Pennepoelpark met spelende kinderen die balanceren

Pennepoelpark groen plekje in Mechelen-Noord

0 Shares

Pennepoelpark brengt mensen samen

Het Pennepoelpark werd woensdag als vijfde park op rij in onze stad geopend. Het is nog maar twee weken geleden dat het Hovernierspark werd geopend. Het Pennepoelpark situeert zich in Mechelen-Noord tussen Neerheide, Oude Liersebaan en de Pennepoelstraat. Dit stukje grond was vroeger al deels ingericht als groene zone, maar werd gevoelig vergroot en kreeg een stevige upgrade.

Pennepoelpark rustplaats Mechelen-Noord

Veel andere steden en gemeenten volgen meer en meer het voorbeeld van Mechelen. Toch blijft Mechelen koploper in Vlaanderen bij het creëren van groene tuinen en parken in de stad” zegt Tompy Hoedelmans (landschapsarchitect Omgeving.be)

Parkenplan op volle toeren in Mechelen

Als onderdeel van het parkenplan werd beslist om de gronden van IVERLEK/EANDIS te verwerven en na sanering als permanent park in te richten.
Op één jaar tijd openen wij liefst 5 nieuwe stadsparken en tuinen. Vorige zomer drie en nu twee. Ons parkenplan zit dus op kruissnelheid. Zo creëren wij een groene gordel van parken die op nauwelijks enkele honderden meters van elkaar zijn verwijderd. Een uniek project”, zegt burgemeester Bart Somers.

Het Pennepoelpark heeft een oppervlakte van 5500m2, en is omsloten door een aaneengesloten woonbuurt. Het park is toegankelijk vanuit verschillende straten wat uiteraard een pluspunt is.

Deze legislatuur was het onze ambitie al om veel in te zetten op veel meer groen in onze stad, en dicht bij de mensen” zegt Marina De Bie (schepen van Parken en Tuinen)

Bewoners die hun woning grenst aan het Pennepoelpark krijgen via een aparte en beveiligde inlaat, dankzij de aanleg van dit park, toegang tot hun achtertuin. Dit heeft als voordeel dat een bewoner voortaan niet meer met zijn fiets door het huis moet, maar rechtstreeks langs het park de achterzijde van zijn woning bereiken kan.

Een buurtpark waar kinderen zich thuis voelen

Voor kinderen is dit buurtpark zeer welkom. De voetballiefhebbers kunnen aan het met betonnen muren afgesloten trapveld hun voetbalkunsten laten zegevieren. Het trapveld is voorzien van kunstgras, en veilig afgesloten.

Pennepoelpark met spelende kinderen die balanceren

Het is een plek waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Ze kunnen op ontdekking gaan tussen de verschillende natuurlijke elementen. De wat oudere kinderen kunnen terecht op het ‘shottersveld’” vertelt schepen De Bie.

Ook de kleinste Mechelaars hebben heel wat mogelijkheden om te spelen. In de grote weide werden 3 trampolines voorzien, en is er een schommel. Doorheen het struikgewas, de speelbos zones werden een aantal natuurlijke speelprikkels in hout geplaatst. Zo zijn er blokken om te zitten, een huppel parcours, stammen om op te balanceren, enz. “Dit geeft de kinderen meer gelegenheid en stimulans om buiten te spelen” zegt Greet Geypen (schepen van Jeugd)

Klimmen in Pennepoelpark te Mechelen-Noord

Hondenweide brengt soelaas in de buurt

Ook aan de hondeneigenaars is gedacht met een aangename hondenweide die via de Neerheide toegankelijk is. In de buurt waren al jaren lang klachten over hondenpoep op de voetpaden. In de naburige straten van het Pennepoelpark hadden hondeneigenaars dan ook weinig gras voorhanden om de beestjes hun behoeften te laten doen. Met deze hondenweide is dit probleem van de baan, en kunnen baasje en hond via een aparte toegang naar de hondenweide.

Pennepoelpark ontmoetingsplek buurtbewoners

Mooie diversiteit aan bomen, planten en struiken

In het park bevinden zich heel wat soorten bomen, waaronder fruitbomen. Het onderhoud van het park valt onder de bevoegdheid van de groendienst van de stad. Het fruit aan de bomen mag vrij door de bezoekers van het park gebruikt worden. Om een zo groot mogelijk diversiteit te bereiken is bijna geen enkele boom hetzelfde.

Het park ontworpen als buurtpark is in eerste instantie zodanig opgesteld dat je een acht beweging maken langsheen de paden. Zo kan je ook een wandeling maken door de extensieve begroeiing of bloemenweide. Achteraan hebben we een activiteitenplein aangebracht waar de mensen onder andere een buurtfeest kunnen organiseren. Hier is een houten podium geplaatst, en een soort van tribune waar iedereen op het gras kan zitten” vertelt ruimtelijk planner Tompy

Pennepoelpark met natuurlijke tribune en feestweide

Doordat er een aanbod is van bomen en struiken die vlinders en bijen aantrekken, komt er In de nabije toekomst nog een bijenhotel. Bijna alle planten in het park zijn winterhard, behalve de kruidenplanten, die moeten gesnoeid worden. In het Pennepoelpark is bewust zeer weinig gewerkt met verharding. In dit park zijn wadi’s (info) aangelegd om het regenwater van de toekomstige ontwikkeling op een natuurlijke en meer ecologische wijze te laten infiltreren. Indien er een teveel aan water zich in de wadi’s bevindt, zal dit alsnog overgestort worden naar de riolering.

Bewust geen vuilbakken in Pennepoelpark

Opvallend in het Pennepoelpark, maar ook in andere nieuwe parken in de stad is het ontbreken van vuilbakken. Dit zou een bewuste keuze zijn van de stad om enkel aan de in- en uitgangen van een park vuilbakjes te plaatsen. Het verleden heeft uitgewezen dat hoe meer vuilbakjes men plaats in een park, hoe meer vuil er rond ligt. De intentie is om bezoekers bewust te maken om afval te deponeren bij het verlaten van het park.
De stad heeft aan het Pennepoelpark ook voldoende fietsenstallingen en een afgesloten beveiligde gezamenlijke fietsenparking voorzien. Voor een kleine bijdrage van 30 € per jaar kunnen omwonenden die dat wensen, hun fiets veilig en wel opbergen in het berghok.

Mechelen is alweer een stukje groener geworden. Het Pennepoelpark werd bekroond met de ‘Natuur in de stad’ prijs van het Agentschap Natuur- en Bos en ontving hiervoor 50 000 €. Het totale kostenplaatje bedraagt 900 000 € voor de aanleg van het park.

Meer info op de website van de stad Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

 

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.