Overhandiging cheque van 3500 euro ten voordele van vzw Barts Weg

Winterhappening ten voordele van vzw Barts Weg

0 Shares

Pitzemburg for Life steunt Barts Weg vzw

Donderdag werd de 9de editie Pitzemburg for Life of kortweg ‘Pitz 4 Life’ ten voordele van Barts Weg vzw georganiseerd. Een 300 tal mensen kwamen het initiatief een hart onder de riem steken. Mechelaar Bart Verbeeck overleed op 12 december 2010

Steven Van der Taelen en Jeroen Van der Auwera

Het is een evenement waar elk jaar meer en meer oud-leerlingen op af komen. Vooral dan degene die op hoger en universitair onderwijs zitten, hebben zoiets van, we gaan voor onze eigenlijke blok begint, hier nog is afspreken. En dat is altijd fijn om hier nog is bekende gezichten te zien. En dat is heel tof !“ aldus Jeroen Van der Auwera als directeur Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg

Pitzemburg steunt al jaren het onderzoek naar sarcoomkanker.  De opbrengst van de winterhappening, in het kader van De Warmste Week, wordt geschonken aan Barts Weg vzw, die is opgericht om de boodschap van Bart Verbeeck uit te dragen: Sarcoomkanker slaat vooral toe bij jonge kinderen, waar de overlevingskansen vandaag de dag zeer klein zijn.

Bart sticht zelf Fonds voor Sarcoomonderzoek

Op 29 juni 2011 heeft Bart tijdens zijn ziekte zelf het ‘Bart Verbeeck Fonds voor Sarcoomonderzoek‘ opgericht in samenwerking met het UZ Leuven en het Leuvens Universiteitsfonds  Het zijn de ouders, familieleden en vrienden die het werk van, Bart nu verder zetten.

Artiesten uit het Mechelse, Cannaerts & Van Cutsem, 800g akoestiek, Rollmops en Checkpoint Charlie, steunden muzikaal het evenement. De leerlingen zelf hadden de voorbije dagen wat spullen in elkaar geknutseld, die ze dan aan de man brachten aan een verkoopstand. Andere leerlingen, personeel en familie hielpen dan weer bij de drank- en eetstanden. Frieten, zelfgemaakte soep, Glühwein, Pitzem(ham)burgers, ….

De eerste keer besliste Studio Brussel zelf welk goede doel, maar sinds ze het hebben vrijgegeven, hebben wij niet getwijfeld om voor Barts Weg te kiezen met het organiseren van een Winterhappening. Alle opbrengsten inclusief de vijf euro toegang, dranken, eten en andere verkopen gaan integraal naar het goede doel. De lokale bands die hier komen optreden doen dit ook volledig kostenloos uit solidariteit.“ vertelt Steven Van der Taelen (organisator)

Ondanks ziekte bleef hij positief in het leven staan

Bart liep school in Scheppersinstituut waar ook regelmatig acties georganiseerd worden ten voordele van Barts Weg vzw. Campus Pitzemburg steunt dit warme initiatief mede omdat de mama van Bart op school actief is als secretariaatsmedewerker. Ik sprak met haar en de tante van Bart. “Ik vind het leuk dat ze dit voor Bart organiseren, dat geeft ons als ouders telkens steun en een warm gevoel. Wij proberen op een positieve manier verder door het leven te gaan“ zegt Danielle Goiris, mama van Bart. “Bart is acht jaar geleden overleden, en sindsdien organiseren ze dat hier op school, en dat vind ik tof !”.

Mama Danielle Goiris en tante Ingrid De Vos

Beide familieleden vertellen me dat Bart ondanks zijn ziekte iedere dag positief in het leven stond. “Hij zeurde nooit, integendeel zelfs. We zeiden dikwijls tegen hem, Bart je mag is boos zijn, is roepen, …. neen zei Bart, het overkomt mij nu, we moeten positief blijven en doorgaan.” vertelt de tante. “Hij heeft ons de boodschap doorgegeven ‘Sta niet stil bij wat slecht gaat, maar leef, en sta stil bij wat goed gaat’” aldus mama en tante.

Bart is overleden aan een zeer agressieve vorm van botkanker, dat bij hem ontdekt is op zijn zestiende. Plots was het er. Gedurende zeven jaar is Bart diverse keren hervallen, chemokuren gehad en geopereerd geweest .“ voegt Ingrid De Vos (tante van Bart) eraan toe. “Daarbij heeft hij dan ook nog is longkanker er bovenop gekregen. Uiteindelijk heeft hij de strijd moeten opgeven. Bart heeft na deze lijdensweg zelf gezegd dat het moest stoppen. Hij heeft dan zelf beslist om uit het leven te stappen, na afscheid te hebben genomen van de familie”. Bart is thuis op zijn 23ste overleden in bijzijn van zijn mama, papa en broer.

‘Leef, nu ik er niet meer ben’

Op het slot van de avond werd dan tenslotte het bedrag van 3500 € per cheque overhandigd aan de mama van Bart (vzw Barts Weg). Het is het vierde jaar op rij dat de totale opbrengst naar de vzw gaat. Bart’s broer Joris Verbeeck heeft om zijn geliefde broer te vereeuwigen een boek geschreven ‘Leef, nu ik er niet meer ben’. Men vertelt me dat het in zijn laatste levensjaar zijn droom was om een boek neer te pennen. Bart had wel een blog, maar het boek schrijven lukte hem helaas niet meer. Uiteindelijk is hij naar Birgit Van Mol gestapt: met de vraag hoe hij dit moest aanpakken, waar Uitgeverij Van Halewyck al snel dit initiatief mee ondersteunde. snel geïnteresseerd.

Overhandiging cheque van 3500 euro ten voordele van vzw Barts Weg
Foto geleverd door Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg
Boek ‘Leef, nu ik er niet meer ben’

Wie Barts Weg vzw nog wil steunen kan dit nog op de gezellige Kerstmarkt in het programma van Mechelen Houdt je Warm.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.