Uitvaart misdaadauteur Luc Deflo Colomakerk Mechelen

Afscheid van een vriend, auteur Luc Deflo

0 Shares

Mechelen neemt afscheid van Luc Deflo

In de Mechelse Sint-Jozef-Colomakerk werd zaterdagmorgen afscheid genomen van de eerder deze week overleden misdaadauteur Luc Deflo. Het was Benno Haeseldonckx, pastoor te Brussel, die een 350-tal mensen tijdens de plechtigheid toesprak. In de kerk werden op diverse digitale schermen, foto’s van Luc getoond. Het werd een sobere plechtigheid, waar ik toch meer volk, fans en collega auteurs op verwachtte. Vrienden omschrijven hem als een bescheiden man met veel humor

Uitvaart misdaadauteur Luc Deflo Colomakerk Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Een geweldig schrijver zonder pretentie

Luc Deflo, die opgroeide in de wijk Coloma maar al enige tijd in Etterbeek woonde, overleed aan een anderhalf jaar slepende ziekte. De pastoor wist te verwoorden wat wij als zijn vrienden altijd al wisten, dat Luc geen enkele pretentie had, en al helemaal niet naast zijn schoenen liep. Veel stille momenten in het kerkgebouw, het groeten van de asurne, het in ontvangst nemen van het doodsprentje, …

Uitvaart misdaadauteur Luc Deflo te Mechelen
Foto Marc Aerts

Alhoewel hij anderhalf jaar lang vocht tegen de ziekte wisten weinig mensen dat hij kanker had. Nog meer dan ooit tevoren stortte hij zich op zijn werk. Dat resulteerde in vijf nieuwe thrillers, waarvan de eerste in september uitkwam.

Het was de uitdrukkelijke wens van Luc om die boeken nog uit te geven”, zegt Aline Lapeire van uitgeverij Van Halewyck. “Ik werkte intens samen met Luc. Het was een innemend man, heel gezellig, maar bovenal een geweldig schrijver. Dat merkten we de afgelopen week aan de vele honderden reacties van zijn lezers. Luc had een warme band met zijn fans. Hij was er dan ook door aangedaan dat hij niet kon gaan signeren op de boekenbeurs. Net die dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis.”

Is ‘Carpe Diem’ een boodschap aan zijn lezers ?

Lapeire gaf nog mee dat Deflo geen einde heeft gebreid aan zijn reeks met inspecteurs Bosmans en Deleu. “Hij had nog altijd de hoop dat het goed zou komen. Zijn laatste boek kreeg wel de titel Carpe Diem, misschien is dat een boodschap naar zijn lezers.

Kinderen en echtgenote Luc Deflo
Foto Marc Aerts

Bij de aanwezigen op de begrafenis was ook Aloka Liefrink, met wie Deflo tussen 2012 en 2015 samenwerkte. Ze schreven samen de bestseller ‘Onderhuids’. “Luc was veel meer dan een collega. Hij was mijn beste vriend geworden. Hij was iemand waarmee je lange filosofische gesprekken kon hebben over het leven en de dood. Natuurlijk was hij ook een meester in zijn vak. Hij had een enorm doorzettingsvermogen, zowel in de manier hoe hij met zijn ziekte omging als in zijn werk. Hij schreef zelfs nog een boekje met raadgevingen voor andere kankerpatiënten. Het toont aan hoe begaan hij was met de samenleving. De afgelopen weken had ik bijna dagelijks contact met hem. Het doet pijn om afscheid te moeten nemen van zo’n goede vriend en een fantastische mens.

In een vorig bericht nam ik al persoonlijk afscheid van hem. Ook mijn zoon Kevin was fan maar vooral een goede vriend “Vol ongeloof las ik het artikel van zijn overlijden. Woorden schieten me tekort. Ik herinner me hoe hij me leerde petanquen zoals de echte Fransen. Avonden die ik nooit zal vergeten. Herinneringen die we tijdens signeersessies oprakelden. Ik zal hem nooit vergeten. Ik zal genieten van zijn boeken. Zijn schrijfsnelheid kon ik nooit volgen. Het zal vanaf nu anders zijn.

De Mechelse bellemadam Myriam Sips, is niet alleen een grote fan van het werk van Deflo, ze was ook een goede vriendin geworden. “Dit is een groot verlies voor onze stad. Luc was een lieve, zachte mens en een goede vriend. Ik kende hem al heel lang. Ik wist eerst zelfs niet dat hij boeken schreef. Maar toen ik zijn werk leerde kennen was ik meteen een onvoorwaardelijke fan. Toen ik hem op 15 september ontmoette tijdens een signeersessie zag ik dat zijn blik wat uitgedoofd was. Hij vertelde me dat de dokters nog een vlekje op zijn longen hadden gevonden. Ik heb nog een laatste keer een goeie knuffel gegeven. Ik heb vaak met Luc in De Cirque gezeten, zijn stamcafé op de Vismarkt. Soms nam hij mij zelfs in vertrouwen en vertelde hij me over zijn leven. Ik zal hem blijven herinneren als een zeer getalenteerd schrijver, maar vooral als een bescheiden man met een groot gevoel voor humor.”

Luc Deflo op weg naar het schrijvers paradijs

We zullen je allemaal missen Luc. Na anderhalf jaar strijden tegen de ziekte, heb je het moeten opgeven. Je laat ons achter met je boeken, die we nog kunnen koesteren. ‘Levend Speelgoed’ is het eerste boek van de vier dat in februari 2019 zal uitgegeven worden.

Misdaadauteur Luc Deflo
Foto Jelle Vermeersch

” Je was een geweldige man, papa, broer,
nonkel, vriend en meester met de pen

Op alle vlakken was je onze held.
Voor iedereen heb je een voorbeeld gesteld

Je was een echte vechter en zette altijd door
en had het steeds met iedereen goed voor

Je hebt geleefd en had veel plezier
Nu klinken we op jou met een frisse pint bier

Papa, rust nu maar zacht
je zal verder leven in jouw boeken
maat vooral in ons hart

Het was een zware dag van afscheid, in de eerste plaats voor zijn echtgenote Sor Maria Marchan Ruiz, zijn kinderen Tess, Tris en Alessandro Deflo, en zijn broer en zus. Zijn laatste reis, ‘op weg naar het paradijs’, is het Columbarium op de Stedelijke Begraafplaats te Mechelen.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Met dank aan Ward Bosmans en Marc Aerts voor de samenwerking

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.