Sticky Songs by Zaki in Winterbar Mirage Mechelen

Sticky Songs met Zaki in Winterbar Mirage

0 Shares

Senioren Adviesraad organiseert Sticky Songs

‘We will Rock You” daarmee gaat Sticky Songs van start in Winterbar Mirage. ”Muziek is belangrijk omdat je kan meedoen” vertelt Zaki Dewaele (73) op uitnodiging van Stedelijke Adviesraad voor Senioren en Sociaal Huis Mechelen.

Sticky Songs by Zaki in Mirage Winterbar Mechelen

Sticky Songs is een beetje een verwijzing naar Sticky Fingers van The Rolling Stones” zegt Zaki. “Sticky Songs wil zeggen dat sommige liedjes blijven plakken in je leven, je draagt ze mee. Ik heb daar onderzoek naar gedaan, wat aangeeft hoe dat komt.

Een vijftigtal senioren, maar ook enkele jonge mensen, kwamen luisteren naar wat Zaki te vertellen had over ‘muziek’, en wat het doet met een mens. Iedereen die zich had ingeschreven mocht aan de toog een stuk taart en koffie afhalen. De voor ons bekende dj, tv-presentator en nog zoveel meer, is met lezingen gestart na zijn boek ‘Ondeugend ouder worden’ wat hij uitbracht in 2014. Eigenlijk zegt Zaki was het nooit zijn plan om lezingen te geven, maar intussen heeft hij in Vlaanderen al zo’n 50 lezingen gegeven.

Muziek bepaald ons leven

Muziek, het doet iets met een mens, en net dat toonde hij met woord en geluid aan. Afwisselend vertelde Zaki over artiesten waar muziek hun leven bepaald had. Ook liedjes die in het hoofd blijven hangen. Liedjes die van s’morgens tot s’avonds blijven hangen, en je maar niet loslaten, voortdurend ga je terug naar dat liedje. We noemen het de “oorwurmen”. Muziek herhalen zorgt er ook voor dat het in ons geheugen blijft hangen.

Misschien heb je jezelf er nog niet op betrapt hoe dikwijls je muziek nodig hebt, thuis, op het werk, in de auto, onder de douche, tijdens een wandeling,… muziek is overal. Ook Zaki is al jaren geïnspireerd door muziek “Muziek heeft iets … het houdt mij in leven. levendig, en ik heb er nu nog ontzettend veel plezier aan. En de muziek van vroeger is zeker niet beter dan vandaag, kijk en luister maar naar Adele!.”.

Wie kent het lied ‘De Heuveltjes van Erika’ niet, een meezinger. De tekst van deze song is ontstaan uit een gedicht dat door omstandigheden bij zanger Bart Van Den Bossche is terecht gekomen. “Ja, Bart heeft daar een liedje van gemaakt, maar ik ben helemaal geen tekstschrijver, maar misschien moet ik dat wel is doen. Ik heb nog veel plannen (lacht)

Zaki is niet alleen dj geweest, hij heeft heel wat meer dingen op zijn palmares staan. “Ja, mijn carrière was hemels, fantastisch. Als ik terugkijk naar mijn leven, mag ik zeker niet klagen. Ik heb altijd kunnen doen wat ik graag doe. Weet je met ouder worden kan je kiezen wat je doet, en dat is heerlijk !”.

Wat ik ook geleerd heb uit Sticky Songs, is dat samenhang van tekst en muziek soms niet uit mekaar te halen is. Zo is de onderzoek gedaan naar o.a de juiste wachtmuziek aan de telefoon omdat mensen daar dikwijls boos van worden. Het heeft ook veel te maken met onze gevoelstoestand op een bepaald moment.

Zo weet David Bowie teksten en muziek als geen ander perfect te combineren. Veel mooie dingen zijn gebeurd onder het maanlicht. Let’s dance is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook Clouseau is met de tophit ‘Daar gaat ze’ een mooi voorbeeld van hoe tekst en muziek verbonden kunnen zijn. Vanaf de tweede zin neemt de muziek het over en wordt het muzieknummer steeds mooier..

Muziek spreekt een universele taal die iedereen verbindt

Muziek is er in alle wereldtalen. Toch begrijpen wij eender welk muzieknummer, ongeacht in welke taal. Misschien niet de taal waarin het wordt gezongen, maar we neuriën en dansen het mee. Neem nu ‘Lili Marleen’, het populaire lied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lale Anderson wist met haar ‘unter der laterne’ alle militairen aan het front te verblijden. Inderdaad, onder de lantaarn of de maan zijn al veel mooie dingen gebeurd

Zelfs wijn en chocolade kan beter smaken wanneer de juiste muziek op de achtergrond word gedraaid. Ook marketing maakt gebruik van muziek om producten beter te doen verkopen in de winkels. Je let er misschien niet op maar muziek zet mensen wel degelijk aan tot kopen.

Wellicht heb je ook ooit wel ééns ‘kippenvel’ gekregen wanneer je naar muziek luistert. Een muziekstuk, een hese stem, ;;;; muziek kan ons doen sidderen van genot. Een mooi voorbeeld hiervan is Adele, bij mij de Duitse Helene Fischer. Zelfs de bandleden van de The Rolling Stones waaronder Mick Jagger beleefden al een kippenvel moment toen backing vocal Merry Clayton uit de bol ging tijdens een live concert op het nummer ‘Gimme Shelter’ (1970).

Muziek kan ook helpen om verdriet te verwerken bij verlies van een dierbare. Dat is ook de reden waarom steeds meer mensen bij een rouwplechtigheid gebruik maken van de geliefde muziek van de overledene.

Muziek kan helpen bij genezing

Muziek verzacht de zeden’ horen we wel is zeggen. Ook daar halen onderzoekers hun gelijk. Hoe dikwijls brengt erotische of opzwepende muziek gevoelens met zich mee. Vrouwen houden van een lage en ruwe stem om het warm te krijgen. Vrouwen met een hese stem weten dan weer de aandacht van mannen te trekken  

In films maakt men ook bewust gebruik van muziek om de juiste stemming te creëren. Wellicht vergeten we nooit de Alfred Hitchcock speelfilm ‘Psycho’ waar het doordringende snerpende geluid in de douche scene ons voor altijd zal bijblijven.

Muziek is tot veel in staat. Muziek werkt ook genezend. Zo wordt het bij Alzheimer gebruikt om dingen niet te vergeten. Wanneer we moeten wachten gebruiken we dikwijls muziek om niet depressief te worden. Aan het UZ Gent is men aan het onderzoeken hoe muziek bij revalidatie kan helpen. Men heeft al kunnen vaststellen dat het het effect van pijnstillers kan verhogen.

Impact van muziek op ons leven is groter dan we denken

Hoeveel impact heeft muziek op ons leven? Is jouw favoriete muziek je eigen keuze of heeft de muziek jou gekozen?

Zaki kijkt naar de muziek die ons gelukkig maakt, onze angsten verdrijft, ons denken, onze passie en onze dagelijkse handelingen stuurt. Ons gewild of ongewild kippenvel bezorgt, laat lachen en doet huilen. Ons lichaam, onze hersenen en onze gevoelens beïnvloedt en nog veel meer. Noot voor noot.

Sticky Songs by Zaki in Winterbar Mirage Mechelen

Stilzitten is voor Zaki nog niet aan de orde. Zo wil hij een revitalisatie van de drive-in shows van weleer ‘De Mike & Zaki Show’. Helaas zegt hij wil Mike de draad niet meer oppikken. “Ja vorig jaar hebben we een proefperiode gedaan met de mensen van een zorgcentrum te Antwerpen, en dat is heel goed meegevallen. Nu gaan we het bekijken en structuur in brengen. We zien wel!

Hoe zou het leven zijn zonder muziek ? Wel ik zou het eerlijk gezegd ook niet weten. Ik stelde als afsluiter de vraag aan Zaki “Ik kan me dat niet voorstellen. Ik zou niet weten hoe mijn leven er dan zou uitzien. Muziek is een stuk van mij. Het is als mijn hart en mijn lever, muziek zit daar ook ergens in, en dat is onafscheidelijk van wie ik ben.” besluit Zaki.

Sticky Songs by Zaki, het was een leerrijke muzikale namiddag. Ik heb als muziekliefhebber dingen ontdekt, waar je eigenlijk geen benul van had waar muziek allemaal voor gebruikt wordt. Zaki wist jong en oud op zijn manier, zijn ‘liefde voor muziek’ met ons te delen. Zelfs dit blogartikel heb ik geschreven met de radio naast me. Zonder muziek was het te stil, en kwamen de woorden niet.

Ik benieuwd naar uw reactie onderaan dit artikel

Meer info op de website www.zaki.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.