Meer kindertoiletten in Tivolipark

0 Shares

Tien biologische toiletten op Neerhof van Tivolipark

Het Mechelse Tivolipark aan de Antwerpsesteenweg heeft er 10 nieuwe (biologische) toiletten bij. De laatste jaren is het aantal bezoekers in het park sterk toegenomen. Omdat de sanitaire voorzieningen op het Neerhof niet meer voldeden aan de behoeften van de vele bezoekers, besliste het stadsbestuur om het sanitair uit te breiden. Het gaat voornamelijk om kindertoiletten. Het afvalwater wordt biologisch verwerkt door een bovengrondse waterzuiveringsinstallatie.

Nieuw sanitair op Neerhof van Tivolipark
Foto stad Mechelen

Niet alleen de Mechelaars, maar ook scholen uit de regio vinden vlot hun weg naar het park en het aanbod rond milieu-educatie. De vernieuwde speeltuin en de opening van Eetcafé t’ASS hebben het park nog aantrekkelijker gemaakt en hebben er bovendien voor gezorgd dat de bezoekers ook langer in het park willen vertoeven.” vertelt Marina De Bie als schepen van Klimaat en Milieu.

Meer educatieve toiletten en luiertafels

Het Tivolipark in Mechelen-Noord is een ware publiekstrekker. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd waarvan Ottertrotter het meest gekende. Bovendien worden door het jaar heen natuurrondleidingen en workshops georganiseerd. Door het toenemend aantal bezoekers waren de bestaande toiletten waarvan één voor andersvaliden aan de speeltuin en drie aan de kinderboerderij, waarvan één kindertoilet, niet meer voldoende. Doordat de serre die grensde aan het bestaande sanitair, werd heringericht, kon er voldoende ruimte gecreëerd worden voor een uitbreiding. Het ontwerp is van DG Architecten uit Mechelen.

De nieuwe sanitaire ruimte heeft tien toiletten: zes voor kinderen, drie voor volwassenen en één voor andersvaliden. Daarnaast zijn er twee luiertafels geïnstalleerd om op een comfortabele manier de allerkleinste bezoekers te kunnen verschonen”, voegt Patrick Princen eraan toe. Om het de kleinsten onder ons aangenaam te maken zijn de kindertoiletjes aangeduid met leuke tekeningen in de huisstijl van Tivoli. Twee educatieve infobordjes werden ontworpen met daarop: ‘drinkbaar water’ en ‘handen wassen na toiletgebruik

Ecologische toiletten
Foto stad Mechelen

Biologische waterzuiveringsinstallatie.

Samenhangend met de uitbreiding van het sanitair werden er 2 nieuwe septische putten (totale inhoud = 18.000 liter) en 1 bufferput (10.000 liter) geïnstalleerd in het dolomietpad voor het koetshuis. Vanuit de installatie vertrekt een overloopleiding met het gezuiverd afvalwater naar de ringgracht van kasteel Tivoli. Binnenkort worden ook nog ondiep wortelende oeverplanten in de toplaag geplant.

Tivolipark
Foto stad Mechelen

De bovengrondse waterzuiveringsinstallatie van 7.20 meter op 3 meter, is geplaatst in de VELT samentuin. De bak is volledig gevuld met xylit, een bruinkool vezel die de restanten van het afvalwater afbreekt door middel van micro-organismen. Xylit heeft een gevoelig lagere ecologische voetafdruk dan courant gebruikte gelijkaardige vezels voor afvalzuivering. Het is een 100% organisch materiaal en dus integraal composteerbaar.” verduidelijkt Marina De Bie (Groen)

De werken hebben geduurd van september tot midden december 2018.  Tijdens de werken werd er voor de parkbezoekers een toiletwagen geplaatst ter hoogte van de kinderboerderij. Het hele project heeft de stad 210.000 € gekost, inclusief BTW en ereloon.

Meer info over deze waterzuiveringsinstallatie op: www.belleaqua.be/particulier/waterzuivering/types-installaties/belleaqua-axylit

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s stad Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.