Maanrock Mechelen 2018 kan het nog beter ?

0 Shares

Maanrock breekt met 125.000 bezoekers een record.

Mechelen op zijn Best dat was Maanrock 2018. Je kan het nauwelijks geloven, ondanks regenbuien op vrijdag en zondagavond, bezochten 125.000 mensen het Mechelse muziekfestival. Sfeer, gezelligheid, samenhorigheid en vooral een overvloed aan animatie, muziek en topartiesten, dat is in het kort Maanrock.

De 11 locaties heb ik niet kunnen bezoeken, neen, daar is het evenement veel te groot voor geworden. Maanrock in woord en beeld brengen is keuzes maken. Met een topaffiche als dit jaar is dat echt niet eenvoudig. Maar goed, hier mijn verslag van een fantastisch driedaags festival.

Maanrock met 125.000 bezoekers te Mechelen

Het is mmMechelen Feest die dit groots stadsfestival op poten zet, het is dan ook steeds tanden bijten wanneer het startschot wordt gegeven. “Gelukkig was er de regen want anders was Mechelen te klein. Dit resultaat met dit weer is een heel groot compliment voor al onze artiesten en medewerkers.” zegt een super tevreden Kristof Calvo als voorzitter van mmMechelen Feest.

Zeg maar dat de organisatie van de volgende Maanrock van start gaat dag 1 na het sluiten van deze editie. De affiche samenstellen, zorgen voor de veiligheid, podiumbouwers, vrijwilligers, sponsors,… er komt heel wat bij kijken, en daar is een heel team al gauw een jaartje zoet mee.

Vrijdag was duidelijk beter dan vorig jaar, de zaterdag gelijkaardig en ondanks de regen is er vrijdag sneller meer volk gekomen dan de voorgaande editie. Dat is zeker de verdienste van enkele grote namen, maar ook van alle partners en pleinen. De ontdekkingsreis Maanrock is helemaal ingeburgerd. Je ziet steeds meer mensen met een plannetje door de stad trekken. Dat is de nieuwe Maanrock in 1 beeld. We zijn dus heel tevreden” besluit Calvo.

Drie dagen DJ-sets op gratis muziekfestival

Alles begon op vrijdagavond met DJ-sets op het MOES plein (Kanunnik De Deckerstraat), De Koer (Botermarkt) en het Feest Podium op de ijzerenleen. Aan en op het Apart Podium was er opvallend veel belangstelling. Dit podium was na vele jaren verhuisd van de Botermarkt naar het Cultuurplein, en met succes. Het Free Podium was zonder twijfel een goede keuze.

DJ Alia op Feest Podium van Maanrock te Mechelen

Zaterdag klom ik op het Feest Podium waar het dj duo Calacas tropical grooves over de Mechelse Champs Elysees stuurde. Vrouwelijke dj Alia, winnaar Kunstbende 2017, volgde als meest beloftevolle dj het duo Calacas op. Intussen had men het doek op het hoofdpodium opgehaald. Rwandees Amery wist hier het publiek op de mooiste grote markt van Vlaanderen tot dansen te brengen. Deze jongeman werd gevolgd door ‘t Hof van Commerce, neen niet één of ander restaurant of brasserie, maar een hiphopband die reeds 20 jaar op de planken staat.

Liefhebbers van iets rustigere muziek konden intussen genieten van een volzet binnenplein aan het Hof van Busleyden. Het Klassieke Podium was op zaterdag voorbehouden voor een groot concert van Casco Phil.

Café Malvine brengt artiesten samen op Free Podium

Sinds vorig jaar betrekt de stad het Cultuurplein aan de Minderbroedersgang meer en meer bij evenementen. Niet verwonderlijk want dit plein is met het uitzicht op de Sint-Romboutstoren, het Cultuurcentrum en de nabije horecazaak De Kuub, de ideale locatie. Voor het tweede jaar op rij hebben de Dijlefeesten hier hun tenten opgeslagen. Zaterdag was het de beurt aan Café Malvine die toch wel een mooi groepje artiesten had samengebracht. De avond startte met de Steven Troch Band, waar heel wat positieve reacties over de tongen gingen.

Het free podium was een groot succes. We organiseerden dat in samenwerking met Laaghangend Fruit en Mechelen Talentenfabriek. Meer dan 30 artiesten schreven zich in. Het is mooi dat zo’n initiatief mogelijk is op een groot festival als Maanrock. Als Café Malvine kunnen we dat alleen maar toejuichen.” vertelt Ward Bosmans (Café Malvine)

Het is onze missie om talent uit de regio podiumkansen te bieden. We doen dat het hele jaar door in onze eigen programmatie, maar het is uiteraard een unieke gelegenheid voor beginnende artiesten om op zo’n groot podium op te treden. Er was trouwens heel wat talent bij de kandidaten. Daaronder ook heel wat Mechelaars. Enkelen ervan heb ik meteen genoteerd om op te treden in Café Malvine. Er was trouwens verrassend veel publiek aanwezig voor het Free Podium. Toen Pardon Service de avond mocht afsluiten was het zelfs een vol huis” besluit Ward.

Comedy succesvol op Apart Maanrock Podium

Na Slow Pilot was het afwachten of comedy het publiek zou kunnen bekoren. En jawel, stand-up comedian Bert Gabriëls wist het publiek op het intussen volgelopen Cultuurplein aan het lachen te brengen. Ja Bert, zo nu en dan moest hij afrekenen met het klokkenspel van onze beiaard, maar daar wist hij als rasartiest mee om te gaan. Opdracht geslaagd !

Honderden vrijwilligers helpen op Maanrock

Een festival als Maanrock is niet alleen muziek en allerhande verwennerij. We letten er als festivalganger niet altijd op, maar er draaien van bij de opbouw tot de afbouw, honderden vrijwilligers mee. Zonder hen zou het onmogelijk zijn om dit stadsfestival te organiseren. Reeds bij de opbouw gingen de eerste 30 vrijwilligers van de M-crew aan de slag met de opbouw van de podia en het concertterrein.

M-crew op stadsfestival Maanrock te Mechelen

Door de geweldige inzet van zo’n 30 à 40 vrijwilligers per dag geraakte alles tijdig klaar. Bij de eerste festivalavond werden zo’n 200 M-Crew medewerkers ingezet om alles in goede banen te leiden. Zaterdag en zondag  werd dit aantal uitgebreid tot 350 vrijwilligers. Nieuw dit jaar was dat we alle vrijwilligers een warme maaltijd aanboden. Een initiatief dat erg gesmaakt werd. Ook speciale dank aan de mensen van dienstencentrum Den Deigem die tijdens de opbouwdagen zorgden voor een lekkere maaltijd voor de hele opbouw crew” zegt Marc Baert (coördinator M-crew)

Mechelen Kinderstad en Maanrock, knappe combinatie

Zondag is naar traditie familiedag op Maanrock, en wat voor ééntje. ik mag zeggen en schrijven dat ik de gehele zondag op stap ben geweest. Op het Groot Podium was het drummen voor Radio Rommy en Kaatje. Mama’s, papa’s, grootouders, … en honderden kinderen genoten van een kinderfeestje op de Grote Markt. Voor en na dit kindermoment gebeurde er ook heel wat in Rommy s Zomertuin (Sinte-Mettetuin).

(Binnenkort hier een sfeervideo met interview vanaf het Feest Podium)
Als liefhebber van oldies en motown begaf ik me naar Motown Mechelen voor de eerste keer op Maanrock. Dj Koen draaide mijn geliefde muziek, The Jacksons, The Supremes, en andere soul giganten en dwong de festivalgangers tot dansen. Amerikaanse percussionist Eddie Conard en Nederlands talent en performer Channah Hewitt maakten het motown feestje compleet.

Een gratis stadsfestival als Maanrock organiseren kan onmogelijk zonder de nodige sponsors. Kellog, is als Mechels bedrijf één van de sponsors die we kennen van o.a Pringles Chips. Drie dagen na elkaar werden de festivalbezoekers getrakteerd op de krokante lekkernij. Het bedrijf maakte er tegelijkertijd gebruik van om aan de Schoenmarkt op zoek te gaan naar de broodnodige technici. Dit was succesvol want 130 kandidaten maakten tijd om zich tijdens Maanrock aan te melden.

Maanrock lokt 65.000 bezoekers op zondag

Intussen heb ik al geleerd dat een planning maken voor Maanrock, helemaal niets oplevert. Het Klassiek Podium, MOES, Theatertuin, Circus Ronaldo en Stilteplek ben ik helemaal niet aan toegekomen. Helaas, maar wat wil je met 65.000 feestende mensen op zondag, baan je daar maar een weg door.

Jong geweld op het Groot Podium, dat was Laura Tesoro. Eigen songs maar ook bekende popsongs wist Laura op een voortreffelijke manier te brengen. Sinds deze performance is de Grote Markt nooit meer leeg geweest, integendeel. Het publiek bleef toestromen. Geen wonder want hartedief Niels Destadsbader werkte zichzelf in het zweet. Niels won deze maand in Blankenberge nog Radio 2 Zomerhit 2018 met ‘Verover mij’, waarmee hij ook de harten van de Mechelaars won. Om het plaatje helemaal compleet te maken creëerde hij een verterend moment door Anouk, een meisje met het syndroom van Down op het podium te vragen. Anouk is een grote fan en kon hiermee haar vreugde niet op. Een ontroerend moment op Maanrock, ook dat maakt het festival compleet.

ABBA Gold en Rob De Nijs brengen publiek in extase

ABBA Gold Europe, de tribute band uit het Verenigd Koninkrijk, bracht met glorie alle top songs van het legendarische Zweedse Abba. Super Trouper, Dancing Queen, …. je kent ze wel allemaal. Ook Mamma Mia, waar deze mensen meedraaiden in de gelijknamige musical in Londen, bracht de duizenden bezoekers in extase.Met ‘Waterloo” was het plaatje helemaal compleet. Het publiek schreeuwde om meer, maar helaas, het sprookje was over en out. Super optreden !  

Toppers aan de lopende band, en intussen was het beginnen regenen. Rob De Nijs, 75 jaar, 55 jaar op de planken, en nog steeds van stem onveranderd. Malle Babbe, Zondag, … alle vroegere hits maar ook nieuwe nummers wist Rob te brengen als geen ander. Dankzij een fantastische band en een losgelaten publiek, vertoefde de zanger in een super blije stemming.

Hij beloofde zelfs dat hij Mechelen in zijn hart draagt, en zeker wil terugkomen. Rob heeft nog heel wat fans, een korte stop om wat selfies te maken kon er nog net bij, om dan snel te vertrekken naar het volgende optreden. Wie doet het hem na ? Bedankt Rob De Nijs, Mechelen draagt u in zijn hart !

De Kreuners en Discobaar a Moeder is Singin’ in the Rain

De Kreuners, jawel ze zijn terug in Mechelen. De geluidsnormen daar lachten de bandleden mee. Met de hulp van het publiek vroegen Walter Grootaers en Axl Peleman om de 100 decibel grens te overschrijden. Iedereen op de Grote Markt werd gevraagd om zo hard als mogelijk te roepen, en jawel, het is gelukt. Komt er nu een GAS-boete ? vroeg Walter aan de aanwezige politie. Dit was uiteraard een ludieke actie. Tijd voor het echte werk, en dat deden de ouwe rakkers net als toen, ze zijn weer helemaal mee.

Tijdens het optreden viel de regen met bakken uit de lucht. Mechelaars zijn niet bang van een bakje water, dat is bewezen. Het is stilaan een traditie Discobaar a Moeder sloot het driedaagse muziekfestival af met een knaller van een feestje. Druipnatte Mechelaars toonden zich onoverwinnelijk, zongen en dansten alsof ze de weergoden een lesje wilden leren.

Grootste gratis stadsfestival scoort !

Maanrock editie 2018 mogen we ondanks de natte douche, afsluiten met veel een hoger bezoekersaantal dan vorig jaar. Het vele werk dat geleverd wordt, de financiële steun van de sponsors, maken dat Maanrock het grootste gratis stadsfestival van Vlaanderen is geworden. Aan alle mensen die dit mogelijk maakten, een dikke duim, je hebt het verdiend.

Uw reactie is welkom onderaan dit artikel

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.