Inhuldiging Zandpoortplein en Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest te Mechelen

Daar bij de waterkant aan de Binnen-Dijle te Mechelen

0 Shares

Mechelse Binnen-Dijle stroomt weer in openlucht

“Dromen zijn bedrog” zong ooit Marco Borsato. Voor de Mechelaars is deze droom waarheid geworden want na 40 jaar is de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest weer zichtbaar. Bewust of niet,dit nieuwe stukje Mechelen is het ideale uitkijkpunt voor treinreizigers om een eerste glimp op te vangen van onze stad via het Zandpoortplein.

Zandpoortplein aan Thomas More Hogeschool te Mechelen

De in ere herstelde Binnen-Dijle biedt mogelijkheden voor recreatie op en langs het water. De voormalige parking tussen de twee gebouwen van de Thomas More Hogeschool heeft plaatsgemaakt voor een groene, open ontmoetingsplek met zacht hellende oevers. Via grote natuurstenen trappen, overgaand in houten treden, daal je af naar de lager gelegen steiger. Verspreid over de natuurstenen trappen zijn houten zitgelegenheden ingewerkt waar je uren kan turen naar het groene karakter, de dobberende bootjes, de suppers, kanovaarders, ….

Bootjes varen onder Volmolen naar Zandpoortvest

De officiële inhuldiging op vrijdag 13 juli 2018 kon het niet beter treffen. Onder een stralende zomerdag met felblauwe lucht, bracht Rederij Malinska een delegatie stadsbestuurders naar het nieuwe plekje. We varen onderdoor de Volmolen, de oude 16de eeuwse watermolen, met zicht op het Spuihuis tot aan de Zandpoortvest. De Malinska schipper vaart de oude en nieuwe spoorwegbruggen onderdoor om terug te draaien tot aan de splinternieuwe steiger. Burgemeester Bart Somers, schepenen Bart De Nijn, Marc Hendrickx, Stefaan Deleus, Koen Anciaux en Chris Danckaerts (gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg), knipten naar traditie het ‘geel-rode-lintje’ door 

Ik ben opgegroeid in een stad Mechelen waar men met de rug naar de Dijle stond. Dit is is iets waar ik erg achter sta om het water terug in onze stad te brengen, terug een stad aan de rivier” aldus Bart Somers “Dit was een grauw grijze plek, een parking, en nu een stukje natuur dat aan de Mechelaars en studenten is teruggegeven

Lintje doorknippen aan Zandpoortplein en Binnen-Dijle te Mechelen

Het Zandpoortplein is het nieuwe uitkijkplekje

Aan de voet van de naastgelegen Thomas More Hogeschool hadden medewerkers van de stad Mechelen, Luc Vis en Brouwerij Het Anker intussen hapjes en drankjes voorbereid voor de genodigden, waarmee het ‘Zandpoortplein’ mee feestelijk werd ingewijd..

Inhuldiging Zandpoortplein en Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest te Mechelen

Met deze verwezenlijking is Mechelen nu nog meer een stad aan het water. De voorbije jaren werden een zevental vlieten opengelegd  Het terug zichtbaar maken van de Binnen-Dijle is in 2013 door De Vlaamse Waterweg nv en de stad Mechelen terug uit de schuif gehaald, waarna in april 2017 de werken eindelijk werden opgestart om onze Dijle terug in ere te herstellen.

Deze politiek is ook noodzakelijk voor het milieu.  We weten allemaal dat ons klimaat aan het veranderen is.  Onze steden warmen meer en meer op. Stenen en beton doen dit proces nog toenemen.  Water in de stad is dus niet alleen aantrekkelijk, maar ook levensnoodzakelijk voor onze habitat” vertelt Bart De Nijn als schepen van Openbare Werken.

Het is een natuurlijke waterloop met groene oevers waar het heerlijk toeven wordt”, voegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv eraan toe.

Een waterproject met de steun van Vlaanderen en Europa
Dit fantastische project kan voor de financiering rekenen op meer dan een half miljoen euro steun van de Europese Unie. De werken aan Zandpoortvest maken deel uit van Interreg 2 Zeeën Project Water Resilient Cities, dat historische steden weerbaarder wil maken bij hevige regenval.

Interreg 2 Zeeën is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België. Het programma is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Vlaanderen heeft circa 850.000 euro geïnvesteerd om dit stukje Binnen-Dijle weer boven water te brengen. We herstellen dit stukje waterweg in ere. Nadat we ons in voorbije decennia afgekeerd hadden van het water, keren we nu in Vlaanderen meer en meer terug naar onze rivieren en kanalen. Je moet de waterweg niet wegsteken: je moet er volop gebruik van maken”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Toerisme.

Het Mechelse Dijlepad voor wandelaars en fietsers tot aan Muizen

De vernieuwde Zandpoortvest vormt nu een groene schakel tussen de Kruidtuin en het Mechels Broek. Als we nu het Dijlepad vanaf de Haverwerf opstappen kunnen we heerlijk wandelen en kuieren langs het water. Ook fietsers kunnen nu terug ongestoord in een rechte lijn trappen richting Mechels Broek tot aan Muizen Brug. Het jaagpad is dan ook netjes geasfalteerd tot aan de Bovensluis en binnen afzienbare tijd ook de Benedensluis,aan het Keerdok. Hier wordt een fietspad aangelegd langs de sluis.

Zandpoortplein met uitzichtpunt op de Binnen-Dijle te Mechelen

Deze autoluwe verbindingen zorgen voor een vlotte ontsluiting van de stad en zullen veel fietsers en wandelaars lokken”, aldus Bart Somers. Hierbij denk ikzelf nu al aan de mogelijkheid om de bootjes van Malinska in te zetten als watertaxi om zich van het station of de naburige parkings tot in het stadscentrum te laten voeren. Denk maar aan toeristen of zakenmensen op weg naar hun hotel of congrescentrum, het zou een perfecte start zijn.

Mechelen blijft investeren aan de Dijle waterkant

Het openleggen van de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest en de aanleg van het ontmoetingsplein zijn slechts enkele van de vele investeringen in en om de Dijle de afgelopen jaren. Op de agenda staat ook de renovatie van de kademuren in de Mechelse binnenstad. Voor de publieke kademuren heeft De Vlaamse Waterweg nv het studietraject opgestart. Voor de renovatie van de private kademuren start in het najaar een participatietraject van de stad Mechelen met de eigenaars.

Nieuwe aanlegsteiger aan Binnen-Dijle te Mechelen

Naast de renovatieprojecten zorgen ook vele nieuwbouwprojecten voor een opwaardering van de buurt. Tel daarbij de vele evenementen op en naast de Dijle, de toenemende mogelijkheden op vlak van recreatie en je komt tot één conclusie: de Dijle leeft! Het feit dat Europa geld ter beschikking stelt, bewijst het belang daarvan”, aldus schepen van Openbare Werken Bart De Nijn.

Vlietjes en groen maken een stad gezonder en blijer

Ook schepen van Groen en Natuurontwikkeling is in haar nopjes “De laatste jaren hebben we in onze stad heel veel mooie plekjes kunnen creëren. We brengen water terug, de natuur komt terug piepen, en dat is heel belangrijk voor een stad. Of het nu natuurlijk of kunstmatig is, we zijn er in geslaagd om een goede kwaliteit te brengen.” aldus Marina De Bie. Dit jaar mogen we alweer een nieuwe groene long verwelkomen, het Tinelpark, en ook het blootleggen van het vlietje tussen de Muntstraat en de Zakstraat staat op de agenda.

Waterlopen en rivieren terug opwaarderen in een stad doet men niet alleen omdat het mooi is, het heeft ook een functie. Door de klimaatverandering wordt het ook steeds warmer. Water in een stad bewijst dan ook zijn nut omdat het zorgt voor afkoeling en meer zuurstof brengt. Daarbij moeten we toegeven dat het mensen blijer maak.

Met dit project hebben wij als Mechelaars er alweer een mooi stukje recreatiegebied bij. Onlangs nog werd de vliet aan de Botermarkt voorzien van waterplanten, wat veel positieve reacties bij de inwoners losmaakte. Ook het steeds toenemende aantal toeristen die Mechelen bezoeken hebben er een mooi plekje bij om te bezoeken. Ik zou zeggen, “laat het water maar komen” onze stad kan er alleen maar beter van worden.

Uw reactie is welkom onderaan dit bericht

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Jan Smets voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.