Stille Wake Grote Markt stad Mechelen Maart 2019

500 mensen herdenken aanslagen op Mechelse Grote Markt

104 Shares

Mechelaars geven gehoor aan oproep Stille Wake

De Stad Mechelen heeft de voorbije weken via social media opgeroepen voor een Stille Wake op de Grote Markt. Het staat allemaal nog fris in ons geheugen gegrift, de recente aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland en Utrecht bij onze noorderburen.

Mechelaars herdenken samen slachtoffers terreur Nieuw-Zeeland, Utrecht, Zaventem en Maalbeek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zo’n 500 Mechelaars van diverse origine gaven zaterdag gehoor aan de oproep om samen een vuist te maken tegen terreur. Burgemeester Bart Somers sprak iedereen toe met woorden van hoop, en maakte terroristen duidelijk dat ze in Mechelen niet welkom zijn, dat we allen één zijn.

Onze burgervader verwees ook naar andere terreurdaden, waar landgenoten door laffe daden zijn omgekomen. De bomaanslagen in maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek, waar in totaal 35 doden vielen.

Mechelaars samen tegen terreur

Als terroristen een moslim vermoorden, dan zijn wij allen moslims. Als ze een Christen vermoorden, zijn wij allen christenen. Als ze een jood vermoorden, zijn we allen joden. Mechelen is één familie en die is sterker dan de terroristen. We houden elkaar vast, we blijven elkaar altijd zien als medemensen. Hier overwint hoop en menselijkheid. Hier bijt terreur en hun boodschap van haat in het zand. Wij zijn één.”, vertelt Bart Somers.

Stille Wake Grote Markt stad Mechelen Maart 2019
Bart Somers, schepenen en Mechelaars samen op Stille Wake slachtoffers terreur
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie opgesteld voor het stadhuis speelde na de toespraak het Europees volksliedAlle menschen werden Brüder’ in 1823 gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. Ook het muzieknummer ‘Imagine’ van de legendarische Britse muziekband The Beatles kwam aan bod.

Koninklijke Harmonie Politie Mechelen op Stille Wake
Koninklijke Harmonie van de Mechelse Politie aan stadhuis op Stille Wake
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Na enkele minuten ingetogen stilte, werden rozen neergelegd op de kasseien van de Grote Markt. De burgemeester en schepenen maakten ruimschoots de tijd om met de aanwezigen een praatje te maken, en samen op de foto te gaan. Het deed bij veel mensen duidelijk deugd dat er een gevoel van samenleven is in onze stad.

Burgemeester Bart Somers op Stille Wake in Mechelen
Bart Somers en schepenen samen met inwoners tegen terreur
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

We merken in onze stad dat na al wat gebeurd is, de mensen echt wel nood hebben aan een moment als dit” zegt Abdrahman Labsir als schepen van Preventie. “Met dit signaal tonen wij dat we ons niet willen laten vernederen, maar als eenheid naar buiten komen”

Woorden van medeleven in rouwregister

De Stille Wake duurde een uurtje, genoeg om ongeacht afkomst, met iedere aanwezige een praatje te maken. Op het stadhuis mocht iedereen die er behoefte aan had, als steunbetuiging aan de slachtoffers van terreur en hun naasten, zijn woorden van medeleven neerschrijven in het rouwregister.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

104 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.