelen worden goudgeel gebakken

Reeds s’ middags, vroeger dan voorzien, hadden een dertigtal nationaliteiten zich aangemeld om mee een handje toe te steken aan het schillen van de 500 kg bintjes aardappelen. Vanaf dan ging alles in een stroomversnelling. De Nationale Vereniging van Frituristen zorgde als professionele frituristen voor de ‘eerste en tweede bak’ van de frieten die ze dankzij een aardappelhandelaar aan een zacht prijsje voor het goede doel hebben kunnen verkrijgen..

Ali Alani bezieler achter ‘Wereldrecord Frieten Bakken‘ in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Slongs opent de gouden envelop met het resultaat van 71 nationaliteiten ‘Wereldrecord Frieten Bakken’
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Iets na 18 uur werd het officiële moment waarheid. Eerst werd bezieler Ali Alani door Bernard Lefèvre, als ordedrager van de ‘Orde van de Gulden Puntzak’, bekroond met een medaille ‘Zilveren Kruis in de Nationale Orde’. Na telling en vaststelling door Brecht De Schutter, advocaat uit Mechelen, mocht Slongs, de Antwerpse rapster, de envelop openen en het resultaat bekendmaken.

Friet is de mayonnaise van de samenleving

71 nationaliteiten, vooral met Afrikaanse roots, hebben meegeholpen aan het slagen van ‘Wereldrecord Frieten Bakken’. De organisatie was duidelijk in de wolken daar ze net iets meer behaald hebben dan ze zelf vooropgesteld hadden. Eigenlijk, en daar treed ik onze burgervader Bart Somers bij, zijn het er 72.

Wij proberen een stad te zijn waar iedereen thuis is. Een stad van liefde en vriendschap. En ik ben ook de vrijwilligers en de frituristen heel dankbaar voor wat ze hier doen. En wat ik zeker ga onthouden is het gezegde ‘Friet is de mayonnaise van de samenleving’” aldus Bart Somers.

Antwerpse rapster Slongs deelt het eerste puntzakje friet uit aan burgemeester Bart Somers
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ik ben heel blij. Met heel veel mensen hebben we dit gerealiseerd.“ vertelt een tevreden Ng Sauw Tjhoi als coördinator bij Welcome in Mechelen. “Als je de sfeer hoort, voelt en de frietjes proeft, dan is het geslaagd, en er is een wereldrecord. En eigenlijk hebben we twee records gebroken, want op anderhalf uur tijd, zijn de 500 kg aardappelen geschild geweest. En dat vind ik nog straffer dan de 71 nationaliteiten.

71 nationaliteiten bakken enproeven als Mechelaars de Belgische frieten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Slongs of (Charissa Parassiadis), met Griekse roots, heeft niet alleen het eerste pakje ‘internationale frieten met mayonnaise’ aan de burgemeester en schepenen mogen overhandigen, maar is de hele tijd gratis frieten blijven uitdelen aan de aanwezigen.

Wij hebben het willen formeel maken via het ‘World Guinness Book of Records’ maar dat kost ons als vrijwilligers organisatie zoveel geld, dat we met spijt in het hart o.a de deurwaarder hebben moet afzeggen. Maar onze grootste vreugde en fierheid is dat we iedereen hebben kunnen samenbrengen. De wereld is tenslotte van iedereen, en iedereen is van de wereld’” aldus Tjhoi.

Frietkotcultuur nationaal erfgoed België

Achter onze Belgische ‘goudgele gesneden pattaten’ schuilt een hele geschiedenis. Het is Zuid-Amerika dat aan de basis ligt van de bintjes aardappelen die we vandaag kennen. Uit goed ingelichte bron heb ik vernomen, dat Belgische soldaten voor de toenmalige Napoleon de eerste frieten zouden gebakken hebben. Is het waar of niet waar, er doen verschillende theorieën de rond, maar we kunnen er niet meer onderuit, de Belgische frieten zijn wereldwijd gekend en onze ‘frietkotcultuur’ is in 2017 officieel erkend als ‘Nationaal cultureel erfgoed van België’.

Frieten zonder grenzen

In onze stad wonen zo’n 138 nationaliteiten. Met dit initiatief wil de organisatie verzuring en racisme tegengaan, en diverse culturen en nationaliteiten dichter bij elkaar brengen. Om dit te versterken was er een mix van live wereldmuziek vanop het podium.

Wereldrecord Frieten Bakken op binnenplein stadhuis stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ik daag nu andere steden uit om het te doen. Via sociale media heb ik gehoord dat ze er in Brussel over aan het nadenken zijn. Ze mogen het proberen ons record te evenaren of zelfs te breken.” besluit men bij Welcome in Mechelen.

Dankzij de inzet van Welcome in Mechelen, vele organisaties en de Stad Mechelen staat Mechelen sinds vrijdag 21 juni 2019 nog meer op de culinaire kaart als “The city with the most internationally made Belgian Fries”.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

334 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.