Maria Buelens of Wis viert 100 ste verjaardag

Kranige Wis blaast 100 kaarsjes uit

0 Shares

Honderdste verjaardag van Wis gevierd

In restaurant ‘Marmiet Junior’ te Heindonk is de honderdste verjaardag gevierd van Maria Buelens uit Mechelen. Wis zoals vrienden en familie haar noemen, is een kranige dame op alle vlakken die nog elke dag van het leven geniet. Schepen van Burgerzaken, Marc Hendrickx, kwam de eeuweling namens de stad in de bloemen zetten.

Bloemen voor 100 jarige Maria 'Wis' Buelens van schepen Marc Hendrickx

In die tijd reed er per week één auto door de Lange Zandstraat in Walem en dan maakte iedereen zich uit de voeten….Alle transport gebeurde nog met paard en kar…Enkele mensen hadden een fiets…er was nog een velodroom en lokale vedetten…we gingen zwemmen in de vijvers….

Maria werd geboren op 27 maart 1918 te Walem enkele maanden voor het einde van de Grooten Oorlog. Zij is zevende kind uit een reeks van negen, wat helemaal niet abnormaal was in het begin van de twintigste eeuw. Wis heeft dan ook 3 zussen en 5 broers. De broers zijn allemaal overleden, 2 “jongere” zussen, Rosalie, ook een “Maria”, en Juliette, zijn nog in leven.

Maria leert echtgenoot kennen in naaiatelier

Haar jeugd en schooltijd tot 14 jaar, bracht ze door in deelgemeente Walem. Op 14-jarige leeftijd volgde ze een opleiding als naaister en dat werd haar eerste beroep. Tot aan de Tweede Wereldoorlog Wis in een naaiatelier in Kontich.

In 1936 leerde ze haar toekomstige echtgenoot François Van Crombruggen uit Battel kennen, en in 1939 traden ze in het huwelijk op het gemeentehuis en in de kerk van Walem.

Toen in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd haar echtgenoot op z’n 22 jaar opgeroepen als militair. Helaas werd hij door de Duitsers gevangen genomen tijdens de “tiendaagse veldtocht..Maria beleefde hachelijke momenten toen de Rijnaak waarmee de Belgische krijgsgevangenen naar Duitsland zouden getransporteerd worden op een mijn liep in het Hollands Diep en François (Swa) ternauwernood aan de verdrinkingsdood ontsnapte.

Intussen moest ze helemaal alleen de kost verdienen en dat deed ze vooral door vele uren aan haar stikmachine door te brengen. Van parachutestof maakte ze zelfs hemden en blouses. Na 9 maanden in een Duits kamp in Oostenrijk en verplichte arbeid mochten François en zijn collega Vlamingen huiswaarts keren eind februari 1941.

Op 22 februari 1940 was hun eerste dochter( Lea) geboren en op 20 februari, net op tijd voor haar eerste verjaardag kwam vader terug naar huis, zoals Wis “voorspeld” en vurig gewenst had. 3 jaar na Lea werd een tweede dochter geboren, Paula. In 1952 werd zoon Eddy geboren en daarmee was het gezin compleet.  

Van naaister naar café bazin te Battel

In Battel heeft Wis in de jaren vijftig en zestig, als zelfstandige, café ’t Wit Paard’ van Brouwerij  Het Anker uitgebaat, gelegen aan Battelbrug over de firma Teughels en Zonen. Het was een drukke tijd en hard werken vertelt Wis. “Vele Battelaars kwamen er een pintje drinken, ook na de “Heilige Mis” zondags …..soms ééntje te veel…..Battel kermis was legendarisch en duurde toen nog 14 dagen”…

Toen midden jaren zestig de plannen werden bekend gemaakt betreffende de aanleg van het “Battelcomplex, de aansluitingen op de nieuwe autosnelweg, bleek dat ook dit pand zeer waarschijnlijk zou moeten verdwijnen. Er werd beslist een huis aan te kopen en naar de Lange Heistraat in  Mechelen te verhuizen, waar ze nog steeds woont. Na de verhuis naar Mechelen werkte ze nog tot haar pensioen op zestig jaar in de keuken van de Galeries Anspach.

Wis en Bonneke Soep, zo kennen familie en vrienden haar

Naaien en stikken, zelf kleren maken en herstellen, dat bleven heel lang haar geliefkoosde bezigheden, tot ze reeds meer dan negentig was. Ook werd ze “beroemd” om haar gezonde soepen met verse groenten en de kleinkinderen en achterkleinkinderen noemden haar “Bonneke Soep“…

Maria Buelens of Wis viert 100 ste verjaardag

Na hun pensionering brachten Wis en echtgenoot Swa samen nog een aantal mooie jaren door in Spanje, in Benissa bij Calpe. Daar had het koppel een klein appartement aangekocht. Van veel vakantie, met uitzondering van enkele uitstappen naar de kust of de Ardennen met vrienden, was er tot dan toe niet veel sprake geweest..Eind jaren tachtig kreeg Swa ernstige gezondheidsproblemen…eerst kwam er een operatie ten gevolge van darmkanker, en in juni 1992 overleed hij aan de gevolgen van een zwaar herseninfarct. “Veel te vroeg natuurlijk….”

Een aangeboren optimisme en werklust, een goed gevoel voor humor, een gezonde eetlust, hersengymnastiek ( kruiswoordraadsels ! ), hulp van de kinderen en kleinkinderen en van Familiehulp, een goede dokter en heel lieve buren hebben haar sindsdien geholpen om zelfstandig in haar huis te kunnen blijven wonen tot op de dag van vandaag. Wis is niet echt fan van een home en haar eigen huis is haar serviceflat…zegt ze zelf.

100 jaar dan beleef je wat in het leven

Ondertussen heeft de natuur zijn werk gedaan en is ze moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en betovergrootmoeder ( 5 generaties ! ) Ze heeft 3 kinderen, 6 kleinkinderen, 9 achterkleinkinderen en reeds 2 achterachterkleinkinderen en dat worden er binnenkort waarschijnlijk 3..

En wat ze verder allemaal heeft meegemaakt gedurende haar 100 jarig bestaan is veel te veel om op te noemen. De eerste auto’s, de eerste radio, de eerste cinema’s in Mechelen, de  stoomtrein en de stoomtram, de elektrische tram, de gasverlichting, de elektrische verlichting, de oude statie en de nieuwe statie, de tweede wereldoorlog en de schrikwekkende bombardementen, de eerste zwartwit TV in Battel, de kleuren TV, de landing op de maan,….enz. enz. enz….

Wat een leven !  En wat een geheugen !  

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.