Vrijbroekpark onthult Nieuwe Wildernis

0 Shares

Nieuwe Wildernis in Mechels Vrijbroekpark

Naar aanleiding van ‘Week van de Provinciedomeinen’ trotseerden woensdag 50 pioniers de Nieuwe Wildernis. Een onbekend stukje Vrijbroekpark ontdekken, dat zag ik wel zitten, en trok geladen met mijn camera op ontdekkingstocht.

Pioniers van de nieuwe Wildernis in Vrijbroekpark

Afspraak voor de wandeling was aan de Barak van Bartel. Daar verwelkomde Barbara Pardon, Educator in het Vrijbroekpark, de wandelaars. Na een woordje uitleg, stuurde zij gewapend met een plan, de natuurliefhebbers op het spoor van de houtsnip.

Onbekend bos en moeras ontdekken

Intussen was het al gezellig druk aan de Barak, wat aantoont dat er heel wat belangstelling wa, zeker in de Paasvakantie, om de natuur op te zoeken. Ik volgde op een afstand mee een familie met kinderen. Via houtsnip figuren her en der op de bomen aangebracht, ontdekten we dit stukje onbekende natuur in het Vrijbroekpark. Dat ik geen fervent natuurwandelaar ben, was al snel duidelijk. Iedereen had zich voorzien van laarzen, behalve ik. Maar goed, De 16 extra hectaren bos en moeras rondom de hotelruïne zijn voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek, behalve deze twee dagen dan. Omdat het terrein heel drassig kan zijn, bouwden de medewerkers van het Vrijbroekpark een 10 tal primitieve bruggen. Nog in de loop van dit jaar zal de Provincie Antwerpen er een wandelpad aanleggen.

An Vanopstal uit Geel was ook van de partij met haar gezin. Het was de eerste keer dat ze naar het Vrijbroekpark kwamen en ze genoten erg van deze activiteit. Je kunt hen gerust fans van de Week van de Provinciedomeinen noemen, want eerder deze week namen ze ook deel aan de activiteiten in het Zilvermeer in Mol, het Prinsenpark in Retie, de Averegten in Heist-Op-Den-Berg en het Arboretum in Kalmthout

Pioniers van de Nieuwe Wildernis aan Barak van Bartel

Na ongeveer een uurtje wandelen, en de natuur observeren, haalde iedereen het eindpunt van deze avontuurlijke expeditie. We mochten ons nu Pioniers van de Nieuwe Wildernis noemen. Was het een moeilijke wandeling ? Neen, zeker niet, het was zelfs zeer ontspannend. Aan de Barak van Bartel trakteerde Barbara ons op een kom seizoenssoep. Aan de tafel werd nog nagepraat over het avontuurlijke parcours met takken en beekjes. 

Heb je het gemist op woensdag, geen nood, op zaterdag 14 april vindt deze activiteit opnieuw plaats, er zijn nog 20 plaatsen vrij. Vooraf inschrijven is wel de boodschap via www.weekvandeprovinciedomeinen.be. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen, onder begeleiding van ouders of grootouders, deelnemen. Laarzen of degelijke stapschoenen en een lange broek zijn een must.  Starten kan tussen 14 en 16 uur aan de Barak van Bartel. De activiteit is gratis.

Foto’s en tekst Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.