Duizenden Maneblussers op Mechelen Zingt

187 Shares

Mechelaars verbroederen samen op Mechelen Zingt

Met duizenden Maneblussers op de Grote Markt durf ik gerust te schrijven dat Mechelen Zingt met stip in de top 5 staat van populaire evenementen in de Dijlestad. Vlaamse zangeres Isabelle A (43) en dertig animatoren van Speelplein Weyneshof vzw trokken samen met de Mechelaars alle registers open.

Organisator ‘Vlaanderen Zingt’ Marc Dhollander samen met monitoren Speelplein Weyneshof vzw
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Voor ons is Mechelen een heel belangrijke stad in onze Vlaanderen Zingt tour“ vertelt Marc Dhollander als organisator van Vlaanderen Zingt “Vanaf het eerste jaar hebben we hier enorm veel publiek gehad. We merken ook dat de mensen in Mechelen heel graag komen. We maken daar steeds een facebook event rond, en merken dat we ook hier vanuit Mechelen steeds veel positieve reacties hierop ontvangen”. (Meer interview op video onderaan dit artikel)

Maneblussers vieren tweemaal Vlaamse Feestdag

Het zangevenement dat draait rond de 11-daagse van de Vlaamse Feestdag is inmiddels in de zomermaanden niet meer weg te denken in onze Vlaamse gemeenschap. 22 jaar terug ontstond aan de toog van café Den Engel op de Grote Markt te Antwerpen het idee om mensen te verbinden met ‘liedjes zingen’. Vandaag zoveel jaren later toert Vlaanderen Zingt rond in 49 steden en gemeenten doorheen het land.

Dit jaar niet op 11 juli want dat werd voorbehouden voor Vlaanderen Feest met Günther Neefs in de Kruidtuin. Omdat de Vlaamse Feestdag samen viel met het wekelijkse Parkpop, werd Mechelen Zingt verplaatst naar 13 juli. Duidelijk geen probleem voor ons als Mechelaars, want duizenden mensen stroomden net als vorige jaren toe op de Grote Markt.

Vlaanderen Zingt trekt alle registers open

Het meezingfeest werd naar traditie ingezet door Wim Leys en zijn muziekband. Voor de gelegenheid mocht de horeca hun terrassen verder uitbouwen naar de Grote Markt toe. Of dit een succes was, dat betwijfel ik, maar om een vrij tafeltje te vinden was het toch even zoeken of geduld oefenen.

Wim Leys en band op podium Mechelen Zingt 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Als woorden tekort schieten, begint de muziek’, eigenlijk is dit gezegde een mooie samenvatting van het concept ‘Vlaanderen Zingt’. Dankzij een media sponsor worden krantjes verdeeld waarin de ‘lyrics of woorden’ van de 37 liedjes gedrukt staan die de gehele avond uit volle borst omgezet worden tot ‘muziek’.

Welke liedjes passeren zoal de revue ? Dit gaat heel breed, van nederlandstalig tot engels of franstalige songs. ‘Hit the road Jack’, ‘De allereerste keer’, ‘Que sera sera’, … Dat de ‘De Marie-Louise’ van Bart Kaëll nog niet vergeten is dat bleek uit de lange rijen feestgangers die lang uitgestrekt, op de kasseien van de Grote Markt wiegden van links naar rechts, van voren naar achteren. Allée het feestje was vertrokken. Dan maar een polonaise erdoor met ‘Laat de Zon in je Hart’ van Willy Sommers. 

Vrijwilligers M-Crew ‘De Zomer is van Mechelen’ verdelen krrantje met 37 liedjesteksten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Duizenden Mechelaars zingen en dansen op Mechelen Zingt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mechelen zingt ‘Hé Lekker Beest’ met Isabelle A 

Ze hadden er bij de organisatie lang mee gewacht om het aan te kondigen, maar daar was de mystery guest. Isabelle A vertolkte haar mega-meezinger ‘Hé Lekker Beest’, een tophit uit 1990. Isabelle, ze straalt en heeft er duidelijk nog veel zin in. Trouwens Isabelle heeft een nieuw album uit dat luistert naar de naam ‘Sjokola’ en kortelings mogen we van haar een nieuwe single verwachten. Het gaat dus uitstekend met haar. Snel haalde ik onze freule na haar korte presence voor de microfoon voor een korte babbel “Ik kwam met veel plezier naar Mechelen, het was hier super gezellig “ (Meer interview kortelings op video).

Isabelle A samen met monitoren vzw Weyneshof op Mechelen Zingt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ook dit evenement kan alleen maar georganiseerd worden dankzij de ondersteuning van heel wat sponsors en tal van vrijwilligers. Zo zijn er de honderden vrijwilligers van M-Crew die zich in ‘De Zomer is van Mechelen’ drie maanden lang ten volle inzetten om ieder evenement, hoe klein of groot ook, te doen slagen. 

Mechelen Zingt mag telkens ook tellen op de medewerking van de Speelpleinwerking Weyneshof vzw uit Rijmenam. Deze jongeren weten met hun enthousiasme vanop het podium de mensenmassa mee te trekken in dit ‘volksfeest’.

Zangfeestje zonder vuurwerk toch een voltreffer

Mechelen Zingt blijft immens populair, en toch kunnen we nog veel beter. Het muziekevenement trekt in geboortestad Antwerpen telkens tussen 15.000 en 18.000 zangtalenten. Ook na 19 jaar doet de stad Leuven het beter dan Mechelen. Toch ben ik ervan overtuigd dat wij samen veel beter kunnen. Laten we afspreken dat we in 2020 massaal onze stembanden afstemmen om een record te breken.

Mechelaars stromen toe op Grote Markt voor Mechelen Zingt editie 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het feestje ‘Mechelen Zingt’ werd zonder vuurwerk afgesloten, maar dit kon de pret niet bederven. het was zalig, het bleef droog, iedereen was enthousiast en keerde blij terug naar huis. Meer moet dat niet zijn. ‘Thank You for the Music

Tekst, foto’s (Facebook & Google) en video (YouTube) Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

187 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.