Bachelor Toegepaste Architectuur bij Hogeschool Thomas More te Mechelen

Toegepaste architectuur bij Thomas More Mechelen

0 Shares

Nieuwe opleiding bachelor Toegepaste Architectuur

Thomas More Mechelen kan nu als nieuwe opleiding bachelor ‘Toegepaste Architectuur’ aanbieden aan studenten. Deze nieuwe opleiding is een initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, dat vorige week is goedgekeurd.

Bachelor Toegepaste Architectuur bij Hogeschool Thomas More te Mechelen
Foto Made in Mechelen

Vanaf volgend academiejaar zullen studenten deze opleiding in Mechelen kunnen volgen. De bouwsector heeft nood aan talentvolle jongeren die praktijk met theorie combineren. Voor minister Crevits is dit goed nieuws nu er een enorme inhaalbeweging voor de vernieuwing en modernisering van schoolgebouwen aan de gang is. De kans is groot dat we met zijn allen in Vlaanderen en Brussel, binnenkort deze studenten als onmisbare pijler mee aan het werk zullen zien op een werf.

De opleiding bachelor in de toegepaste architectuur bedraagt 180 studiepunten. Bachelor is een graad die aangeeft dat iemand succesvol een bacheloropleiding heeft voltooid aan een instelling voor hoger onderwijs (bron Wikipedia). Momenteel wordt Toegepaste Architectuur in Vlaanderen alleen aan de Hogeschool West-Vlaanderen aangeboden. Daar volgen bijna 350 studenten deze opleiding.

Bouwen is vandaag een complex geheel

De bouwwereld is vandaag een complex en dynamisch geheel van mensen uit verschillende disciplines en sectoren. Een toegepast architect is de schakel tussen bouwheer, architect en aannemer. De focus van Toegepaste Architectuur ligt op de praktische kant. De studenten leren er om de modernste computermodellen en tekenprogramma’s uit de architectuur en bouwwereld te gebruiken, te lezen, te begrijpen én praktisch te interpreteren. Daarnaast ervaren ze hoe virtueel bouwen de efficiëntie en duurzaamheid van de bouw verhoogt en hoe technische problemen te detecteren lang voor de eerste graafmachine ter plaatse is.

Momenteel bestaat er nog maar één opleiding in Vlaanderen die een professionele bachelor toegepaste architectuur aanbiedt. Vanaf volgend academiejaar zijn dit er twee. Dat is goed nieuws, niet alleen voor de student met een passie voor de bouw maar ook voor de sector die nood heeft aan talentvolle studenten met een gedegen praktische en theoretische achtergrond.” aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Logo Hogeschool Thomas More

Een nieuwe opleiding erkennen in het hoger onderwijs gebeurt niet zomaar. Hiervoor moet eerst een onderbouwde aanvraag ingediend worden bij de Commissie Hoger Onderwijs. Na een positief oordeel dient de hogeschool de opleiding te toetsen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Hiervoor wordt een commissie van deskundigen samengesteld die zich buigen over de kwaliteit. Na twee positieve oordelen, besluit de Vlaamse Regering om een nieuwe opleiding formeel te erkennen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

 

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.