Rozenfeesten in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen

Vrijbroekpark viert met 5000 bezoekers Rozenfeesten

3 Shares

Rozenfeesten in Vrijbroekpark alweer een topper !

De Rozenfeesten in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in onze stad Mechelen mocht zondag zo’n 5000 bezoekers ontvangen. Alles draaide uiteraard rond de kleurenpracht en heerlijk geurende rozen. Om dit jaarlijks terugkerend feest nog meer luister bij te zetten flaneerden heel wat figuranten door de rozentuinen onder het thema The Victorian Garden Fair 1898.

Rozenfeesten in Vrijbroekpark te Mechelen

Tijdens de maand juni staan de rozen op hun mooist. Het Vrijbroekpark is tot ver buiten onze Mechelse stadsgrenzen gekend voor zijn prachtige rozentuin. Om meer te weten te komen nam ik Linda Van Looy bij de hand, die al meer dan 10 jaar een ware verzorgster is van de rozen. De vraag die velen onder ons zich stellen is over hoeveel rozen het hier wel gaat

Meer dan 15.000 rozenplanten sieren het Vrijbroekpark

Wel, als we gaan kijken naar de verschillende variëteiten en soorten dan komen we zeker aan 1250. Als we dan naar het aantal planten gaan kijken in onze rozentuinen, dan gaan we toch boven de 15.000 planten.” vertelt Linda als technisch assistent in het Vrijbroekpark.

Rozenfeesten in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen

Uiteraard vragen deze planten heel wat verzorging, waar men gelukkig kan beschikken over een uitgebreid team aan rozenliefhebbers en verzorgers. “Ja inderdaad, niet elke roos wordt op dezelfde manier gesnoeid, het tijdstip en de bemesting, het is allemaal belangrijk”. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol in de rozenwereld. Het is net als wijn, er zijn goede en slechte jaren. “Als we niet teveel overbodige of te weinig regen hebben, en het klimaat neutraal blijft, dan doen ze het heel goed
Wie iets met rozen heeft, die komt ruim aan zijn trekken in het Vrijbroekpark. Zo zijn er de rozenfeesten maar ook rozen wandelingen en workshops. Het publieke park beschikt over een botanische tuin met voornamelijk wilde rozen, maar ook een educatieve tuin waar de geschiedenis van de roos als een waar openlucht museum gepland staat, en je oude rassen kan ontdekken.

Misschien niet zo gekend maar zeker een bezoek waard is de mosrozentuin waar met 80 verschillende variëteiten het zonder twijfel de beste collectie van Europa mag genoemd worden. Het meest gekend bij de bezoekers is de Franse toontuin, waar voornamelijk de moderne rozen te bekijken zijn.

Rondleidingen hebben veel succes op de Rozenfeesten

Bij een organisatie als dit horen ook rondleidingen, en deze stonden ruimschoots op de agenda. Rozentuingidsen namen dan ook vele wandelaars mee op sleeptouw langs de rozenperkjes. Gustave Min nam als verhalenverteller bezoekers dan weer mee in de wereld van het historische Belle Epoque.  

Rondleidingen Studio Belle Epoque op Rozenfeesten te Mechelen

Belle Epoque was een periode vanaf 1871 net na de val van het Derde Keizerrijk onder Napoleon III in Frankrijk tot 1914 wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de wandeling heb ik de mensen meegenomen naar de periode 1830 en 1900” vertelt Gustave Min (Studio Belle Époque)

Samen met historische figuranten ‘de Sufragete 1893-1900’ uit binnen – en buitenland gaf historicus Herwig De Lannoy naar aanleiding van zijn boek ‘Stad in Omwenteling’ gedurende 30 minuten een lezing over vrouwenstemrecht en de positie van de vrouw in de maatschappij aan het einde van de 19de eeuw.

Auteur Herwig De Lannoy boek Stad in Omwenteling

Toen was er al een zware strijd voor het mannenstemrecht, wat dan toegestaan is voor het parlement in 1984. Voor de vrouwen was dit pas in 1921 voor de gemeenteraad, en in 1948 voor het parlement. België was dan ook één van de laatste landen waar vrouwenstemrecht goedgekeurd is geweest” zegt auteur Herwig De Lannoy.

Lachende kindergezichten tussen de rozenpracht

De Rozenfeesten is een evenement waar ook kinderen welkom zijn. Speciaal voor kinderen bracht Compagnie des Quatre SaisonsL’ arbre Nomade” mee: een originele draaimolen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Onder witte tenten werden de kids dan weer verwacht bij verschillende workshops, kindergrime en gek kapsel atelier. De Mechelse Rom Skippers demonstreerden dan weer Ropeskipping.

Bezoekers en fotografen tonen veel belangstelling voor Bell Epoque figuranten

Ook muziek is in de Franse tuin steeds een vast item. In de ‘High-tea’ tent konden bezoekers tot rust komen bij heerlijke thee, koffie en gebakjes, terwijl sfeervolle muziek van Demi Sec en het duo Wim Brabants en Aurélie Viegas over de rozen galmde. Groene vingers konden dan weer een encyclopedie aan informatie vergaren aan tal van standen.

Ben jij al geabonneerd op mijn YouTube kanaal ? Doe het hier

Deze editie van de Rozenfeesten kwamen opvallend veel bezoekers met de fiets. Een uur na de start waren de fietsenparkings al volzet. Ook de bezoekersparking van Kellogg’s’ stond na een uur al vol. Een mooi alternatief op deze feestdag waren de fietstaxi’s waar veel belangstelling voor was.Ik woon hier vlakbij en het park krijgt vandaag een extra geurtje met de vele rozen die hier te koop worden aangeboden” zegt Silvie De Mesmaecker.

Roos van het Jaar 'Bolshoi' gekozen op Rozenfeesten in Vrijbroekpark te Mechelen

Tijdens de rozenfeesten kon je als bezoeker stemmen op de Roos van het jaar. De winnaar van de wedstrijd is Pamela Poté. Zij koos roos, Bolshoi, omdat het een mooie, volle bloem is met een overheerlijke geur!

Was u erbij, uw reactie is van harte welkom onderaan dit artikel

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

3 Shares

One comment

  1. Mooi was het park weer zoals steeds elke keer anders ;-) Rozen in bloei , mensen in oude kostuums naar hier gekatapulteerd vanuit begin 19de eeuw. Kinderanimatie en leuke weetjes en aan de hongerige en dorstige werd er ook gedacht aan verschillende standjes.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.