Handhavingsweek met schepen Stefaan Deleus

Veiligheidsbeleid in Mechelen voorbeeld voor anderen

0 Shares

Veiligheidsbeleid in de schijnwerpers

Veiligheid in onze stad is een onderwerp waar de Mechelaars iedere dag mee bezig zijn. Meer nog, het Mechels veiligheidsbeleid krijgt ook aandacht vanuit binnen- en buitenland. Het Mechels beleid omtrent veiligheid en preventie staat al jaren bekend om haar effectiviteit. Sinds 2001 wordt het bestrijden van criminaliteit in Mechelen als een absolute prioriteit beschouwd, met dalende criminaliteitscijfers als gevolg. Ons veiligheidsbeleid werd in het verleden door verschillende steden reeds gekopieerd.

Veiligheidsbeleid in Mechelen scoort goed

NERO-project geniet interesse uit andere steden

Maandag kregen we bezoek van een delegatie uit Blankenberge. Hun doel was meer informatie vergaren over de werking van het NERO-project. NERO staat voor Normstelling en Responsabilisering van minderjarigen naar aanleiding van Overlast. Jongeren die overlast veroorzaakt hebben, krijgen de kans om te ontsnappen aan de COMBI-taks van 100 euro op voorwaarde dat zij én hun ouders een begeleidingstraject op maat volgen.   
Blankenberge is niet de eerste stad die interesse toont in dit project. Voordien kregen we al een delegatie uit Lokeren, Kortrijk, Oostende, Amsterdam, Tilburg en Helmond over de vloer.

Het Nero-project heeft de verdienste om zowel de jongeren in kwestie als zijn en of haar ouders te responsabiliseren voor het overlastgevend gedrag van de jongeren. Het idee om de combitaks kwijt te schelden bij het voldoen aan welbepaalde voorwaarden blijkt in Mechelen er voor te zorgen dat de jongeren op maat geholpen worden. Het Blankenbergse stadsbestuur wenst ook onze jongeren te ondersteunen waar nodig. We hoeven het warm water niet uit te vinden wanneer in een andere stad er succesvolle maatregelen genomen zijn. Vandaar ons werkbezoek aan Mechelen”, aldus Daphné Dumery, schepen van Jeugd te Blankenberge.

Het project heeft in Mechelen al tot goede resultaten geleid, door preventief en opbouwend te reageren op overlast door jongeren. Maar ook de ouders worden bij dit proces betrokken.Alzo worden de jongeren op een pedagogisch verantwoorde wijze bijgestuurd met positieve effecten op lange termijn.

Samenwerking verschillende diensten krijgt aandacht

Ook Duitsland toont interesse in het Mechels veiligheidsbeleid. Woensdag ontvingen we een journaliste die een reportage maakt in opdracht van ZDF (‘Zweites Deutsches Fernsehen’) rond integratie en veiligheid. In Duitsland kijkt men namelijk verbaasd naar ons geïntegreerd beleid dat zowel op preventie als op sanctionering inzet. De samenwerking tussen de stad, sociale werking en de politie zoals we deze kennen in Mechelen is immers geen evidentie. Zo blijkt het voor Duitsland zeer moeilijk om zo’n samenwerking te organiseren en blijkt het altijd op problemen te stoten in de praktijk .

Handhavingsweek met schepen Stefaan Deleus

De taak van de gemeenschapswachten werd tijdens dit bezoek in de kijker gezet. De Duitse pers volgde hen tijdens een bedeling van brieven in de Kadodderstraat. De brieven bevatte de vraag naar burgerparticipatie bij de aanleg van het nieuwe speelplein. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende diensten, in dit geval Preventie, Jeugd en Openbare Werken.

Stefaan Deleus, schepen van Preventie, is fier zijn op het harde en gedreven werk van de preventiedienst: “Mechelen vormt een mooi voorbeeld van hoe preventiewerk in de praktijk wordt toegepast. Inzetten op netheid en leefbaarheid van onze stad, geweld en onveiligheidsgevoelens, diefstal, inbraak en drugpreventie blijven prioriteit van de stad en met de inzet van al onze medewerkers werken we hier dag na dag gemotiveerd aan verder.”

Uw reactie op dit artikel kan je hieronder neerpennen of typen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.