Filip Van den Wyngaert Natuurpunt

Natuurpunt ruimt rommel op voor vleermuizen

1 Shares

Betere overwintering voor vleermuizen dankzij Europa

De vleermuizen in het Fort van Walem krijgen dankzij Europese steun een betere overwinteringsplaats. Het is Natuurpunt Mechelen die het Europees geld krijgt om van een gedeelte van het Fort van Walem nog een betere overwinteringsplaats te maken voor vleermuizen. Dat is uiteraard goed nieuws voor vele liefhebbers die straks mee op stap gaan in de ‘Nacht van de Vleermuis’.

Vleermuizen in het Fort van Walem

Er moet in een vleermuizen leven veel gebeuren op korte tijd. De jongen zijn pas groot geworden en hebben geleerd op eigen vleugels te vliegen. Hoogtijd om aan het nageslacht van het volgende jaar te beginnen vooraleer de winter weer een lange rustpauze inlast”, vertelt ons Filip Van Den Wyngaert (vleermuizen specialist en begeleider Natuurpunt Mechelen).

Belangrijke verzamelplaats voor vleermuizen

Het Fort van Walem maakt deel uit van de fortenring rond Antwerpen. Het werd gebouwd in de periode 1878 tot 1893 ter versterking van de stad Mechelen. Omdat de bakstenen constructies te gemakkelijk te bombarderen waren, werden ze van een betonnen beschermingslaag voorzien.

Het is in de spleten van deze bakstenen dat de vleermuizen in alle rust hun winterslaap komen doen. We mogen het best een verzamelplaats noemen waar de vleermuizen elkaar ontmoeten om te komen paren. Voor onder andere Natuurpunt is het een Europese verplichting om de overwinterings- en voortplantingsgebieden van deze vleermuizen in stand te houden of uit te breiden.

Het zijn ondermeer de Forten die in een Europees netwerk zitten. In het kader van de bescherming van de Europese natuur, heeft ook Vlaanderen een speciaal afgebakende beschermingszone. De Forten zijn niet alleen belangrijk om ze in stand te houden maar ook om ze als overwinteringsplaats voor vleermuizen te verbeteren.

Opruimen met Europees geld

Met een tegemoetkoming van zo’n 25.000 euro wil Natuurpunt Mechels Rivierengebied graag aan dit neutraal initiatief meewerken.

Vleermuis in het Fort van Walem

Er ligt hier in heel wat bunkers nog héél veel rommel van vroegere branden en van de hele historiek van het Fort. Met het opruimen van deze gigantische afvalberg hopen we extra ruimte te creëren voor vleermuizen, maar ook voor bezoekers aan het Fort tijdens de zomermaanden.” vertelt Filip

De ‘Nacht van de Vleermuis’ komt eraan op het laatste weekend van deze maand, en dat is een uitstekende gelegenheid om de bezoekers te informeren over het leven van de vleermuis.

Filip Van den Wyngaert Natuurpunt

We willen af van de mythes over deze dieren die zogezegd in onze haren vliegen een aanleiding geven tot hondsdolheid. Deze fabeltjes zijn stilaan aan het uitsterven. Wees er maar van overtuigd dat het zeer nuttige vliegers zijn. Een gewone dwergvleermuis, onze huis- en tuinvleermuis, eet immers ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten in één nacht. In het Fort hebben we zo’n negen verschillende soorten vleermuizen waargenomen, waaronder de Europees belangrijke vleermuizen zoals de meervleermuis en de heel speciale ingekorven vleermuis”, geeft Van de, Wyngaert mee.

Ontdek een levensverhaal op Nacht van de Vleermuis
Voor Mechelen houdt Natuurpunt de ‘Nacht van de Vleermuis’ in het Fort van Walem. Voorinschrijven is niet noodzakelijk. Heb jij interesse dan is het verzamelen geblazen om 20u op de parking aan het Fort op de Antwerpsesteenweg. Als bezoeker vertellen ze ter plaatse het levensverhaal van een watervleermuis, eentje die op het Fort van Walem overwintert.

Daarna wordt het met een batdetector, een toestel dat de geluiden van vleermuizen hoorbaar maakt, een zoektocht naar de diertjes. Met de batdetector kunnen onderzoekers ook ontdekken hoe deze beestjes met elkaar communiceren. Men noemt dit, en terecht ‘wetenschap heet-van-de-naald’. Afhankelijk van het weer krijg je als bezoeker ook de mogelijkheid om wat mooie nachtvlinders van kortbij te bekijken in de mottenbak. We willen ook nog betere locaties maken voor de vleermuizen, maar ook voor onze bezoekers

Meer info over Natuurpunt op hun website

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

1 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.