Maarten Vanwesemael en Bruno Peeters tussen Canna collectie Vrijbroekpark

Canna’s krijgen eigen tuinkamer in Vrijbroekpark

0 Shares

Zuid-Amerikaanse Canna planten niet enkel te Cannes

De Canna tuin is het nieuwste stukje groen in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in onze stad Mechelen. Maandag vond de feestelijke opening plaats waarmee de Cannacollectie een nieuwe tuinkamer heeft.

Maarten Vanwesemael en Bruno Peeters tussen Canna collectie Vrijbroekpark

Omstreeks 15 uur opende gedeputeerde Bruno Peeters en teamverantwoordelijke parkbeheer Maarten Vanwesemael de nieuwe tuinkamer. Dit moment vond plaats in aanwezigheid van pers, personeel en geïnteresseerden in het Vrijbroekpark.

Wij zijn bijzonder fier om hier vandaag in het Vrijbroekpark deze kleurrijke tropische Canna plant te mogen voorstellen. Tegenwoordig vind je de canna’s overal, maar de boulevard van Cannes is toch wel de beroemdste ambassadeur voor deze plant. De planten geven een leuk vakantiegevoel en bovendien zijn ze ook lekker” zegt Bruno Peeters ( gedeputeerde Groendomeinen Provincie Antwerpen)Canna of Indisch bloemriet is van oorsprong een Zuid-en Midden Amerikaanse plant, die reeds in de 16de eeuw door de Spanjaarden naar onze Europese contreien ingevoerd is. De Canna geeft met zijn uitbundige kleuren van bloemen en bladeren een exotisch tintje aan tuinen en bloemenborders. De Canna is een plant die op korte tijd een hoogte van 2 meter bereiken kan.

Canna Indica ook in de keuken bruikbaar

In eerste instantie was de Canna een voedingsgewas, waar de mensen trachten meel te kunnen maken van de wortelstokken. Dat is ook zo gebeurt, maar het viel toch niet erg in de smaak; Men is deze speciale plant dan maar blijven gebruiken als siergewas, eigenlijk is het wel een spectaculaire plant” vertelt Maarten

Na verloop van tijd is men de wortelstokken (rizomen) die rijk aan zetmeel zijn, dan toch gaan gebruiken om meel van te maken. Dit meel kun je gebruiken voor onder andere brood of cake. Een zoektocht op het internet levert toch wel een aantal recepten op waarmee je in de keuken aan de slag kan.. 

Recept wortelcake met arrowroot poeder of achirameel

Benodigdheden
– 500 gram gewone bloem
– 200 gram arrowroot poeder (wordt verkocht als glutenvrij bindmiddel of 700 gram achira meel (moeilijk te vinden)
– 10 eieren
– 550 gram donkere suiker of 350 ml agavesiroop
– 700 gram wortelenCanna cake bij officiele opening in Vrijbroekpark – amandelschilfers
– 200 gram gedroogde dadels zonder pit
– 6 koffielepels bakpoeder
– 400 gram boter
– zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de boter op het vuur tot ze vloeibaar is en laat ze afkoelen.Schil en rasp de wortelen. Snijd de dadels in fijne stukjes en meng ze door de wortelrasp. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een pan zonder vetstof. Klop de eieren los met de bruine suiker of de agavesiroop.

Giet de gesmolten boter erbij en meng goed. Tijdens het mixen voeg je er lepel per lepel de bloem aan toe. Doe achtereenvolgens een snuifje zout en het bakpoeder bij het beslag. Roer er dan de wortelen met dadels en de amandelschilfers door.

Vet een grote bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het beslag in de bakvorm en bak de taart 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Met dank aan Barbara Pardon (Vrijbroekpark)Wereldwijd bestaan er zo’n 80 Canna Indica variëteiten, die al 26 jaar met de grootste zorg in het Vrijbroekpark worden opgekweekt. In de nieuwe huiskamer dichtbij de Dahliatuin, Ecotooptuin en Rozentuin, staan de Canna’s nu op hun best. Opvallend zijn wel de mooie kleuren die variëren tussen rode, gele en oranje bloemen.

Canna brengt ook thuis kleur in je huis

De Cannaplant is ook thuis makkelijk te houden volgens Maarten. “Absoluut, het is een mooie plant.om thuis te houden. Je moet er enkel rekening mee houden dat hij houdt van zon, en voldoende water moet voorzien”. Wil je de Canna thuis houden dan is planten in volle grond toch wel aangeraden. Bovendien is het geen winterharde plant, en dien je de wortelstokken tot minsten half mei dan ook te beschermen tegen vorst.

Canna collectie in Vrijbroekpark te Mechelen

Sinds vandaag hebben de canna’s hun eigen tuinkamer, maar de plant staat uiteraard al veel langer in het Vrijbroekpark. De eerste van de Mechelse bloemen werden aangeplant in de tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis, die momenteel gerenoveerd wordt. Het is begin jaren ‘90 dat Hubert Moens, toenmalig parkverantwoordelijke,de canna collectie stelselmatig uitbreidde. Mensen die het stadspark een beetje kennen weten dat deze bloemen te bekijken waren rond de dahliatuin en de tennisvelden.

Open Exotentuindagen in VrijbroekparkBooking.com

We proberen bij de provincie met onze domeinen voor elk wat wils te bieden. Hier in het Vrijbroekpark stelen onze prachtige tuinen vaak de show, maar ondertussen zijn we ook bezig met de renovatie van de speeltuin” besluit Peeters

Mensen met groene vingers kunnen zich nu zaterdag 26 en zondag 27 augustus in de collectietuinen laten inspireren met tal van tips tijdens de Nationale Open Exotentuindagen. De Cannatuin staat uiteraard als exotische plant in de kijker, maar ook de 75 Dahlia soorten, de Rozen- en Ecotooptuin blijven toppers om te bezoeken. De parkmedewerkers geven tussen 10 en 17 uur graag uitleg over de teelt van canna’s. Alle info op de website van Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Bloeiende Canna Indica in Vrijbroekpark

Snijbloemen plukken voor ‘De Kleine Maya’

Als extraatje kan ik nog melden dat enkel op zondag tussen 09.00 en 18.00 uur, er twee pluktuinen voor het publiek zullen opengesteld worden. Door het ontbreken dit jaar van de Dahlia’s, zijn er snijbloemen ingezaaid. Het zijn die snijbloemen die uitzonderlijk door het publiek mogen ingeplukt worden. Enige voorwaarde is dat je een kleine bijdrage levert van 5 euro voor 10 snijbloemen, en 10 euro voor 20 bloemen. De opbrengst hiervan gaat naar het hulpcomité ‘De Kleine Maya’ dat onderwijskansen wil bieden aan kinderen en jongeren in Guatemala. Bij aankomst dien je je in te schrijven bij de mensen van ‘De Kleine Maya’, en zul je onder begeleiding de bloemen kunnen plukken. Meer info op de facebook pagina

Uw reactie op dit artikel kan je hieronder neerpennen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Nog meer foto’s via Flickr

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.