Stadslijst Bart Somers en Kristof Calvo vieren overwinning gemeenteraadsverkiezingen

Stadslijst wint met vlag en wimpel gemeenteraadsverkiezingen

0 Shares

Gemeenteraadsverkiezingen Mechelen 2018

Verkiezingen, voor de ene een ‘ver van mijn bed show’ voor de andere een ‘must’. Feit is dat zoals deze maand, de gemeente- en provincieraadsverkiezingen ons de kans gaven om die politieke partij of persoon de kans te geven ons te vertegenwoordigen voor de komende zes jaar. Mechelaars hebben het bolletje 15.597 keer gekleurd voor Bart Somers, wat betekent dat de ‘Beste burgemeester van de Wereld’ voor de vierde keer de burgemeesterssjerp mag dragen.

Stadslijst Mechelen viert overwinning gemeenteraadsverkiezingen 2018 bij Congrescentrum Lamot

Verkiezingen zijn niet zo mijn ding om er een uitgebreid artikel uit mijn toetsenbord mee te toveren. Toch vond ik het deze keer, al is het na drie dagen misschien wat aan de late kant, er toch iets over neer te pennen. De voornaamste reden is dat bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen er nog geen sprake was van ‘Mechelen op zijn Best’. Tweede reden, waarom ik mijn zoektocht naar Mechelse politici zondagavond startte, was de drang naar interviews voor het ‘Mechels Nieuws’ dat iedere werkdag uitgezonden wordt op Radio Opsinjoor.

N-VA blijft tweede grootste partij in Mechelen
Zo gezegd, zo gedaan. Ik trok mijn stoute schoenen aan, en vatte mijn speurtocht aan. Ik voelde me de Sherlock Holmes van Mechelen. Toevallig passeerde ik ‘Hotel Novotel’. Daar bleek de achterban van N-VA Mechelen op de bovenverdieping de resultaten op groot scherm te volgen. Mijn eerste indruk ‘een bedrukte stemming’. Ja, hoe pak je dit als leek aan ?

Geen probleem, ik werd met open armen ontvangen, gelukkig, wat een opluchting. “We bevestigen onze plaats als tweede grootste partij, en dat met een ferme voorsprong” zegt Freya Perdaens (Lijsttrekker N-VA Mechelen) met 2952 voorkeursstemmen. De partij verliest 4 zetels en gaat van 11 naar 7 zetels. “Ik zou niet stellen dat het geen goed resultaat is. We hebben een sterk vernieuwde en jonge ploeg, waar we mee naar de kiezer getrokken zijn. Ik ben zeker niet ontevreden”. Het volledige interview kan je hier beluisteren.

N-VA Mechelen volgt uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stadslijst Somers viert mega-overwinning

Een heel ander verhaal was het een blokje verder bij Congrescentrum Lamot. Hier werd volop gefeest. De Stadslijst, VLD-Groen-M+,met op kop Bart Somers behaalde dan ook een monsterscore en de absolute meerderheid. Hier was al duidelijk dat een coalitie met Cd&V er zat aan te komen.

Stadslijst Bart Somers en Kristof Calvo vieren overwinning gemeenteraadsverkiezingen

Door de menigte moest ik me murwen om tot bij de politieke kopstukken van de Stadslijst te geraken. Als ik ze dan bijna voor de microfoon kon halen, werden ze alweer bij de hand genomen om te feliciteren of een praatje te maken. Begrijpelijk, maar met veel geduld lukte het me dan toch een korte babbel te maken. Niet alleen Bart Somers (Open-Vld) was in zijn nopjes, ook Kristof Calvo (Groen) klonk super enthousiast. “Ik ben heel blij en ontroerd met dit historisch resultaat” zegt Bart Somers. “We hebben aangekondigd om te spreken met CD&V om te kijken hoe we een brede coalitie kunnen maken in de stad Mechelen”. Kristof Calvo (3607 voorkeursstemmen) vertelt verder “Het is een ongelooflijk mooi resultaat, nog beter dan we durven hopen hadden. De kracht die ervan uitgaat, het signaal dat Mechelen geeft, is enorm mooi”.

Jan Simons (Directeur Lamot) nam onvoorzien voor de eerste keer deel aan deze gemeenteraadsverkiezingen. Wegens een foutje werd Jan gevraagd om de plaats van Piet Den Boer op de kieslijst in te nemen. Hij deed het met een dubbel gevoel, maar behaalde met 843 stemmen toch een mooi resultaat. “De overwinning met de stadslijst is gigantisch en fantastisch. We zijn er heel blij mee. Ik ben er niet geraakt als 1ste opvolger, maar ik heb ook maar vier weken tijd gehad om mij in te werken. Ik heb alleszins reuze mensen leren kennen. Het is een fantastisch project waar ik zal blijven aan meewerken” aldus Jan Simons.

Live RTV uitzendingen vanuit Mechels stadhuis

Terug de speurneus laten werken, want de zoektocht naar andere partijen moest worden verdergezet. Mijn gedachte ging uit naar het stadhuis, voor mij een logische locatie waar met verkiezingen alle partijkopstukken aanwezig zijn. Televisiezender RTV had hier zijn tenten opgeslagen met live uitzendingen. Opvallend weinig belangstelling in de Kolommenzaal. Toch vond ik Wim Soons (CD&V) bereid om zijn reactie op de behaalde uitslagen te verduidelijken “Het is voor CD&V een matig resultaat. We gaan van 5 naar 3 zetels, dus een stukje achteruit” vertelt Wim. “Wij hebben de voorbije zes jaar met Bart Somers het beleid gevoerd. Het resultaat toont dat de Mechelaar hier tevreden mee is, alleen is het jammer dat wij er niet voor beloond geworden zijn.”

CD&V in stadhuis Mechelen bij gemeenteraadsverkiezingen 2018

Intussen was voorzitter Caroline Gennez (Sp.a) toegekomen. Zij behaalde 1880 voorkeursstemmen en licht haar versie toe op de uitslag “Het is spijtig als je denkt een goed programma te hebben voor de stad en goede mensen, dat we dat niet hebben kunnen verzilveren. De Stadslijst heeft iedereen van de mat gespeeld, en ik wens hen daar ook voor te feliciteren.” aldus Gennez. “Wij zijn de stem van 16000 Mechelaars die moeilijk rondkomen. De stad is niet alleen wat je leest in de New York Times, maar wat je ziet en voelt in wijken. We gaan voor diverse punten de vinger op de wonde blijven leggen”

Sp.a Caroline Gennez bij televisiezender RTV gemeenteraadsverkiezingen

Gesprekken voor coalitie aan de gang

Nu is het afwachten wat de gesprekken voor het vormen van een coalitie gaan opleveren. De rust na de verkiezingskoorts keert stilaan terug, en dit na een lange en soms bitse campagne, waar duizenden folders, huisbezoeken en vooral sociale media, overstelpt werden om ons te overtuigen op de juiste persoon of politieke partij te stemmen. In ieder geval, Mechelen heeft gekozen, en kan er alleen maar nog beter en mooier van worden. Bekijk hier alle uitslagen. Luister hier en hier naar de interviews op Radio Opsinjoor.

Uw reactie onderaan dit artikel is welkom.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.