Stadspaleis Hof van Busleyden schittert weer in alle glorie

0 Shares

Hof van Busleyden schrijft opnieuw geschiedenis

Het Hof van Busleyden wordt na een grondige facelift opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst. Vanaf 17 juni 2018 kan iedereen het museum in het stadspaleis van onze stad Mechelen opnieuw ontdekken.

Hof van Busleyden te Mechelen

In dit prachtig renaissance stadspaleis wordt het verhaal van de Bourgondische Nederlanden verteld en de impact hiervan op de stad vandaag. Op 22, 23 en 24 juni 2018 staat een feestweekend gepland.

Mechelen heeft een hedendaags Bourgondisch Stadspaleis

Als Mechelaars zijn we verheugd dat we na een jarenlange restauratie ons stadsmuseum terug kunnen bezoeken. Ook voor de duizenden toeristen die een dagje uit of een weekendje weg plannen naar onze stad, hebben nu een extra bezienswaardigheid.

Stadspaleis Hof van Busleyden geopend door Ben Weyts, burgemeester Bart Somers en schepen Björn Siffer
Niet toevallig focussen we onze investeringen rond de Vlaamse meesters niet enkel op de grote kunststeden, maar ook op een verborgen parel als Mechelen. Het verhaal van de Bourgondische Nederlanden is een sterke troef, en maakt van dit museum een echte trekpleister,” aldus Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts, die het museum mee in huldigt.

De opening van ons nieuw stadsmuseum is een van de belangrijkste realisaties van de voorbije bestuursperiode,” zegt Mechels burgemeester Bart Somers. “Met drie topmusea kan Mechelen sinds vandaag een museale referentie stad in Vlaanderen genoemd worden. De realisatie van het vernieuwde Hof van Busleyden was een project van lange adem. Maar het resultaat is een mijlpaal, een doorstart in het glorieuze verhaal van onze stad en een hoopvol statement. Hof van Busleyden is een nieuw baken van positivisme, gretig en ontvankelijk voor de kansen die de toekomst biedt.”

Bezoekers worden meegenomen in een wereld van verhalen

In het Bourgondisch stadspaleis beweeg je van levendige en drukke ruimtes die het verhaal van de Mechelse feestelijke optochten en verenigingen van ambachtslieden, schutters en rederijkers vertellen, naar steeds meer private ruimtes; van een ‘studieruimte’ waarin de wereld voor het eerst ontdekt werd naar de Mechelse makers van nu. Bezoekers maken er kennis met Margareta van Oostenrijk, ze ontmoeten Hiëronymus van Busleyden en zijn vriendenkring en ze eindigen hun bezoek bij de intrigerende Besloten Hofjes, de retabel kastjes uit de zestiende eeuw.

Besloten Hofjes in stadspaleis Hof van Busleyden te Mechelen

 

Van Besloten Hofjes tot Wunderkammer

Het museum vertelt fascinerende verhaallijnen uit het Bourgondische verleden van Mechelen, een bijzonder interessante periode. “Kunststad Mechelen kan eindelijk haar unieke verzameling Besloten Hofjes presenteren aan de wereld, samen met andere wondermooie kunst en historische objecten die de unieke Bourgondische sfeer opwekken”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer.

Tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Tijdens de Bourgondische Renaissance stond de mens opnieuw centraal en ook dat thema vormt een rode draad. De bezoeker, de Mechelaar, hedendaagse actuele kunstenaars en tal van organisaties krijgen elk hun rol om de Bourgondische thema’s weer tot leven te wekken. Zo zorgt de Wunderkammer, ingericht door Hans Martens, in deze museale context voor een ontmoeting tussen historische en actuele kunsten.”

Bourgondisch feestelijk openingsweekend is kers op de taart

Hoewel het museum al vroeger opent, wordt het échte feest in het weekend van  22, 23 en 24 juni gevierd. Het hele weekend kunnen bezoekers in de binnentuin van het Hof van Busleyden genieten van een Bourgondisch hapje en drankje tijdens het culinair explosief Bus-Kruid Foodfestival. Op vrijdagavond 22 juni is er de eerste editie van de Mechelse Museumnacht. Het feestweekend is ook de laatste kans om de tijdelijke expo Roep om Rechtvaardigheid te zien, die eindigt op 24 juni 2018

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.