Muzikaal duo Herman en Denise op eerste Balcazar van 2018

Kempenaars Herman en Denise op Balcazar

0 Shares

Eerste Balcazar van 2018 met Herman en Denise

De eerste Balcazar dansnamiddag van 2018 was een topper van formaat. Het duo Herman en Denise zijn intussen vaste gast op Balcazar, en mochten als eerste dit jaar de benen van de dans fanaten losmaken. Balcazar is in een organisatie van Sociaal Huis en Radio Opsinjoor.

Iedereen had er blijkbaar donderdag veel zin in, want meer dan een half uur vooraf kwamen de mensen toegestroomd in het Cultuurcentrum. Vorig jaar hadden Herman en Denise het publiek al kunnen bekoren, voor mij het uitgelezen moment om met dit vriendelijke zangduo een praatje te maken.

Populair live zangduo uit de Kempen in Mechelen
Herman Vanspringel (55) voelde zich op zijn 12de al klaar om de wereld in te trekken als artiest. Drie jaar later op zijn 15de levensjaar kriebelde het zo hard dat hij voor de eerste keer als muzikant in een orkest kon spelen. “Klopt, ik herinner me nog dat ik met het eerste orkest waarmee ik op toer was speelde in dancing Castel in Breendonk bij Tanja en Roger.” vertelt Herman.

Net zoals vele artiesten had ook Herman als jongeman een muziek idool, en voor hem was dit Klaus Wunderlich. “Ja ik luisterde toen naar hem niet alleen voor de liedjes, maar ook vooral naar de klanken die Klaus gebruikte. Ik was daar echt mee bezig van ‘amaai ! nu doet die die klank’, echt analyseren deed ik eigenlijk. Bij wijze van spreken was ik al aan het luisteren naar muziek als ik nog met ‘mijnen tutter in mijn mond’ zat.” vertelt Herman op zijn eigen leuke manier.

Herman niet sterk op school, wel op het podium

Herman klapt uit de biecht, en geeft toe dat hij op school geen voorbeeldig leerling was, behalve als het muziek betrof. Zijn middelbare studies ‘economische’ te Westerlo heeft hij dan ook niet met succes beëindigd. Herman voelde dat jij een podium onder zijn voeten nodig had, en zo geschiedde.

Muzikaal duo Herman en Denise op eerste Balcazar van 2018

In het Conservatorium hier in Mechelen heb ik zelfs een paar jaar piano en trompet gestudeerd. Mijn studies in de muziekschool heb ik dan achter mij gelaten omdat ik de kans kreeg om bij de ‘John Leo Band’ te werken. De JLS-Band is een Belgisch orkest dat bijna dagelijks ging optreden vooral door Nederland. Deze band was onder andere het begeleidingsorkest van The Mounties en Joke Bruijs. Achteraf heb ik nog verdere ervaring opgedaan bij andere orkesten als Franky Day en Danny Derby, om het rijtje af te sluiten bij het orkest van Eddy Smets, waar ik 23 jaar gespeeld heb.” vertelt Herman met roots uit Herselt..

Denise, van bakkersdochter tot zangeres

Met zijn wederhelft Denise staat hij intussen 9 jaar op het podium. Dat betekent dat in 2019 dit super vriendelijke koppel samen reeds tien jaar muzikaal plezier brengt voor duizenden mensen. Herman is de man van het keyboard, maar hun stemmen passen ook perfect samen wat zang betreft.

[bctt tweet=”Deel nu al dit artikel met iedereen” username=”InfoMechelen”]

Denise is dochter van een bakkersgezin, en heeft dan ook ettelijke jaren als winkeldochter mee warme broodjes aan de man gebracht. In tegenstelling tot Herman, heeft Denise de muziek toch ergens met de paplepel meegekregen.

Mijn vader was bij de fanfare in ons dorp, en op den duur ben ik en mijn broer ook bij de drumband aangesloten. Op mijn veertiende ben ik ook gaan zingen bij een zangkoor, waar ik een 36 tal jaren mijn stem heb laten klinken. Dat was plezant, en ja, zo ben ik dan in het wereldje van de muziek beland” vertelt de goedlachse Denise afkomstig uit Rijkevorsel.

Denise vertelt me dat ze Herman destijds leren kennen heeft toen hij muzikant was bij Eddy Smets. Ze ging toen regelmatig dansen en luisteren, maar door omstandigheden zijn ze dan toch ettelijke jaren elkaar mislopen.

Ja inderdaad, in de beginperiode, na Eddy Smets, ging ik nog buitenshuis werken. Maar door de vele optredens werd het te druk en heb ik een keuze moeten maken. Het viel echt niet meer te combineren, en dan hebben we besloten om samen voor de muziek te gaan” aldus Denise (lacht)

Muziek zit hem in de genen

Op de valreep weet Herman me nog te vertellen dat hij een zoon en dochter heeft, waar zijn dochter Nathalie ook zijn muzikale genen geërfd heeft. “Mijn dochter heeft pianoles gehad in de muziekschool. Zij kon al spelen nog voor ze muzieknoten kon lezen. Als ik iets speelde, deed zij het al direct achterna, ze is een echt muzikaal natuurtalent” zegt fiere vader Herman.

Vele uren kon ik met hen nog praten, onze muzikale voorkeuren, de sixties, seventies, eighties en hier en daar een crooner en schlager, liggen dan ook dicht bij elkaar.

Al fietsend en zingend langs jaagpaden

Dat dit fijne duo graag geziene entertainers zijn, kon ik met eigen ogen vaststellen, wanneer trouwe fans van heinde en verre, hun in Mechelen kwamen opzoeken. Herman en Denise hebben intussen een mooi gevulde agenda, en hebben nog nauwelijks tijd om vakantie te nemen. Toch proberen ze jaarlijks één of twee weken eropuit te trekken naar warme oorden. Maar in het beetje vrije tijd dat ze hebben, maken ze graag fietstochten met vrienden, fietsen is dan ook hun grootste hobby.

Het is plezant dat we altijd samen zijn, ze zeggen in de volksmond ‘samen uit, samen thuis’ wel bij ons is dat zo. Wij houden nog van live muziek, en dat brengen we dan ook graag voor ons publiek” besluiten Herman en Denise.

Ook in Mechelen zijn ze graag geziene gasten. Ze brengen dan ook een mooie mix van muziek, aangepast aan hun publiek. Het zijn vooral schlagers maar ook het popcorn muziekgenre of een swingend disco nummer klinkt uit hun klankkasten. Als ik het optreden van hen mag samenvatten, dan mag ik toch schrijven dat ze vooral dansbare muziek brengen, en dat horen we vandaag nog veel te weinig.

Dansnamiddag Balcazar smeed vriendschapsbanden

Wat ooit begon als een kleinschalig dansevenement is intussen uitgegroeid tot een maandelijks treffen tussen vrienden en dansliefhebbers. Dat het succes heeft heb ik de laatste maanden kunnen merken aan de nieuwkomers die poolshoogte komen nemen. Aan de tafels worden meer en meer vriendschapsbanden gesmeed, en zo wordt het één grote vriendengroep, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Alvorens ik afsluit wil ik toch nog vermelden dat Peter Sweeck, de man achter Radio Opsinjoor, tijdens Balcazar het goede nieuws heeft ontvangen dat hij de radiouitzendingen op FM terug mag opstarten. Goed nieuws dus voor de luisteraars, en zeker voor Peter die nu in alle gemoedsrust terug onze populaire zender in de ether mag brengen.

Muziek en vooral dansplezier onder den toren

Of je nu kan dansen of niet, ongeacht je leeftijd, je bent altijd welkom. Balcazar ontvangt op het podium iedere maand een live artiest. Drie uur lang is er muziek à volonté, en dat voor een lage prijs van 6 euro. Bovendien krijg je voor dit toegangsticket een stuk taart en tas koffie.

Ben jij nog nooit langs geweest op Balcazar ? Kom gerust een kijkje nemen, Balcazar is niet zoals velen denken een namiddag voor ouderen, neen helemaal niet. Wil je het ontdekken, noteer dan donderdag 1 februari 2018 in je agenda. Phil Kevin (?) komt dan het dak van het Cultuurcentrum er af zingen.

Fotoalbum te bekijken via Facebook / Flickr / Google Foto

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.