Zintuigbeinvloeding aan Minderbroederskerk

0 Shares

Wildplassen tegengaan met kunstwerken

In navolging op de Green Pee werden deze week tussen de kerknissen aan de Minderbroedersgang kunstwerken geplaatst. Voor de tweede keer neemt de stad in het Mechels straatbeeld maatregelen tegen wildplassen. De super grote kunstwerken uit de hand van beeldend kunstenaar Karin Hanssen moeten via zintuigbeïnvloeding het wildplassen tegengaan.

Schepen Björn Siffer en Stefaan Deleus zetten kunst in tegen wildplassen

Bedoeling is dat de fysieke omgeving aanstuurt op positief gedrag, in dit geval dus ‘legaal’ plassen. Na de maatregelen in een overlasthoek in de Begijnenstraat, zoals de ‘urban puzzel’, is het nu de beurt aan de Minderbroederskerk. Met een rode loper en kunstwerken van een Mechelse kunstenares lijkt het wel alsof je in een museum vertoeft, en wat is er nu nog meer ongepast dan plassen in een museum?
Stefaan Deleus (schepen van Preventie) legt het nut uit van de kunstwerken: “Via zintuiglijke beïnvloeding brengt men positieve gedragsveranderingen teweeg. Door de kunstwerken krijgen de kerknissen immers een duidelijke functie, namelijk die van een openbare expositieruimte. De associatie zal worden gelegd met een museum met daaruit volgend bijpassend gedrag. Een rode loper creëert tot slot op een stijlvolle manier een territoriale afscheiding tussen de nissen en de openbare ruimte.

Beeldend kunstenaar Karin Hanssen zorgde voor drie grote kunstwerken aan de nissen van de Minderbroederskerk, dit tot jolijt van schepen van Cultuur Björn Siffer..

Ook hier maken we een keuze voor de Mechelse oplossing. We maken het verschil dankzij cultuur, zelfs tegen wildplassen. De keuze voor de kunstenares Karin Hanssen is logisch: zij exposeert volgende zomer in De Garage en in zusterstad Helmond en toont figuratieve beelden over de na-oorlogse opkomst van vrije tijd en consumptie

Karin Hanssen siert Minderbroederskerk met kunstwerken

Karin Hanssen (°1960, Antwerpen) is beeldend kunstenares, schrijfster, onderzoekster in de kunsten en feministische activiste. Ze studeerde tekenkunst en schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en aan het Hoger Instituut (HISK) waar ze in 1993 afstudeerde. De aan haar gewijde tentoonstelling ‘Returning the Gaze’ die van 22 juni tot 31 augustus 2019 in De Garage zal lopen, vertrekt van het idee van de spiegel, van herhaling door middel van appropriatie van fotografische beelden en van de blik van de ander (The Borrowed Gaze). ‘Returning the gaze’ of de blik terugwerpen is een tentoonstelling waarin de blik als sociaal masker, als spiegel van de ander, een prominente plaats krijgt.

Kunstwerken tegen wildplassen te Mechelen

In haar schilderijen grijpt Karin Hanssen terug naar de beeldtaal van de naoorlogse doorsnee film en fotografie. Die beeldtaal van de jaren 1950 en het begin van de jaren 1960 verwijst sterk naar de opwaardering van de vrije tijd, naar toename van de consumptie en zeker ook naar een hoopvolle toekomst. Het zijn doorgaans klassieke, verstilde beelden.

(Binnenkort hier een video met nog meer interviews)

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.