Ecotooptuin met Jerina Baets en Jos Hoes Vrijbroekpark Mechelen

Ecotooptuin nieuwste plekje groen in Vrijbroekpark

0 Shares

Ecotooptuin oase van rust voor dagje uit

De Ecotooptuin in het Provinciaal Domein Vrijbroekpark is maandag onder een blakende lentezon officieel geopend. Bruno Peeters (gedeputeerde voor Recreatie- en Groendomeinen Provincie Antwerpen) opende na een toespraak voor het aanwezige publiek, het nieuwste groene project. Samen met Lieve Stoops (directeur Provinciaal Domein Vrijbroekpark) onthulden ze het informatie- en tuinbord. Het is trouwens niet toevallig dat vandaag de nieuwe Ecotooptuin aan het publiek voorgesteld werd. Kruiden zijn een hot item dankzij kookprogramma’s, en bovendien het 500ste geboortejaar van Rembert Dodoens.

Ecotooptuin Bruno Peeters Lieve Stoops Vrijbroekpark Mechelen

In de Provincie Antwerpen zijn er maar liefst 17 openbare domeinen die we gratis kunnen bezoeken. Het Vrijbroekpark met inbegrip van de Ecotooptuin telt vanaf vandaag, verdeeld over 11 percelen, een 300 tal diverse soorten kruiden en wilde planten. De oude nutstuin werd sinds het najaar 2015 beetje bij beetje omgebouwd tot de Ecotooptuin. Het nieuwste groene plekje kan je vinden tussen de Rozentuin en Dahliatuin.

Een verborgen parel, waar heksen zich thuis voelen
Het is ongetwijfeld een verborgen parel in het park, waar je ontzettend veel kan leren over kruiden. De kruidentuin is ingedeeld in diverse stukjes ecotopen als mediterrane kruiden, de fruitgaard, een oude moestuin, een wereldmoestuin met allerlei gekke en hippe planten en groenten,     

In het gedeelte hooiland kon ik vandaag al kennismaken met de ‘ratelaar’ in bloei, gele morgenster,…. Iets verderop staan groenten uit andere werelddelen, zoals ‘champagneblad’ dat plat op de grond groeit en rood en gele bloemknopjes heeft.

Het grappige aan dit plantje is wanneer je ervan eet, dan krijg je een elektrische ontlading en bruist in je mond. In de Ecotooptuin staan niet enkel inheemse gewassen, maar ook plantjes uit onder andere de Andes. Deze gewassen hebben vooral nood aan een zonnige plek om te kunnen gedijen in ons land.

Heb je het niet zo begrepen met de plantjes, dan kan je uiteraard in alle rust komen genieten, picknicken of gewoon wat rondkuieren. Het is vooral niet de bedoeling om te komen oogsten of plukken.

Kruiden en wilde planten Cruydboek van Rembert Dodoens

Deze tuin gewijd aan onze Mechelse stadsgeneesheer, is qua oppervlakte groter en bevat meer kruiden dan in de Kruidtuin. Dodoens was eveneens lijfarts van keizer Maximiliaan II. en herschreef de geschiedenis met zijn publicatie van het Cruydboeck uit 1554..

Ecotooptuin met Jerina Baets en Jos Hoes Vrijbroekpark Mechelen

De ecotooptuin heeft vooral een educatieve functie en kijktuin. Er worden dan ook informatieve wandelingen over kruiden en nutsplanten, en een doe-het-zelf educatieve activiteit voor de derde graad van het basisonderwijs georganiseerd. De geestelijke vader van de nutstuin was oud-collega van de parkwachters, Hubert Moens, ook aanwezig bij de opening. Het zijn de parkwachters die de rondleidingen op zich nemen.

Een Ecotoop is een gecombineerd woord van grond, water, zon, en activiteiten die de mens doet door planten te combineren. Een akker en een hooiland bijvoorbeeld zijn een ecotoop. De manier hoe wij omgaan met onze planten heeft ons ertoe aangezet om de nutstuin om te vormen tot de huidige ecotooptuin”.vertelt Jerina Baets ( projectleider parkbeheer bij Provinciale Groendomeinen Regio Mechelen) Jo en Jos Hoes (tuinman), de bezielers achter dit project.

Ecotooptuin Provinciaal Domein Vrijbroekpark Mechelen

Jerina heeft een ware passie voor alles wat kruiden betreft, en deze passie heb je echt wel nodig wanneer je met kruiden en wilde planten bezig bent. Zolang zelfs dat ze zich niet meer herinnert hoe lang ze er al mee bezig is. “mijn vader zei me onlangs nog dat ik op driejarige leeftijd al bezig was met kruidensoepjes brouwen” zegt Jerina, die ze wel is de ‘toverheks’ noemen.

Vers gemaakte hapjes met kruiden en wilde planten

Les Odettes verwende de bezoekers met vers gemaakte seizoen hapjes. Les Odettes is een foodcollectief dat kleurrijke en verrassende voeding voor een breed publiek brengt. Zij brengen een mix van verschillende strekkingen en continenten. Ze gebruiken vooral technieken van vroeger maar ook van vandaag. Eén van de hapjes op de receptie bevatte ‘look zonder look’ uit de familie kruisbloemachtigen. Verse Detox drankjes en zelfs een Dodoens tonicum werden aan de bezoekers als proevertjes aangeboden.

Les Odettes opening Ecotooptuin Vrijbroekpark Mechelen

Het Vrijbroekpark blijft verder vernieuwen

Mensen hebben vandaag groene vingers, en houden dan ook steeds meer van tuinieren. Dat weten ze ook in het Mechels Vrijbroekpark

Het vrijbroekpark leeft zeer sterk. Het was echt wel nodig om de tuin op een aantal plekken te vernieuwen. De mensen zijn zeer geïnteresseerd in wat wij allemaal aanbieden. De aanleg van de Ecotooptuin heeft zeker een meerwaarde voor ons park. Het is de bedoeling dat de bezoekers in onze tuinen een beetje kunnen bijleren, ideetjes opdoen of gewoon komen genieten” vertelt Lieve Stoops (directeur Vrijbroekpark)

Blog Dodoens 365 beschrijft dagelijks een kruid

Liefhebbers van kruiden en planten kunnen onnoemelijk veel informatie vinden op het blog ‘Dodoens 365’. Iedere dag beschrijft Jerina een kruid uit het boek van Rembert Dodoens.. Veel van de kruiden uit het Cruydboeck zijn eveneens te vinden in de Ecotooptuin.

Het Vrijbroekpark blijft ook na vandaag verder vernieuwen. Deze zomer nog wordt de speeltuin aan het ‘Vrijbroekhof’ volledig vernieuwd. De speelplaats zal dan enkele weken gesloten zijn, maar na de werken kunnen de kinderen weer naar hartelust spelen. Op 22 augustus is er alweer een opening, deze keer de Cannatuin. In het najaar wordt een nieuw wandelpad aangelegd, waarmee een extra 20 hectare park bezocht kan worden.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.