Hiphopstad Mechelen met Flash Family in Cultuurcentrum

Hiphopstad Mechelen eert helden van vroeger en nu

1 Shares

Expo Mechelen Hiphopstad opent in Cultuurcentrum

Vrijdagavond opende in Cultuurcentrum de Expo Mechelen Hiphopstad. Met dit initiatief eert men van A(BN) tot Z(wartwerk) de Mechelse hiphop helden van vroeger en nu. Schepen van Cultuur Björn Siffer opende plechtig de expo, waarna de feestvreugde met films, concerten en performances van start ging. Mechelen Hiphopstad is een project van de Mechelse hiphopscene (Word!, Bumaye, BUSTA MOVE – Flash Family, For Sure Chaud en Het Gebeurde) en stad Mechelen (Cultuurcentrum Mechelen, H30 Artistieke Werkplek, Mechelen Talentenfabriek). Met steun van Stad Mechelen en Prikkelt vzw

Expo Mechelen Hiphopstad in Cultuurcentrum

We wilden niet alleen de hiphop van nu brengen, maar de gehele geschiedenis van de Mechelse hip hop. We waren begonnen met 20 jaar hip hop omdat in 1998 het debuutalbum van ABN (Abnormaal) was uitgekomen. Maar toen we gingen graven in de archieven van de rappers, ontdekten we dat hiphop in Mechelen al veel langer bezig was, eigenlijk is het al drie decennia hiphop in onze stad” zeggen Koen Vermeulen en Johan Krist, de curatoren zeg maar van dit muzikale event. (Bekijk verder in het artikel het volledige interview met Koen en Johan)

Hiphop even sterk als rock&roll en punk
Je zou het misschien niet zo direkt vermoeden maar hiphop is geen trend van vandaag, maar draait al ettelijke jaren mee. Hiphop mogen we gerust vergelijken met rock & roll dat tijdens de jaren vijftig en zestig een even groot succes had dan vandaag hiphop.

Hip Hop is ontstaan uit een subcultuur waar jongeren uit de Bronx hun stem verhieven, gewapend met twee draaitafels en een microfoon. Ze spuwden hun gal uit over de wereld, die hen niet zag. Hiermee gaven ze een gezicht aan hun generatie tijdens befaamde blockparty’s. Het enige wat ze deden was hun plek opeisen met de kracht van het woord” aldus een stukje uit de openingstoespraak van schepen van Cultuur Björn Siffer.

(Lees verder onder de foto)

Openingstoespraak schepen van Cultuur Björn Siffer Mechelen Hiphopstad

Maar goed, laten we bij onze stad blijven waar het lijstje met Mechelse artiesten ondertussen indrukwekkend is uitgebreid met rappers, crews, producers, DJ’s en VJ’s en makers van videoclips. Wellicht heb je de laatste maanden al heel wat graffitikunst en breakdance uit onze Dijlestad zien passeren.

Hiphop dancemoves in Cultuurcentrum

Intussen was er al heel wat volk komen opdagen in het Cultuurcentrum. Met demo’s R&B en hiphop dance wist RADAR met hip hop geweld het publiek te bekoren met jonge performers van Flash Family.

Hiphopstad Mechelen met Flash Family in Cultuurcentrum

In het culturele Mechelen speelt ook de straat mee. Mechelen kent al decennia een heel vibrerende Urban Scene, en mag hier dan ook fier op zijn” zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur. “In de jaren negentig begonnen Mechelse jongeren, rap, breakdance, graffiti en te dj’en, en begonnen dat te omarmen om op een vernieuwende en expressieve manier de heersende cultuur uit te dagen. Vandaag zien we tijdens onze stedelijke festivals dat hip hop onstuitbaar lijkt.

(Lees nog meer onder de foto)

Ikraaan zingt R&b in funky nederlands op Hiphopstad Mechelen

In het vroegere koor van de Minderbroederskerk werd met plezier geluisterd naar Ikraaan (?) die met haar prachtige stem, soultrap en R&B in het nederlands bracht. Ikraaan nestelde zich de voorbije twee jaar onder de vleugels van H30 om te experimenteren met haar teksten en stem. Dansschool Urban TalentZ vzw liet dan weer D2B Dance Crew (?) op het voltallige publiek los. Een ander optreden in ‘het koor’ was van Safi (?) die bezig is aan een daverende comeback. Later op de avond liet Zwartwerk (?) de bezoekers een glimp van de toekomst zien. ABN (?) katapulteerde iedereen dan weer naar de pioniersjaren van de Vlaamse hiphop.

Lees verder onder de foto en bekijk de video met volledige interviews

DJ Rosy draait hiphop r&B met Marokkaanse invloeden

DJ Rosy, een gepassioneerde vrouwelijke urban DJ uit Antwerpen, zorgde de hele avond voor krachtige tunes gaande van Afrorap tot R&B en hiphop met Marokkaanse invloeden.

Tentoonstelling toont uniek beeldmateriaal

De tentoonstelling werpt een blik op de geschiedenis van de Mechelse hiphop en toont uniek beeldmateriaal en een uitgebreid archief. Koen Vermeulen en Johan Krist, beiden werkzaam bij de stad Mechelen als archeologen en geschiedkundigen, en de stuwende kracht achter vzw Het Gebeurde, hebben de expo dan ook in chronologische volgorde, zeg maar geschiedkundig aangepakt.

In augustus van dit jaar nog werd de Mechelse hiphopscene nog als eenmalig collectief ‘Zero Quince’ op de affiche van ons gratis muziekfestival Maanrock bijgeschreven.

Ikzelf ben niet gebleven tot de late uurtjes, maar ben er honderd procent van overtuigd dat de organisatoren een mooi geheel samengesteld hebben. Fijn !, zo staat onze stad nog meer op de wereldkaart als Mechelen Hiphopstad.

Wie er vrijdag niet kon bijzijn, heeft nog tot 2 december alle kansen om de expo en andere nevenactiviteiten te bezoeken. De tentoonstelling, en het is zeker de moeite waard, is geopend op dinsdag en woensdag van 13.00 tot 16.30 en donderdag tot zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Zeker in je agenda te plaatsen is de Hiphopnight (17 november) in Cultuurcentrum en 30 jaar Breakdance & Hip Hop (1 december) in Mechelen

Meer info als andere fantastische events is te lezen en te bekijken op de website mechelenhiphopstad.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

1 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.