John Reels volgde zangles bij Lucienne Van Dijck

John Reels in concert met That’s Amore

172 Shares

John Reels, artiest van het volk

John Reels (John Eeckeleers)  staat reeds meer dan 20 jaar op de planken als artiest. Toch kennen veel mensen dit Vlaams zangtalent nog niet. Dat is normaal, John is een man die steeds bescheiden en op de achtergrond gebleven is, tot vandaag. In 2009 verkozen tot ‘Meest Verdienstelijke Mechelaar’ en won in 2009 in Nederland de finale van de televisiewedstrijd “Una voce particolare“, een soort ‘Idol’ voor klassieke muziek. In november maakt de Mechelaar zijn comeback met ‘The Golden Reels Orchestra‘.

Tenor John Eeckeleers wint Una Voce Particulare

Op een podium bloeit John helemaal open, dan is hij niet meer te stuiten. Om dat te bereiken waar hij vandaag staat, is er een zeer lange weg afgelegd. In het klassieke genre heeft Reels zich in de muziekwereld gestort als bas-bariton, om later door te groeien naar lyrische tenor..

Ik had het geluk om in ons prachtig Tivolipark een openhartig gesprek te voeren met een ijdel man, geboren als winnaar. Vooral zijn ouders is John dankbaar voor de mogelijkheden die ze hem geboden hebben.

Fiere Mechelaar bekijkt het leven positief

Hij is een geboren en fiere Mechelaar, met het hart op de juiste plaats. Op vierjarige leeftijd was John helemaal weg van het 70’s nummer ‘Du’ van Peter Maffay, “Als ik ‘Du’ als kind hoorde op de radio, ook al besefte ik niet waarover het ging, dat raakte me geweldig”. Dit geeft me toch een indicatie dat het zingen bij John er van kindsbeen in geworteld zit.
Verder in het gesprek ontdek ik dat John’s moeder ook het zingen al in zich had. “Als klein meisje was mijn moeder ook steeds aan het zingen, en durfde ze al is op de tafel dansen. Als ik vandaag bij haar thuis kom, betrap ik ze regelmatig dat ze in de keuken staat te zingen. Ik zeg dan steeds “moeder jong, jij hebt een stem als een klok”. Van mijn vader heb ik meer het humoristische geërfd. Ergens zal het dan toch wel in mijn genen gebakken zitten” vertelt John die zijn ouders zeer dankbaar is voor wat hem gegeven is.

Als we een terugblik doen naar het verloop van de jeugdjaren. Op zijn tiende is hij de sportieve kant opgegaan door te gaan basketten. Heel wat balletjes zijn er gegooid in ploegverband in derde nationale Pitzemburg, vierde nationale Herentals, maar ook in provinciale wedstrijden werd hij ingeschakeld. De minder leuke kant aan zijn sportieve leven zijn de talrijke kwetsuren die hij als jongeman opgelopen heeft.

John Reels in zijn geliefde Tivolipark te Mechelen

John heeft zijn jonge levensjaren doorgebracht op het Oud-Oefenplein, zeg maar ‘De Ploan’ in het Mechels dialect. Ook hier kon je hem bijna dagelijks op het basketbalveld tegenover zijn ouderlijke woning vinden. Eerlijk is eerlijk, ik moet bekennen dat ik zelf ook mijn jeugdjaren op ‘De Ploan’ heb doorgebracht. Ik kan dan ook meeleven in de verhalen die John me vertelde, al zitten er wel een twintigtal jaren verschil op.

Na het stopzetten van zijn sportcarrière, meende ‘Johnneke’ al snel dat hij een andere weg moest inslaan. Een bevriende psycholoog stelde hem de vraag wat hij in de toekomst zou willen doen. John zei al lachend “Awel, ik ga zingen. Hij bleef niet ‘bij de pakken zitten’ zoals in de volksmond een gezegde, en vond In het toenmalige ‘Centrumblad’, een advertentie van een zanglerares.

John Reels volgde zangles bij Lucienne Van Dijck

John twijfelde niet en naam contact op. Het betrof een leerlinge van Lucienne Van Dijck (mezzo-sopraan) een zanglerares uit Aarschot, en werkte destijds in De Singel te Antwerpen. John is een doorzetter en formuleert het fantastisch ‘Ik kan niet afgeven, mijn wedstrijd duurt totdat ze affluiten”. Ondanks alle tegenslagen staat hij er vandaag weer, en vooral sterker. Binnenkort start hij terug met het ‘onderhoud’ van zijn stem, “dat is echt wel nodig, want een stem is zeer fragiel, en moet verzorgd worden

Positief blijven, en vooral veel liefde geven

John is enorm gefascineerd in Astrologie. Met dit andere kantje van hem wil hij vooral zijn ervaringen uit het leven doorgeven aan anderen. “Je moet niet altijd mensen afbreken, maar ook zo nu en dan iets positief zeggen, en liefde geven” is maar één enkele uitspraak die u en mij toevertrouwd worden.

John Reels is gefascineerd door astrologie en brengt warmte met muziek

Nu pas met het ouder worden, met alle tegenslagen die ik gehad heb, ga ik anders om met de wijsheid die ik gekregen heb. Ik heb geleerd dat mensen liefde nodig hebben, begrepen kunnen worden, maar dat je ook dingen in je leven moet kunnen loslaten” vertelt hij openhartig.

John is als artiest het best geplaatst om via zijn muziek en concerten mensen een boodschap te brengen “Op een concert doe ik niet liever dan mijn liefde overbrengen naar het publiek toe Bij de Mechelaars heeft hij al enkele jaren de harten doen smelten, nu is de tijd rijp om te reizen buiten de stadsgrenzen van zijn geliefde stad.

Een all-rounder met net dat tikkeltje meer

Om zijn zangcarrière levend te houden moest hij noodgedwongen ook het pad van andere muziekgenres kiezen. Zo is er jaren opgetreden in bars, op feestjes, in feesttenten, … met schlagermuziek, soul, rock & roll, …

John Reels lachen en genieten van het leven met muziek

Mensen die al een concert van John Reels hebben bijgewoond weten dat hij zowel een opera-aria kan zingen, maar evenzeer nummers van Elvis Presley of Frank Sinatra, weliswaar dan wel met een heel ander timbre. “Ik heb dat geluk dat mijn stem dit toelaat, en nu pas besef ik dat ik dit heb. De echte hardcore fans van John Reels zullen zich zeker nog de dansavonden herinneren in de Nieuwe Stadsfeestzaal aan de Leermarkt  

We kunnen met zekerheid stellen dat John een natuurtalent is, een allrounder. Ik zat er op te wachten, en vroeg me al af, wanneer krijg ik die prachtstem te horen tijdens ons gesprek, en ja hoor, ‘I’ll go where the music takes me’ klinkt bescheiden langs het Tivoli kasteel.

Nieuwe show ‘That’s Amore’ met The Golden Reels Orchestra

Dat John het verleden achter zich wil laten, en volop inzetten naar de toekomst toe, zullen we merken op 19 november 2017 van dit jaar ,
Met zijn aankomende concert showThat’s Amore’ en ‘The Golden Reels Orchestragaat John Reelsde grote nummers brengen. Een beetje wat we van hem gewoon zijn, maar maar dan met een crossover van klassiek naar crooners. ‘That’s Amore’ is gebaseerd op het succesnummer van crooner Dean Martin.

Plezante muziek, maar vooral grote muziek omdat ik dan met mijn stem, speciaal kan worden”. Veel meer wil hij nog niet prijsgeven, maar heeft mij er alvast van overtuigd dat zijn nieuw concept, iets speciaals zal worden. Vanaf september starten de repetities, de manier om het concept op poten te zetten, en om elkaar te leren kennen. De totale show duurt met inbegrepen pauzes ongeveer 3 uur.

Tenor John Reels uit Mechelen

Het concert is in de eerste plaats een luisterconcert,. Met een 12 koppig orkest vergezeld van backing vocals en danseressen, zal het TheAtrium aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal, zonder twijfel een spektakel namiddag worden.

De nieuwste single Le Mani Della Mamma is reeds verschenen in België, en te horen op radio en Ment TV.  ‘Die schönste’ is een luchtig populair klassiek nummer dat kortelings ook wordt uitgebracht . Een full-cd van Reels mogen we in de toekomst verwachten, maar een echte releasedatum is nog niet bekend.

Favorieten van John Reels

Wie zijn je favoriete artiesten ? : “Ik luister graag naar alle genres van muziek . Maar de grootste favoriet is Mario Lanza. Mijn grootouders hadden enkele platen van Mario Lanza en was als kind al geraakt door die prachtige stem”.

Welk is je favoriete ‘dagelijkse kost’ ? “Geef mij maar patatten met rode kool, appeltjes en chipolata worst, hmmm … dat vind ik superlekker. Maar ook een goeie biefstuk met frieten lust ik met gemak. De gewone Belgische keuken, laat maar komen”.

Muziek en lachen maakt mensen gelukkig

Sinds zijn 2 heupoperaties is John nog nooit zo gelukkige geweest. “De rest van mijn leven hoop ik volop te kunnen gaan genieten, en dat ik samen met mijn muziek, nog veel mensen kan bereiken” besluit John ons gesprek.

John Reels That's Amore Golden Reels Orchestra

Lachen en genieten van jezelf” is wat ik nog heb meegenomen uit de rugzak van John Reels. Een Mechelaar met een trotse fierheid, die boven alles staat. Maar ook iemand die sterk in het leven staat, en zich ten allen tijde gelukkig prijst dat zijn moeder en vader hem deze kans in het leven gegeven hebben.

Lees meer hier over Jhet concert That’s Amore

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

172 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.