Marc Wellens conservator Mechels Speelgoedmuseum op pensioen

Speelgoedmuseum was mooie tijd voor Marc Wellens

0 Shares

Marc Wellens conservator Speelgoedmuseum met pensioen

Marc Wellens (62) is als conservator van het Speelgoedmuseum zopas met pensioen gegaan..Op zijn laatste werkdag stond Marc achter de tapkraan in de cafetaria van het Speelgoedmuseum. “Een activiteit waar ik al enkele jaren graag bij aanwezig ben. Het heeft, net als het museum, een link met vele kinderen in de stad”, zegt gepensioneerde Wellens.

Marc Wellens conservator Mechels Speelgoedmuseum op pensioen

Marc Wellens heeft na 33 jaar conservator het Speelgoedmuseum zien groeien. “Ik heb in al die jaren een grote evolutie meegemaakt: van een plek waar een aantal stukjes speelgoed lagen, waar je kon naar kijken, tot een actief museum met tienduizenden stukjes speelgoed en de bijzonder thema expo’s die hier worden georganiseerd”.

Marc kwam bij toeval drieëndertig jaar geleden in het museum van Mechelen Kinderstad terecht. ”Mijn grootmoeder had iets over het museum gelezen in de Gazet Van Mechelen, en wist zo dat ze daar op zoek waren naar een conservator. Da’s iets voor u, zei ze en dat is mij ook gelukt. Eerst in een BTK-project, en nadien nog in andere statuten, maar spoedig in de rol die ik tot mijn laatste werkdag heb vervuld”, herinnert Marc

Positief terugkijken, maar het werk is nog niet gedaan

Als persoon kijk je uiteraard terug op een lange carriere in het museum. De vraag was hoe hij hier op terug kijkt. “Héél positief” zegt Marc. “Ik heb de hele evolutie meegemaakt en blij dat ik daar ook een belangrijk steentje heb in kunnen bijdragen. Het is uiteraard de verdienste van de hele ploeg die het gemaakt heeft. Blij dat het gedaan is? Dat is een dubbel gevoel. Langs de ene kant is het tijd om te stoppen en het aan de jongere generaties over te laten. Van de andere kant heb ik ook het gevoel dat hier nog zoveel te doen is”, vertelt Wellens.
Het Speelgoedmuseum ontvangt jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers, en dan heb je als conservator ontegensprekelijk mooie momenten meegemaakt. Welke ? Dat vroeg ik op de man af aan Marc, want tenslotte in dit museum werken, is zo’n beetje je kindertijd herbeleven.

Er zijn veel mooie thematentoonstellingen geweest. Er schiet mij eentje te binnen: ‘Spelen te land, ter zee en in de lucht’, een tijdelijke tentoonstelling over speelgoedautootjes, bootjes en vliegtuigjes met onder meer schaalmodellen van André Citroën, Dinky Toys, Majorette en Hot Wheels. Een van de blikvangers was ook de kinderfiets van Leopold III en niet te vergeten, het bezoek in 1999 van koningin Paola, waarbij we het originele speelgoed van, niet alleen ons Koningshuis, maar ook van vele Koningshuizen uit héél Europa naast elkaar lieten blinken. Dat voor mekaar krijgen was wel apotheose, maar vooral ploegwerk”, geeft Wellens mee.

Speelgoedmuseum in de stad Mechelen

Op pensioen betekent niet stilzitten voor Marc

Nu hij op pensioen is, denk je dat Marc het Speelgoedmuseum voor bekeken houdt. Niets is minder waar. “Dat klopt. De eerste maanden zal ik mijn opvolgster, Vanessa De Geest, mee begeleiden. Daarna wil ik hier nog een stukje van mijn pensioentijd doorbrengen met zaken waar we de voorbije decennia niet toe gekomen zijn. Ik denk dan vooral door bezig te zijn met de collectie en het beter registreren van de duizenden soldaatjes. Zaken die vroeger allemaal blijven liggen zijn”.

Het Mechelse Speelgoedmuseum doet het goed, en dan is de vraag aan een afscheid nemend conservator hoe hij de toekomst ziet. “Zeer positief. Ik heb een opvolgster die het zeker zal aankunnen. Er zijn grootse plannen met een verhuis. Ook al is de verhuis naar het stadhuis op dit ogenblik nog maar een denkpiste. Daar moeten de eerste échte onderhandelingen nog over plaatsvinden. Héél onze collectie zal zeker daar niet kunnen uitgestald worden. Maar ook daar zijn oplossingen en mogelijkheden voor. Maar dat is niet meer mijn probleem. Dat zal ik niet meer meemaken…”, lacht de sympathieke en gedreven conservator. Tot slot mocht Marc nog een aandenken in ontvangst nemen van Carnavalsvereniging De Knullen. Deze vereniging heeft die onlangs hier het kersverse Jeugdprinsenpaar verkozen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ? / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.