Digitale LED-technologie Basisschool Ursulinen Mechelen

Basisschool Ursulinen Mechelen tevreden met nieuwbouw

0 Shares

Schoolfeest huldigt nieuwbouw Basisschool Ursulinen

Basisschool Ursulinen Mechelen heeft zaterdag feestelijk de nieuwbouw aan de Groenstraat te Mechelen ingehuldigd. Een jaar geleden startte de aannemer na afbraak van het oude gebouw, met de bouwwerken van een volledig nieuwe vleugel. Om alles feestelijk te laten doorgaan werd de inhuldiging gekoppeld aan een heus schoolfeest.

Leerlingen gidsen me door nieuwbouw Basisschool Ursulinen Mechelen

Ik ben voor u een kijkje gaan nemen, en werd vriendelijk uitgenodigd voor een rondleiding door Ingeborg De Cooman (Directeur Communicatie) en leerlingen Margot en Iga. Inderdaad, de school had er voor gekozen om leerlingen van de basisschool de bezoekers hun nieuwe stulpje te laten ontdekken. Ondanks hun korte opleiding deden mijn persoonlijke gidsen het voortreffelijk. Naadloos reisden we door de gangen en klaslokalen.

Leerlingen gidsen bezoekers door nieuwe klaslokalen

De jonge gidsen uit 6de leerjaar A, namen me bij de hand in de inkomhal, waar de tocht werd aangevat in het secretariaat. Vervolgens werd de leraarskamer voorgesteld waar alle briefingen en vergaderingen plaats hebben. “In het schoolgebouw ga je steeds een patroon terugvinden waar de lift en toiletten voor mensen met beperking als rolstoelgebruikers terecht kunnen omdat zij bijvoorbeeld geen gebruik kunnen maken van de trappen”. Om de leerlingen het makkelijker te maken werden kapstokken voor het ophangen van turnzakken en kleding, vervangen door kastjes.

Schoolfeest Basisschool Ursulinen Mechelen aan nieuw gebouw

Digitale LED-technologie in Ursulinen Mechelen
De tijd dat ik naar de basisschool ging, die is al ettelijke jaren voorbij. Waar is de tijd dat ik en mijn schoolkameraden met krijt op het bord hebben geschreven ? Vandaag spreken we ook nauwelijks meer van ‘whiteborden’ maar van digitale ‘Smartborden’. Vinden de leerlingen het zelf een verbetering, daar zijn de meningen verdeeld over.

In principe werken de ‘smartborden’ met speciale pennen, maar bij navraag werken de studenten toch liever met de vinger. “De oude borden waren ook al een vernieuwing omdat we daar met een pen konden op schrijven, maar deze werkten met een beamer, en die liet al wel is te wensen over.” vertellen Margot en Iga.

Digitale LED-technologie Basisschool Ursulinen Mechelen

De nieuwe klaslokalen zijn zeer luchtig, bieden mooi uitzicht op de stad, en ook dat draagt bij tot een leuke schoolbeleving. Intussen werd ik verder meegezogen in de tocht langsheen de lokalen. Opvallend detail is dat bijna alle klaslokalen verbonden worden door een deur. “Inderdaad, dit heeft als voordeel dat klassen samen kunnen werken aan een project. De ene klas kan dan doorschuiven naar de andere klas langs de tussendeur “ vertelt Ingeborg.

Identieke klaslokalen passen in Scholen van Morgen

Ieder klaslokaal is eigenlijk bijna identiek. Zo zijn er overal rode ingebouwde kasten, en twee computers aanwezig. Indien nodig, maar dat is afhankelijk van de leraar, zijn er voldoende ipad en tablets beschikbaar om tijdens de lessen te gebruiken.

Ook een nieuwigheid, althans voor mij toch, is het ‘zorglokaal’ waar een zorgcoördinator kinderen kan opvangen die om één of andere reden moeten bijbenen, psychologische hulp nodig hebben of lijden aan dyslexie. Dit zijn maar enkele voorbeelden waarvoor een zorglokaal voor kan gebruikt worden, maar uiteraard gaat dit nog veel verder.

MUVO lokaal Basisschool Ursulinen Mechelen

Een ander belangrijk gegeven in het schoolgebouw is het MUVO lokaal (Muzische vorming) waar de kinderen allerlei activiteiten als knutselen, muziek en andere zaken samen kunnen uitvoeren. Na een interessante rondleiding van bijna 45 minuten werd deze afgesloten in de splinternieuwe multifunctionele turnhal.

Scholen beantwoorden aan nieuwe normen, en denken niet meer in hokjes

Ursulinen behoort tot de Katholieke scholengroep regio Mechelen vzw, ook gekend als Kito scholen. De bouwwerken waren voor de school een lastige periode, maar het eindresultaat mag er zijn. “Dit gebouw is het begin van een nieuwe werking. Vanaf volgend jaar laten wij ons onderdompelen in een nieuw leerplan ‘Zin in leren, zin in leven’ waar dit nieuwe gebouw ons heel veel mogelijkheden voor geeft. We gaan afstappen van het klassieke hokjes denken, en op maat van de leerling onderwijs bieden” aldus Sven Van Grembergen als Directeur Basisschool Ursulinen.

Het nieuwe gebouw van de basisschool is volledig aangepast aan de noden van het hedendaagse onderwijs. In totaal krijgen dagelijks zo’n 440 leerlingen inclusief de kleuters hier de beste opvang die ze krijgen kunnen. De volgende fase waar na archeologisch onderzoek mee gestart is, is de nieuwbouw van Ursulinen Mechelen secundair aan de Milsenstraat. Hier spreekt men over een bouwoppervlakte van ongeveer 5 018 m2, goed voor een investering van 11 miljoen euro, waarvan een groot deel wordt gesubsidieerd door de overheid.

Ursulinen Mechelen werkt volgens het principe ‘Scholen van Morgen‘. De inhuldiging werd bijgewoond door het schoolbestuur, schepenen, leerlingen en afgevaardigden van Scholen Van Morgen. Iedereen kon een praatje maken met de leerlingen en leraren, en uiteraard genieten van het schoolfeest met muziek, dans, eten, drinken en nog veel meer randanimatie.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.