Luc Deflo en Sormaria Marchan signeren Drift

Het gaat je goed, Luc Deflo, goeie vriend

0 Shares

Mechelen neemt afscheid van zijn Luc Deflo

Luc Deflo is niet meer onder ons. De misdaadauteur met Mechelse roots is maandagavond op 60-jarige leeftijd na een ziekte overleden in het AZ Sint-Maarten. Zaterdag om 10 uur kunnen we met zijn allen afscheid nemen van Luc, in de Sint-Jozef-Colomakerk, de wijk Hanswijkenhoek waar hij opgroeide in de Abeelstraat.

Luc Deflo interview Drift

Ziek was hij al een tijdje, maar gisteravond kwam het nieuws toch hard aan wanneer ik vernam dat Luc overleden was. Zo’n tof mens, een jaar jonger dan ik. Niet alleen steeds met de pen in de hand, maar ook altijd klaar voor zijn medemens. Uren kon je met hem praten, over van alles en nog wat.

Zuid-Franse zonnestralen inspireren

Luc heb ik jaren geleden leren kennen op een camping in het dorpje Saint-Jean-Du-Gard (Cevennen). De zon verscheen nog maar net boven de horizon, of Luc, toen 45, zat kort na het ontbijt al voor zijn caravanneke, aan zijn schrijftafeltje. Midden de natuur, rondom hem Mechelaars, vrienden die hij meenam in ‘Naakte Zielen’, één van eerste misdaad boeken die onder de Zuiderse zon ontstaan zijn. Met dat boek werd hij meteen ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

Luc Deflo signeersessie Standaard boekhandel Mechelen

Daarna volgden nog boeken waar Mechelen en bewoners geregeld in opdoken. We maakten iedere dag ons praatje, samen aan de lange tafel, rond de barbecue, gezellig samenzijn. Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, en 21 juli, de Belgische nationale feestdag, bouwden de Belgen een feestje. Dan liet Luc zijn pen en kladblok voor wat het was, en kwam mee feesten aan de campingbar. Het jaar daarop, en daarop bleven de Mechelaars samentroepen. Ze hadden daar hun plekje, het feest kon beginnen. Luc was steeds als eerste ter plaatse om mee de tent of caravan te plaatsen wanneer de vrienden arriveerden.

“Ik zou graag een boek verfilmd zien”

In 2016 interviewde ik Luc nog bij de voorstelling van ‘Drift’ (lees hier het artikel), dat hij samen met zijn vrouw Sormaria Marchan neerpende. Vorig jaar vertelde hij me dat hij zo graag een boek verfilmd zou zien, maar dat het allemaal niet zo eenvoudig was. Het gehele boek moest herschreven worden, want zomaar een boek verfilmen, neen dat ging niet, verteld hij me. In 2017 had Luc het idee om een gepersonaliseerde versie van ‘Aan Jou de keuze‘ te publiceren. lezers mochten zelf de namen van de personages online indienen.

Luc Deflo en Sormaria Marchan signeren Drift

Hij had al enkele jaren onze stad geruild voor Etterbeek (Brussel), maar zijn Mechelen zat toch diep in zijn hart gegrift. 35 boeken heeft hij geschreven, die hij telkens bij drie boekhandels kwam signeren. Mensen zagen hem graag, hij had dan ook al een horde fans die niet alleen kwamen voor zijn handtekening en een tekstje, maar ook voor een babbel, daar maakte hij met plezier tijd voor. Luc was niet alleen schrijver maar heeft ook heel wat toneelstukken geschreven en zelfs meegespeeld.

Vismarkt, een sigaretje, een pintje ….Deflo op zijn best

30 oktober 2016 was Luc Deflo, net voor de boekenbeurs, nog te gast bij Bart Pepermans in het Radio Opsinjoor zondagmorgen programma ‘Mechelse Peper’. Daar deed hij heel wat uit de doeken over zijn soms turbulente levensjaren.

De Vismarkt was net zoals bij zovele Mechelaars, zijn lievelingsplekje, waar hij nog regelmatig met zijn vrienden een ‘pintje’ komt drinken. Het is daar dat hij aan de Dijlekade heel wat inspiratie opdeed bij het schrijven.

Signeersessie Tot op het bot, jongste boek van Luc Deflo

Luc Deflo, ik zal zijn praatjes missen. Het voelt raar aan dat we hem niet meer de hand zullen kunnen drukken. Verhalen ophalen van de vele jaren op de camping, verhalen uit zijn leven, zijn boeken, …. Het doet me pijn dat ik een goede vriend niet meer voor mijn camera kan halen, iets tastbaars van hem, om later terug te zien. Gelukkig gaan er nog vier boeken postuum van hem verschijnen. Want zo zei hij enkele maanden nog tegen me “ik heb nog veel inspiratie, ik heb al nieuwe teksten klaarliggen’. Daarna wordt het helemaal leeg .. zijn memoires neemt hij mee, ver buiten onze blauwe bol.

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.