Natuurpunt plante met honderden bewoners nieuw bos te Mechelen

Mechelaars planten 5000 bomen op Kauwendaal

0 Shares

Natuurpunt plant nieuw stadsbos in Mechelen

Bomen planten, dat is waarom voorbije zondag namiddag honderden mensen, klein en groot, met laarzen en een schop naar Kauwendaal trokken. Door samen zo’n 5000 bomen te planten versterkt Mechelen hiermee zijn groene gordel rond de stad.

Natuurpunt plante met honderden bewoners nieuw bos te Mechelen

Op het veld aan de Liersesteenweg, was het een drukte van jewelste. Het gebied Kauwendaal bevindt zich aan de rand van Mechelen tegen de R6 en de Elzestraat (Sint-Katelijne-Waver). Onder leiding van tientallen vrijwilligers van Natuurpunt wordt er een nieuw stadsbos van zo’n drie hectare groot aangeplant.

“Kijk”, zegt Bert Delannoy van Natuurpunt. “Zo’n bos aanplanten is een keuze voor de toekomst. Het geeft aan dat mensen daar in geloven. Dit project is dan ook zoals wij bij Natuurpunt verwachten dat het moet gaan. Het is gegroeid vanuit een heel sterke plaatselijke kern, en gesteund door het beleid. Maar ook de plaatselijke bevolking, die hier massaal aanwezig zijn, en de sponsors.   ”, vindt Delannoy.

Een bos aanplanten is een keuze voor de toekomst
Dat gebeurt op grond van Natuurpunt die jaren geleden zijn aangekocht van het OCMW. Het gaat om een nog erg bebost gedeelte en weiland op een kasteeldomein. De plannen om hier een bos te planten liggen al meer dan 15 jaar op tafel.

Het is leuk dat we ééns van de vergadertafel weg kunnen, en mee bomen kunnen komen planten, en dus actie ondernemen. Meer bomen in en rond onze stad, daar ben ik zeer blij om” zegt Marina De Bie (schepen Groen- en Natuurontwikkeling).

Het gaat een bos worden met een mix van inheemse soorten zoals eiken, essen, meidoorns, enz. Natuurpunt legt er ook een wandelroute door en er zal ook ruimte voorzien worden om jeugdverenigingen in te laten spelen.

Natuurpunt en bewoners planten stadsbos in wijk Kauwendaal te Mechelen

Zo’n bos aanleggen kost veel geld. “Alle sponsors opnoemen is niet mogelijk, maar toch willen we de Empty Shop uit Mechelen speciaal vernoemen want zij hebben ons liefst 8000 euro overhandigd om er bomen mee aan te kopen. Als geluidsbuffer doen bomen het opperbest. Goed geplaatste bomen kunnen het geluid beperken met 5 tot 10dB”, benadrukt Natuurpunt.

Ouders en kinderen planten bomen voor goede lucht

Niet alleen de ouders maar ook de kinderen staken de handen uit de mouwen om hun boompje in de grond te steken. De reacties waren alvast positief bij iedereen. “Ik vindt dat kinderen moeten betrokken worden bij de natuur. Vandaag kunnen ze in hun buurt een mooie omgeving maken voor zichzelf en het nageslacht” vertelt een boom plantende mama.

5000 bomen planten in wijk Kauwendaal

Maar ook “Voor de jeugd is dat ideaal hé mannekes. Mijn zoon wil met de natuur bezig zijn en gezond leven. Ik moest het maar één keer vragen, en hij was direct akkoord”.zegt de papa van Mauro. Ook de kinderen zelf tonen interesse voor de natuur, iets dat je niet altijd van hen zou verwachten. “Wij komen bomen planten voor dieren, insecten en ook voor de goeie lucht.” zeggen Fin en Ben Claes.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.