Hovenierspark Mechelen-Zuid voor tuinierders

Mechelen-Zuid opent Hovenierspark

0 Shares

Hovenierspark is belangrijke groene plek

Het Hovenierspark is het eerste stadspark in Mechelen-Zuid voor de buurt van de Hoveniersstraat aan de Brusselsesteenweg. Het moet een ontmoetings-, speel- en tuinierders plek worden.

Hovenierspark Mechelen-Zuid voor tuinierders

Ook al ligt op een paar honderd meter van de Brusselsesteenweg het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, toch is de inrichting van het Hovenierspark een belangrijke groene plek waar de buurtbewoners tot rust kunnen komen. Het Hovenierspark is zeker niet het grootste stadspark in Mechelen. De oppervlakte is beperkt tot zo’n 1800 m2, maar de buurt kan er zowat van alles komen in doen.

De stad heeft de periode net voor de zomervakantie verkozen omdat dit het ideale moment is om een nieuw park te openen. De planten hebben dan de tijd gehad om voldoende te groeien om intensief gebruik tijdens de vakantieperiode te doorstaan. Zo heeft iedereen dan de mogelijkheid om er dan optimaal van te genieten

Groene ontmoetingsplaats voor buurtbewoners

Via een bewonersvergadering en een stemming konden buurtbewoners hun wensen kenbaar maken voor de inrichting. Ze hadden een keuze uit twee scenario’s: een volledig groen binnengebied ofwel een deels groen binnengebied met buurtparking. Maar 49 van de 51 gezinnen kozen voor een maximale vergroening”, zegt Katleen Den Roover (N-VA) (schepen van Wijk- en Dorpsraden).

Hovenierspark is ontmoetingsplaats voor buurtbewoners

Meteen is dit Hovenierspark een ontmoetingsplaats pursang voor de buurtbewoners. “Zoals in het Caputsteenpark en Tivoli werd in dit park een zone voor samentuinen gecreëerd. De inrichting gebeurde door onze stadsdiensten en heeft in totaal 25.000 euro gekost”, zegt schepen van Natuur en Groen, Marina De Bie (Groen).

Het stadsparkje is verder voorzien van een fietsenstalling voor 24 fietsen. De berging wordt binnenkort ook voorzien van elektriciteit en een aangepast slot. Bovendien staan er her en der stevige picknickbanken.

Natuurspeelplaats voor de kinderen

De opening was ook een feestje voor de kids. Ongeveer de helft van het park is ingericht als natuurspeelplaats. “Zo is er een wilgendorp en een boomstammen parcours. Ook de fruitstruiken gaan zeker populair worden bij de jongeren”, zegt Jeugdschepen Greet Geypen. (Open Vld).

Kids spelen op boomstammen in Hovenierspark te Mechelen

Dit nieuwe stadspark is ingericht op grond van het Sociaal Huis Mechelen. “Mogelijk gaan we op deze gronden later nog wat doen voor de senioren, maar ondertussen kunnen jullie genieten”, zei Koen Anciaux ( schepen en voorzitter van het Sociaal Huis ) .
Na de Sinte-Mettetuin, de Rik Wouterstuin en het Caputsteenpark, is dit het vierde stadspark in de rij. Eind deze maand opent het stadspark Pennepoel (8500 m2) en de plannen voor het park in de Kalverenstraat (4500 m2) zitten in de laatste fase. De opening wordt nog dit jaar verwacht.

Omwille van het tijdelijk karakter van de invulling als park, werd ook de kostprijs van de aanleg gedrukt. Veel van de werken werden in eigen beheer uitgevoerd. De moestuinbakken werden, op drie na, gerecupereerd uit het tijdelijke projecten van samen tuinen in de Maalderijstraat.

Meer info op de website van de stad Mechelen

Tekst en foto’s Leo De Nijn en Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.