Landbouwers helpen stad Mechelen met besproeien van bloemen en planten

Landbouwers besproeien Mechelse planten en bloemen

0 Shares

Landbouwers helpen de vele beplantingen in Mechelen te besproeien

We voelen het allemaal, het is hoogzomer. Dat mag, maar het is zweten en puffen à volonté. Gelukkig komen landbouwers een handje toesteken om de honderden bloemen, planten en jonge boompjes te besproeien.

Landbouwers besproeien bloemen en planten in de stad Mechelen
Landbouwer Jordy Gotemans uit Mechelen was gisteravond met een watercontainer op pad om in Mechelen-Zuid in opdracht van de stad honderden bloemen, planten en jonge boompjes te besproeien. “Wij hebben niet alleen water nodig, ook al dat vele groen in onze stad”, zegt Jordy.

Het is puffen geblazen, zeker bij de hittegolf die eraan komt, en ook volgende week verder zijn gang gaat. We horen en lezen het dagelijks in de media, we moeten drinken, veel drinken. Maar ook onze planten, bloemen, bomen en gras snakken met dit weer naar water. Het zijn droogte periodes waar we hier niet op voorzien zijn, in tegenstelling tot zuiderse landen waar men op straten en pleinen automatische besproeiing systemen gebruikt. Hier moeten we dan ook roeien met de riemen die we hebben.

Besproeien maar waterverspilling tegen gaan

We hebben voor het besproeien van onze beplantingen elke dag zo’n zes rondes uit te voeren, verspreid in de stadswijken en vesten. In tijden van droogte leggen we de focus op het hoogst noodzakelijke om waterverspilling tegen te gaan. Zo gaan we niet alle bomen begieten, maar houden we het, zeker bij dit weer, bij onlangs geplante jonge bomen. Dat is voor onze stadsdiensten een zware klus, waar we per sector eigen personeel hebben. Twee in het centrum voor bloembakken, plantvakken en bomen, 1 personeelslid in Noord en 1 in Mechelen-Zuid en nog twee personen van de centrale ploeg die heel Mechelen doen. Maar tijdens de piek in de zomer doen we beroep op landbouwers om ons hierbij te helpen en dat is vandaag en de komende dagen zeker nog nodig”, zegt schepen van Landbouw, Greet Geypen (Open Vld).

Landbouwers besproeien planten en bloemen te Mechelen

Landbouwers op pad met duizenden liters water

Het is dinsdagavond 20 uur. Buiten is het nog nog 25 graden, veel afkoelen zal het niet meer doen. Landbouwer Jordy Gotemans (22)  uit de Geerdegemstraat komt met zijn watercontainer aandraven op de Brusselsesteenweg. Jordy is een van de landbouwers die de stadsmedewerkers ter hulp schiet in bijzonder warme dagen. “Samen met mijn vriend Jerne De Laet (20) en mijn grootvader Eduard Van de Vliet (77) voorzien we tussen de Brusselsesteenweg, het Plaisanceplein, de Hombeeksesteenweg en de nieuwe aanplantingen in Hombeek elke avond van het nodige water. Want dat is écht wel nodig of alles gaat kapot. Mijn grootvader zit al héél zijn leven in de landbouwers stiel, maar deze extreme aanhoudende droogte dat heeft ook hij nog niet meegemaakt”, zegt Jordy, die al van zijn twaalfde meedraait in de landbouwers stiel.

Landbouwers helpen stad Mechelen met besproeien van bloemen en planten
Overdag op onze akkers en ’s avonds nog deze klus erbij. Dat moet kunnen. Eerst onze tank gaan vullen. Zo’n 12.000 liters. Die gaat er helemaal aan. Ook mijn grootvader is nog onderweg met een tank van 10.000 liter. We zijn algauw tot 23.30 uur vanavond bezig”, lacht hij. “We zijn nu de derde week voor de stad alle dagen ’s avond op pad. Je kan alleen ’s avonds, als de zon weg is, de bloemperken besproeien. Doe je dat als de zon schijnt overdag dan is alles in korte tijd verdampt en verbranden alle planten in de grond. We zijn net op tijd ingeschakeld door de stad want heel wat planten kregen al een ros kleurtje. Die hebben we er nu gelukkig door gekregen.

Ja ok, we denken hoe geraken de landbouwers aan water, en mag dit nog ? “Op dit ogenblik mogen het sproeiwater nog gaan oppompen bij het reservoir van Aquafin in Mechelen-Noord. Dat is water dat niet proper genoeg is om als drinkwater te gebruiken. Voor de beplantingen kan dat geen kwaad”, vertelt Jordy.

Het ziet er naar uit dat de klus van de landbouwers nog enige tijd zal duren. De komende twee weken is er weinig regen te verwachten. Tot zolang blijft de stad gebruik maken van de hulp van de landbouwers.

Stad Mechelen dankbaar voor de landbouwers hulp

We zijn tevreden dat we alle seizoenen kunnen rekenen op de hulp van onze Mechelse landbouwers. Gezien ze over het gepaste materiaal beschikken, zijn ze voor ons een ideale partner om ons in deze hitte te helpen. In de winter staan ze samen met onze stadsdiensten in voor het bestrijden van de ijzel. In de herfst ondersteunen de landbouwers ons met het ledigen van de bladkorven en deze extreme zomerse dagen geven ze water aan bomen en planten langs ons openbaar domein. Op deze manier willen we voorkomen dat recent aangeplante bomen of plantvakken uitdrogen omdat ze onvoldoende water krijgen”, besluit schepen Greet Geypen.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.