Laatste Parkpop gaat Klassiek met Casco Phil

81 Shares

Mechelen goes Classic

Casco Phil sloot donderdag het zomerseizoen van het populaire Parkpop af. vzw Mechelen Feest maakte de keuze om de laatste avond met klassieke muziek af te sluiten, en dat bleek een succes.

Liefhebbers van klassieke muziek luisteren naar Casco Phil op Parkpop Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus stromen iedere donderdag duizenden festivalgangers toe in de Kruidtuin. Parkpop is immers immens geliefd bij het volk om zijn verscheidenheid aan top artiesten uit Vlaanderen. 

Zo hebben dit jaar o.a Bart Kaëll, Günther Neefs, De Mens, U2be, Checkpoint Charlie, … en nog vele anderen Den Botanique op zijn kop gezet. Voor de laatste avond verkozen de organisatoren om althans voor het eerste gedeelte op de klassieke toer te gaan. Heel wat anders dan we gewoon zijn, maar dit was voor de Mechelaars duidelijk geen probleem. De plooistoelen die sinds dit jaar niet meer gebruikt werden, mochten voor deze gelegenheid terug op het groene grasveld. Het bleek al snel dat Maneblussers ook interesse hebben in deze soort muziek.

Casco Phil 

Opgericht in 2008 is Casco Phil vandaag niet meer weg te denken in de wereld van klassieke muziek. Nationale en internationale optredens zijn dan ook geen uitzondering meer voor deze Belgische philharmonie bestaande uit 39 top musici.

Dirigent Benjamin Haemhouts met Casco Phil op Parkpop muziekfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (mechelen op zijn Best)

Onder leiding van dirigent Benjamin Haemhouts en de geweldig klinkende stemmen van Hanne Roos (sopraan) en Alberto Martinez Lorenzo (bariton) klonken aria’s en intermezzi uit opera’s van muzikale  grootmeesters overweldigend mooi door het stadspark.

Het is Benjamin Haemhouts die in 2008 chef-dirigent werd van Casco Phil. Zijn palmares is ronduit groots te noemen. Als dirigent staat hij gekend voor zijn grensverleggende programma’s waarin hij graag hedendaags werk combineert met composities uit de barokke en klassieke periode. Hij wordt dan ook omschreven als de vernieuwer van het klassieke repertoire. Meer info …

Opera in de Kruidtuin

Het concert ging van start met de ouverture van de opera ‘Le Nozze di Figaro’ (Figaro’s bruiloft), dat behoort tot de grote Italiaanse drie van Wolfgang Amadeus Mozart. Vervolgens bracht Hanne Roos het muzieknummer ‘Voi che sapete’ uit dezelfde opera, met haar hoge vrouwelijke zangstem op een schitterende wijze. Met ‘Non più andrai’ slaagde bariton Alberto Martinez erin om met dit lied iedereen aan zijn lippen te plakken. Meer dan zestien klassiekers klonken gracieus door het groene plekje van onze stad. In duet ‘Papageno’ uit de Toverfluit, ‘Ah, per sempre’ van Vincenzo bellini, ‘La Gazza Ladra’ van rossini, is maar een kleine greep uit de muzikale geschiedenis van grootse componisten als Mozart, Rossini en Puccini.

Klassieke meesterstukken met Casco Phil op Parkpop te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sopraan en bariton verbazen Mechels publiek

Alberto Martinez Lorenzo komt uit de Spaanse gemeente Badajoz, en is in 2017 geselecteerd om te studeren aan de Internationale Opera Academie te Gent en behaalde daar een postgraduaat voor twee jaar. Intussen heeft hij al in diverse binnen- en buitenlandse concertzalen als Auditorio Nacional de Música de Madrid, Bozar in Brussel, Kunsthuis Opera Vlaanderen te Antwerpen en Gent, … opgetreden. Meer info …

Bariton Alberto Martinez Lorenzo met Casco Phil op Parkpop
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Sopraan Hanne Roos met Casco Phil op Parkpop Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hanne behoort tot de nieuwe generatie opera en concertzangers. Ook Hanne volgde haar zangopleiding o.a te Gent aan het Koninklijk Muziekconservatorium en maakte deel uit van Opera Vlaanderen. Intussen heeft deze freule al een succesvol nationaal en internationaal parcours afgelegd. In 2010 sleepte ze zowel de 2de Prijs “Opéra” als de Prijs “Jeune Espoir” in de wacht bij het Concours de Marmande editie 2010. Meer info …

De lichten doven voor Parkpop seizoen 2019

Het was een beetje afwachten of een klassiek concert op Parkpop wel de juiste keuze was. En jawel, de reacties van de bezoekers na het concert zijn uitermate positief, die op sociale verder bevestigd worden. Enig minpuntje dat ik kon sprokkelen bij het publiek waren enkele jongeren die het nodig vonden om meermaals voor het podium met geroep de uitvoering te storen. 

Radio Botanique dj’s sluiten zomerseizoen Parkpop 2019 succesvol af
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De laatste negentig minuten voor de spots van Parkpop voor een jaartje doofden waren gereserveerd voor de Radio Botanique dj’s. De jeugd mocht de adrenaline voor een laatste keer de hoogte in jagen op een muziekfeest dat ieder jaar meer bekendheid krijgt. Wat mij betreft is Parkpop 2019 geslaagd. De beste editie was het niet, maar voor een nog steeds gratis festival, denk ik dat heel wat gemeenten en steden hier een puntje mogen aan zuigen.

Wil je meer weten over de organisatie vzw Mechelen feest, klik dan hier

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

81 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.