Open Monumentendag te Mechelen

0 Shares

Ontdek Mechelse Parels tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2016 was dit evenement al aan zijn 28ste editie toe. Dit is dan ook het uitgelezen moment voor een monumentenstad als Mechelen om haar rijke erfgoed tentoon te stellen. Tijdens de Open Monumentendag openen verschillende monumenten gratis hun deuren, kan je aansluiten op een rondleiding of een gegidste wandeling door de stad, of zelfs met je kinderen op ontdekking gaan.

Het recept van de Open Monumentendag is alom bekend, de tweede zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. Ieder jaar opnieuw kan Open Monumentendag rekenen op veel belangstelling van publiek en media. Ook Mechelen is zoals vanouds van de partij.

Met ongeveer 400 beschermde gebouwen en stadsgezichten is Mechelen immers bij uitstek een historische monumentenstad.

Door het jaar heen proberen we onze inwoners warm te maken voor ons cultureel erfgoed door middel van infoavonden, rondleidingen en stellingbezoeken. Blijkbaar is het een schot in de roos. Vaak is de vraag groter dan het aanbod en moeten wij bijkomend nieuwe rondleidingen en stellingbezoeken organiseren. Het toont aan dat de Mechelaars trots zijn op hun historische stad en dat kunnen we alleen maar toejuichen”, klinkt het bij schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Link met Grote Raad

Als vooruitblik op het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. ligt de focus dit jaar op monumenten met een link naar de Grote Raad van Mechelen. Exact 400 jaar geleden nam dit rechtscollege haar intrek in het vroegere Paleis van Margareta van Oostenrijk. Dat de Raad meer dan 200 jaar na zijn verdwijning niet uit het straatbeeld weg te denken is, bewijzen de talloze monumenten die er rechtstreeks en onrechtstreeks mee verbonden zijn.

In de eerste plaats natuurlijk het Paleis van Margareta van Oostenrijk zelf. Niet alleen omdat het zo lang de zetel was van de Raad, maar even goed omdat het tot op vandaag een plek van rechtspraak is. Als oorspronkelijke locatie van de Grote Raad mag natuurlijk ook het Schepenhuis niet ontbreken, een gebouw waar ook al vanaf de 13de eeuw recht werd gesproken door de stedelijke schepenbank en dat in de toekomst het centrale toerismepunt zal worden in Mechelen.

Prachtige woonhuizen openen hun deuren

Omdat de Grote Raad een vestigingsplicht kende, is het Mechelse stadsweefsel dooraderd met de vaak prachtige woonhuizen van de vroegere raadsleden. Zo boden zowel NONA als het notariaat Spaepen in de Goswin de Stassarstraat en het Hof van Prant ooit onderdak aan adellijke leden van de Grote Raad. Ook in de Sint-Romboutskathedraal en de Sint-Janskerk is de herinnering aan verschillende raadsleden in steen vastgelegd: verschillende grafmonumenten, het ene al rijkelijker dan het andere, doorstonden er de tand des tijds.

Breng een bezoek aan Restauratiewerven

Net zoals de voorgaande jaren kan je in verschillende monumenten de lopende restauratiewerven van dichtbij volgen. Enkele weken geleden gingen in de Sint-Janskerk de interieurrestauratie van start. Voor de Begijnhofkerk en In den Grooten Zalm biedt de Open Monumentendag een unieke gelegenheid om de stellingen voor het laatst te beklimmen. In het Predikherenklooster, onze toekomstige stadsbibliotheek, krijg je dan weer voor het eerst de kans om de lopende buitenrestauratie te bezoeken.

Het programma voor Open Monumentendag geeft steeds een beeld van hoe we op een hedendaagse manier kunnen omgaan met ons erfgoed en hoe deze historische panden toch een rol kunnen spelen in het alledaagse leven”, klinkt het bij Bart Somers.

Voor het eerst wandeling op Kindermaat

Het is ook een Open Monumentendag van primeurs. Zoals het in Mechelen Kinderstad hoort, worden de kinderen niet vergeten. Voor hen wordt er een wandeling op kindermaat voorzien. Je kan bijvoorbeeld samen met je kinderen een bezoek brengen aan het Schepenhuis en de Rechtbank van Eerste Aanleg en met hen de Belforttoren van het stadhuis beklimmen.

Huiskamerconcerten met Jazz at Home

Ook de samenwerking met Jazz at Home is nieuw. Op vijf locaties die in de namiddag de deuren openen voor de gekende huiskamerconcerten, kan u in de voormiddag terecht voor een monumentenbezoek. Ook hier zijn recht en rechtspraak alomtegenwoordig.

Met het Hof van Palermo (Zakstraat 18) opent de woning van de eerste voorzitter van de Grote Raad de deuren. Den Breckpot (Korenmarkt 23-25) was eeuwenlang het gildehuis van de Jonge Kruisboog, waarvan verscheidene leden de voeten onder tafel schoven in De Clippel aan de overzijde (Korenmarkt 6) van het plein. En in De Borght in de Goswin de Stassartstraat kan u zich vergewissen van de metamorfose die het pand onderging ten opzichte van de Open Monumentendag van vorig jaar.

Dit is een unieke kans om een kijkje te nemen achter enkele van de prachtige façades van monumenten die onze stad rijk is. Met de steun van de vele eigenaars, partners en vrijwilligers rekenen we erop dat ook deze editie een succes wordt”, aldus Greet Geypen.

Opgelet: Wil je nadien een concert bijwonen, dan moet je reserveren via Jazz at Home. Alle concerten van Jazz at Home zijn betalend. Het festival brengt 24 jazzgroepen op evenveel boeiende thuislocaties. Voor drie concerten van telkens 45 min. betaal je € 20. Reserveren viawww.jazzathome.be.

Exclusieve bezoeken met Herita
Wil je graag van een langere en uitgebreidere rondleiding genieten?
Check dan het aanbod van de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita. Die organiseert betalende bezoeken aan brouwerij Het Anker, Kazerne Dossin en de B&B Dusk Till Dawn. In die laatste ontdek je de grandeur van de Mechelse Korenmarkt en brouwerij Lamot en krijg je een jazzconcert voorgeschoteld in het 19de-eeuwse woonhuis van Charles Lamot.

Om de beleving compleet te maken kan je de talrijke monumenten ook combineren met een streepje muziek door de leerlingen van het stedelijk Conservatorium of met één van de geleide wandelingen.

Ontdek het volledige programma op de website van UiT in Mechelen (www.uitinmechelen.be/openmonumenten). Daar kan je je ook inschrijven voor activiteiten. Voor het aanbod van Herita moet je reserveren via www.openmonumenten.be, voor de concerten van jazz at home via www.jazzathome.be.

Praktische info Open Monumentendag 2016

Datum : 11 september 2016 , van 10.00 tot 18.00 uur
Deelname : Gratis (tenzij anders vermeld(

Voor sommige activiteiten moet je reserveren bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-6
Volledige programma kan je vinden op www.openmonumentendag.be

0 Shares