Zomertuin geopend in Vrijbroekpark Mechelen

De groeten uit de zomertuin vanuit Vrijbroekpark

0 Shares

Zomertuin opent in Provinciaal Vrijbroekpark

Maandag werd de nieuwe Zomertuin in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark plechtig geopend. Lieve Stoops (directeur groendomeinen) en gedeputeerde Jan De Haes namen personeel, genodigden en de pers mee door de prachtige bloemenpracht.

Zomertuin in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark te Mechelen

In het populaire Vrijbroekpark werd voor de opening nog met het voltallige team groene vingers hard gewerkt om de laatste hand te leggen aan de Zomertuin. Enkele jaren geleden is er een terugval geweest in de aantallen dahlia’s en canna’s omwille van aantasting door virussen. Eerder groeiden er 240 verschillende dahlia variëteiten in het Vrijbroekpark.

Gedeputeerde Jan De Haes in zomertuin Vrijbroekpark te Mechelen

Nog maar onlangs hebben we hier de schaduwtuin geopend. Het leeft hier wel echt, de collectietuinen die hier geopend worden, leveren ook een bijdrage aan de beleving die je in het Vrijbroekpark hebt” zegt Jan De Haes als gedeputeerde Provincie Antwerpen. “Ze lukken erin om ongerepte natuur en aangelegde tuinen naast elkaar te brengen, wat voor de inwoners van Mechelen en andere bezoekers echt wel een beleving is

Vrijbroekpark bouwt verder aan rijke traditie

Het kersverse kleurplaatje is te bewonderen in de vroegere dahliatuin. Alles is herplant, en nodigt u als bezoeker uit om langs de groene graspaden, de vele bloemenpracht te ontdekken. Een zomertuin vol dahlia’s en canna’s, aangevuld met vaste meerjarige planten, dat is het seizoen pareltje waar ons Mechelse park toch wel een rijke traditie mee heeft opgebouwd.
Enkele jaren geleden is er een terugval geweest in de aantallen dahlia’s en canna’s omwille van aantasting door virussen. Vandaag is dat verleden tijd, en kunnen we terug een 60-tal dahlia- en een 50-tal canna variëteiten bewonderen.  

De medewerkers hebben ervoor gekozen om dahlia’s en canna’s samen te huizen in één tuinkamer. Deze twee collecties laten zich mooi combineren met aangepaste onderbeplanting van meerjarige planten. Ook de pioenen zijn netjes mee verweven en zorgen voor de welkome eerste bloei rond de maand mei. In de zomermaanden nemen de canna’s en dahlia’s de hoofdrol over en dat tot laat in oktober.

Team medewerkers Vrijbroekpark Mechelen

Nu hebben we bewaarde planten gegroepeerd in één tuin, maar in de toekomst is het de bedoeling om onze collectie dahlia en canna terug te vergroten, en over meerdere tuinen te verspreiden” vertelt Maarten Vanwesemael als Teamverantwoordelijke Parkbeheer.

De natuurlijke lijnen van het ontwerp en de combinatie van verschillende planten tot volle borders sluit zo aan bij de recent aangelegde bijentuin, mosrozentuin en ecotooptuin in het park. De speelse wandelpaden nodigen de bezoeker uit op ontdekking te gaan doorheen de tuin. Dahlia’s en canna’s zijn Zuid-Amerikaanse planten en dus niet wintervast. We hebben het deze hete en droge zomer ondervonden dat het niet eenvoudig was om onze plantjes en bloemen in leven te houden. Toch staat de zomertuin er mooi bij, gelukkig maar..

Dahlia en cannabloemen in zomertuin Vrijbroekpark

Canna en dahlia bereiden we voor in de serre, waardoor ze al uitgebreid de kans gehad hebben om te wortelen. Er ligt ook een dikke laag mulch op alle perken, wat maakt dat er veel minder uitdroging is door de zon. Deze planten hebben dan ook met succes de droogte getrotseerd” besluit Maarten.

Bloemenpluktuin voor het goede doel

Het Vrijbroekpark nodigt je uit om met familie en vrienden op zondag 26 augustus komen kennis te maken met de pracht en praal van de historische tuinen en de nieuwste zomertuin. Misschien kan je wel een mooie foto of selfie maken en als titel ‘Zonnige groeten uit Vrijbroekpark’ erbij plakken. Tijdens je wandeling langs de bloemenweelde, want dat is het wel, mag je proeven van lokale hapjes en drankjes.

Cannabloemen in zomertuin in Vrijbroekpark te Mechelen

Uitzonderlijk laat men in het Vrijbroekpark ook dit jaar toe om een boeketje bloemen te plukken in de bloemenpluktuin  Uitzonderlijk kan je zondag een boeket Vrijbroekbloemen plukken die gezaaid zijn uit speciale bloemenmengsels Het is de VZW De Kleine Maya die het organiseert en de opbrengst schenkt aan educatieve projecten in Guatemala.

De bloemenpluk vindt plaats van 9.00 tot 18.00 uur in de twee pluktuinen naast de zomertuin. Schaartjes en bindtouw worden voorzien, het knippen mag je dus éénmalig zelf doen. Voor een boeket van een 20-tal bloemen betaal je 5 euro. Bezoekers die tijdens de zonnige groeten tocht een boeket willen plukken, of komen joggen of wandelen, kunnen het boeket in bewaring geven in de bloemen crèche en later ophalen

Zomertuin zoveel mooier vanop 6 meter hoge trappentoren

De nieuwe zomertuin vanuit de zes meter hoge trappentoren bekijken geeft een extra dimensie daar de lijnen de vorm van een bloem met 8 kroonbladeren uit het groen toveren. Deze toren blijft voor de parkbezoekers een maand lang staan. Ook de kleurencombinaties zijn keurig uitgekozen, aan de bezoeker om dat te ontdekken. Kinderen kunnen onderweg opdrachten oplossen en hun eigen reissouvenir knutselen.

Zomertuin geopend in Vrijbroekpark Mechelen

De wandelroute, waarmee je zelf op pad kan, is op te halen in het bezoekerscentrum tussen 13.00 en 16.00 uur. In het bezoekerscentrum loopt gelijk een tentoonstelling met werken van de Mechelse illustratrice Greet Verbruggen (La fee verte).

Inschrijven voor de wandeling kan via www.provincieantwerpen.be, zoek zonnige groeten.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.