Stad Mechelen kent zijn nieuw schepencollege

0 Shares

Mechelse stadslijst stelt ploeg voor

Bart Somers en Kristof Calvo hebben vrijdag in Cultuurcentrum de ploeg voorgesteld waarmee de stadslijst als enige de stad de komende jaren zal besturen. Het is niet mijn dada om puur politieke artikelen in mijn blog op te nemen. Echter de bekendmaking, na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, van een team schepenen en bestuurders die onze stad Mechelen gaan besturen, laat me afwijken van het normale stramien. Hiermee treed ik uit mijn comfortzone, maar ik neem aan dat er toch een aantal bezoekers en volgers zijn die interesse hebben in het reilen en zeilen, politiek dan, in onze stad.

Kristof Calvo en Bart Somers stellen schepencollege voor

In het Cultuurcentrum had een volledig team, met middenin Bart Somers en Kristof Calvo plaatsgenomen. Ik hoef je niet te vertellen dat er heel wat pers aanwezig was om te vernemen hoe de ‘postjes’ tussen Vld-Groen-M+ verdeeld zullen worden.
Bart Somers, huidig burgemeester volgt zichzelf op. “Ik kijk er echt naar uit om deze ploeg te leiden de komende jaren. Onze stadslijst bundelt heel wat talent en engagement. We kunnen dan ook een sterke ploeg op de been brengen. Samen met de Mechelaars kan dit team het beste uit onze stad halen” tot zover de eerste woorden van Bart Somers (Open VLD). Als burgemeester is hij bevoegd voor Algemene Zaken, Veiligheid, Communicatie en Participatie.

Op de vier jaar dat ik mijn blog ben gestart ben ik met toch wel alle schepenen in contact geweest voor één of ander interview of gewoon een praatje. Opvallend voor mij veel nieuwe en jonge gezichten.

De postjes

Groen-kopman Kristof Calvo wordt eerste schepen, al zij het titelvoerend in eerste instantie. Hij blijft nog even actief in het parlement, en wordt tot dan vervangen door Patrick Princen. Hij is tot nu gemeenteraadslid en voorzitter Groen Mechelen.

Kristof Calvo eerste schepen Mechelen
Eerste schepen en voorzitter mmMechelen Feest

Maar zegt Calvo “Ik zet voor honderd procent mijn schouders onder dit project en de toekomst van onze stad. Ik heb 100% vertrouwen in Patrick en het hele team. De mix van ervaring en nieuwe gezichten, zal ons beleid nog beter maken. Het is een Dream Team” aldus Calvo, die ook op post blijft als voorzitter van mmMechelen Feest.

Patrick Princen schepen Openbare Werken en Natuur- en Groenontwikkeling
Openbare Werken en Natuur- en Groenontwikkeling
Alexander Vandersmissen
Mobiliteit maar ook Dienstverlening (voorheen Burgerzaken- en Juridische Zaken), Senioren en Personen met een Beperking

Princen krijgt de bevoegdheden Openbare Werken en Natuur- en Groenontwikkeling voor zijn rekening, en wordt de motor van het tweede parkenplan samen met nieuwkomers als schepen van Mobiliteit, Alexander Vandersmissen. Zowel Vandersmissen als Princen zullen Mechelen nog meer profileren als fietsstad. Voor Alexander Vandersmissen is het aanpassen want als voorzitter van Woonpunt, krijgt hij zoals eerder geschreven Mobiliteit maar ook Dienstverlening (voorheen Burgerzaken- en Juridische Zaken), Senioren en Personen met een Beperking

Greet Geypen Tweede Schepen Mechelen
Tweede schepen. Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarbij wordt ze ook bevoegd voor Economie en Ondernemen, en Personeel

Greet Geypen wordt tweede schepen. Zij gaat verder op de ingeslagen weg en behoud Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarbij wordt ze ook bevoegd voor Economie en Ondernemen, en Personeel.

Abdrahman Labsir
Jeugd, Sport en Preventie

Twee andere nieuwkomers zijn Abdrahman Labsir en Gabriella De Francesco. Labsir heeft een jarenlange ervaring als jeugdwerker, en krijgt dan ook de bevoegdheden Jeugd, Sport en Preventie voor zijn rekening. Gabriella daarentegen zal de stad verder uitbouwen tot een echte kansenfabriek. Zij wordt verantwoordelijk voor Sociale Zaken, Welzijn, Gezin, Kinderopvang en Armoedebestrijding, net als Diversiteit en Gelijke Kansen.

Gabriella De Francesco
Sociale Zaken, Welzijn, Gezin, Kinderopvang en Armoedebestrijding, Diversiteit en Gelijke Kansen

Ook Björn Siffer mag zijn werk verder zetten. Hij behoudt Cultuur en Toerisme, waarmee hij onze stad verder de wereld in kan promoten. De komende jaren zal hij kunnen werken aan nog meer ontmoeting tussen Mechelaars en Sociale Cohesie als nieuwe bevoegdheid.

Björn Siffer
Cultuur en Toerisme

Architecten blijven op post

Ze worden belangrijke architecten van onze stad genoemd, Koen Anciaux en Marina De Bie. Zij zorgen al vele jaren voor een continuïteit in onze stad. Koen Anciaux (Open Vld) krijgt Financiën, Gebouwen, Monumenten, Landbouw en bovendien Dierenwelzijn als bevoegdheden, wat als primeur bestempeld wordt.

Koen Anciaux
Financiën, Gebouwen, Monumenten, Landbouw en Dierenwelzijn
Marina De Bie
Klimaat, Energie, Milieu, Onderwijs, Duurzaamheid, Noord-Zuid en Slimme Stad

Ook Marina De Bie (Groen) mag verder bouwen aan een Klimaatneutrale en Duurzame stad. Zij wordt als schepen bevoegd voor Klimaat, Energie, Milieu, Onderwijs, Duurzaamheid, Noord-Zuid en Slimme Stad (voorheen ICT). De volledige termijn zullen beide schepenen niet vervolmaken want halfweg worden ze opgevolgd door twee nieuwkomers van hun partij.

Generatie2800

Vicky Vanmarcke zal in januari 2022 schepen Koen Anciaux opvolgen.

Vicky Vanmarcke
Volgt in 2022 schepen Koen Anciaux op
Arthur Orlians
Voorzitter Woonpunt

Voor De Bie is voorlopig nog geen opvolger bekend. Vanmarcke is één van de zeven jong verkozenen ‘Generatie2800’. Deze jonge generatie krijgt al meteen extra verantwoordelijkheden. Arthur Orlians vervangt Vandersmissen als voorzitter van Woonpunt. Elisabeth Okmen wordt voorzitter van Sociaal Verhuurkantoor. Met deze jonge politici zal het woonbeleid in Mechelen ongetwijfeld meer aandacht krijgen.

Elisabet Okmen
voorzitter van Sociaal Verhuurkantoor

Zineb El Boussaadani zal als voorzitter van J@M met jaren terreinervaring de kinder- en tienerwerking ter harte nemen. Wie ook al ettelijke kilometers op haar teller staan heeft in Mechelen is Fabienne Blavier. Zij zal de eerste drie jaren als voorzitter de gemeenteraad in goede banen leiden, waarna ze opgevolgd wordt door een groene collega.

Fabienne Blavier
Voorzitter Gemeenteraad

De bekendmaking van het team kwam er na de aanduiding door de partijorganen. Ondertussen wordt er achter de schermen verder gewerkt aan het bestuursakkoord voor de komende jaren.  De basis hiervan wordt het verkiezingsprogramma met 463 punten. Wordt vervolgd ….

Mijn postje als blogger in Mechelen blijf ik behouden. Wie weet zal ik binnen ettelijke jaren een overstap maken naar Europa. Wie zal het zeggen ?

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.